Lista: Sveriges bästa skogsåkning
Ramundbergets skog när den är som bäst. Foto: Emrik Jansson

Lista: Sveriges bästa skogsåkning

Att åka puder i skog kan vara en av de högsta njutningarna en skidåkare kan uppleva. Vi listar det bästa av vad Sverige har att erbjuda.

Vi ska inte ljuga. Att åka skog i Sverige kan innebära ren frustration som kräver machete för att ta sig genom fjällbjörkens snåriga växtytor. Många skidorter, till exempel giganten Åre, har stor potential om man är villig att plocka fram motorsågen, men att gallra mellan pisterna är dessvärre inget anläggningarna direkt sysslar med. Men även här i Sverige finns det guldkorn.

Svensk fjällbjörk; knotig, egensinnig, tätväxande och galet utmanande. Men det finns gläntor. Foto: Mattias Fredriksson

1. Borgafjäll

Borgafjäll i södra Lappland har Sveriges roligaste skogsterräng, både med och utan stighudar. Dessutom får du lite härliga pistvaktsvibbar på köpet. Här har anläggningen gallrat i skogen som enkelt nås från liften, men det är inte tal om kalhyggen. "Precisionsröjt" som vår utsända skribent beskrev det för något år sedan, med smalt urglesade rännor som naturligt följer terrängen och slingar sig fram genom skogen. Och just den där grenen som piskar en i ansiktet mitt i åket är borta, likaså riset som skidspetsarna hugger fast i eller den där björkbusken som annars sticker upp på precis fel ställe i landningen bakom en översnöad rotvälta. Känslan av naturlig skogsåkning finns kvar.

Läs mer om Borgafjäll här.

Peter Nilsson utforskar skogen i Borgafjäll. Foto: Johan Axelsson

2. Kittelfjäll

Inför förra vintern plockade personalen i Kittelfjäll fram röjsågen och gick lös i skogen för att röja fram ännu mer skogsåkning med liftaccess. Det blev ett tiotal nya raviner belägna längst västerut i anläggningen som nu är i toppskick, och även befintliga åk fick sig en ordentlig uppfräschning.

Läs mer om Kittelfjälls ansiktslyft här.

Hedda Truedsson smakar på Ramundbergets berömda puder. Foto: Emrik Jansson

3. Ramundberget

Köldhålan Ramundberget höll länge fast vid att endast ha natursnö i sina backar, det skvallrar ändå om att det fallen en del vitt guld här. Nu för tiden kompletteras det med snökanoner som gör att det är en av de första anläggningarna att öppna varje vinter, och dessutom är väldigt snösäkert. Vissa går så långt som att påstå att Ramundberget har "Sveriges bästa snö", och dessutom en hel del bra skogsåkning med lekfull terräng.

Läs mer om Ramundberget här.

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!