foto: Fri Flyt

Artiklar

Aksel Lund Svindals sista år i världscupen blir dokumentärfilm

Field Production släpper en ny dokumentärfilm om Aksel Lund Svindal. "Vi försöker få med mycket av det som du inte får se något av på TV"

Text: Peter Nilsson • 2020-10-02 Uppdaterad 2020-10-02

Det är ingen överdrift att kalla Aksel Lund Svindal en av giganterna inom den alpina världen. Efter att ha vunnit OS, VM, 36 världscuptävlingar delcuper och den totala världscupen i olika discipliner är han en av de riktigt stora. I november släpper det norska filmproduktions-teamet Field Productions en dokumentär om störtloppsåkaren, nationalhjälten och på senare år även friåkaren Aksel Lund Svindal. Filmen kommer att visas på biografer runtom i Norge. Svindal har en gedigen karriär som alpinåkare i ryggen med många år i den absoluta toppen. På senare år har han även rört sig utanför pisterna och spenderat mer tid på friåkningsskidorna, och har tidigare medverkat i flera produktioner av Field Production, senast i filmen Supervention 2.

 

 

 

I had a film-crew with me the last couple of years of my skiing career. Looking through the footage I'm experiencing…

Posted by Aksel Lund Svindal on Monday, September 7, 2020

 ”Jeg har hatt ett filmteam med meg de siste årene av karrieren. Når jeg ser gjennom bildene får jeg oppleve noen av de mest intense øyeblikkene om igjen.”, kommenterar Svindal till Fri Flyt.

Vad är det då som kommer visas i filmen?

”Kanskje ikke så mye ufortalt, men fra helt andre vinkler og andre detaljer. OL er jo for eksempel veldig strengt, men vi forhandler med IOC om hva vi kan bruke av materiale derfra. Vi har jo også mye fra sykehus og operasjonssaler. Det er også treningssamlinger med hele laget, den biten der også. Vi prøver å få mye av det du ikke får noe av på TV.”

Filmen kommer att visas på biografer runtom i Norge med premiär i november. I dagsläget skulle vi dock inte rekommendera svenska läsare att korsa gränsen för att gå på bio i strid mot norska inrese- och karantänsregler. Det finns risk att det blir dålig stämning (eventuellt med inblandning av norsk gränspolis och rättsliga påföljder). Filmen kommer med all sannolikhet gå att se streamad någonstans på internet så småningom. Vi får helt enkelt vänta. 

Vi träffade Aksel på ISPO och passade på att prata lite med honom om livet efter karriären. Förutom att arbeta med klädmärket Sweet, berättar han om vilka skidor han utvecklar åt Head och vilken skidåkning han tycker bäst om.

Video: Norges bästa backcountry


Världens tuffaste störtlopp


Världscupens hårdaste störtlopp


Text: Peter Nilsson • 2020-10-02
ArtiklarVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen