Missa inte filmen 12 000km: Trans-Siberian to Japan som kommer ut på fredag. Montage av Anton Silvola.

Artiklar

Skidsnack – Alpernas skidorter tvingas stänga

Pandemin tvingar Alpernas skidorter att stänga ner på nytt, instagramauktion med bra ändamål, säkerhetsfokus och premiär för årets bästa skidfilm.

Text: Gabriella Edebo • 2020-11-01 Uppdaterad 2021-08-19

Skiers Left kör digitala lavinkvällar

Pandemin sätter stopp för mycket i år men stiftelsen Skiers Left som kämpar för ökad kunskap och mer säkerhetstänk kring laviner låter inte det hindra de gratis lavinföreläsningar som brukar arrangeras under hösten. Istället för att köra lavinkvällar på skidbutiker landet över blir det istället en serie av inspelade föreläsningar med olika teman som kommer att släppas under november och december. Håll utkik på skiersleft.com och sociala medier för mer information inom kort. 

Safe As Clinics kommer till Åre

Ytterligare en säkerhetsorganisation som funnits flera år i Nordamerika kommer nu äntligen till Sverige. Jackie Paaso, Reine Barkered, Johanna Stålnacke och Kristofer Turdell är några riktigt tunga namn som tillsammans anordnar två dagar med säkerhetstema i Åre den sista helgen i november. Läs mer här.

Lär dig mer om bergssäkerhet när SAFE AS kommer till Sverige

Nick McNutts otäcka olycka

Det har varit mycket ståhej om den lavinincident som som TGR-teamet råkade ut för under filmuppdrag i vintras där åkaren Nick McNutt drogs med i en lavin och vars transceiver stängde av sig när han begravdes. Han hade dock enorm tur och hittades med hjälp av en lyckosam sondstöt, och nu finns segmentet från filmen ”Make Believe” på youtube. Varning för starka och obehagliga scener, som dock är väldigt nyttigt att se och lära från. Framförallt, om du äger en transceiver av den berörda modellen från Pieps, se till att kontakta tillverkaren för att få en uppgradering. Läs mer om det här.

Prylguiden i butik

Säsongens mest efterlängtade nummer av Åka Skidor finns nu i butiker landet runt. Prylguiden innehåller bland annat resultaten från Skandinaviens (och ett av världens) mest ambitiösa skidtest som inför denna höst hårdtestat 72 par skidor och avgjort vilka modeller som är bäst i klassen. 

Prylguiden är här

Vinterstudions återkomst

Lördag en 21 november gör Vinterstudion comeback i TV-rutan så höstens helgunderhållning r säkrad framöver. Schemat för vinterns sändningar hittar du här

Nästa vecka kommer årets skidfilm ut på nätet

12 000 km: Trans-Siberian to Japan – så heter det i särklass mest uppskattade skidfilmen från förra årets Untracked Film Tour. Många har tålmodigt väntat på att få sen den igen och på fredag nästa vecka är det äntligen dags då filmen släpps gratis på Vimeo. 

Vassi gör comeback

Haglöfs hajpade friåkningsställ Vassi försvann från marknaden för några år sedan i samband med att företaget rörde sig bort från skidåkning. Men inför denna säsong har det blivit ändring på det och det klassiska stället är återupplivat i en ny modern tappning som precis börjat landa i butiker landet över.

Skidsnack - Alpernas skidorter tvingas stänga

En instagramauktion med bra ändamål

Good Gear Auction startades denna höst av den kanadensiska skidåkaren Alex Armstrong där utrustning auktionerades ut via en facebooksida och alla intäkter gick till välgörande ändamål för att stötta ett mer inkluderande skid- och outdoorcommunity. Friåkaren från Åre Malou Peterson står bakom den svenska motsvarigheten som drar igång på tisdag på instagramkontot @good.gear.auction.sweden, missa inte det.

Skidsnack - Alpernas skidorter tvingas stänga

Skidorter i Alperna tvingas stänga på nytt

Frankrike, Italien, Tyskland och nu senast Österrike har meddelat att pandemins eskalering gjort att länderna nu på nytt inför lockdown, vilket innebär att även de skidorter som hittills varit öppna nu får stänga på nytt. Än så länge håller skidorterna i Schweiz fortfarande öppet. För de flesta länderna ovan gäller nedstängningen till slutet av november till att börja med.

Skidsnack – första svenska skidorten har öppnat


Prylguiden är här


Allvarligt fel uppdagat på populär transceiver: kan slå av sig av misstag


Text: Gabriella Edebo • 2020-11-01
ArtiklarNyheterHaglöfsLavinsäkerhetMalou PetersonPiepsskidsnackUntracked Film Tour

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen