Gabriella Edebo viker hudar som ett proffs. Foto: Kevin McHugh

Stighudar

Guide: Så väljer du rätt stighudar och får dem att hålla länge

Åka Skidor reder ut vad du bör tänka på innan du ska köpa nya stighudar, och hur du bäst tar hand om dem så att de håller länge.

Text: Gustav Corin • 2022-03-09 Uppdaterad 2022-03-09

Försäljningen av pjäxor med någon form av gåfunktion slår alla rekord. I liftköerna idag syns nästan lika många pjäxor med gåläge som utan. Även bindningar med turmöjligheter är vanliga. Men hur många av dessa åkare har granskat sina stighudar? Stighudar är, precis som allt annat, en helt egen vetenskap. Det är stor skillnad på hudar och hudar. Dåliga hudar kan vara precis lika förödande för en topptursupplevelse som skavsår eller en kaffetermos med hål i botten.

Här följer en liten guide på hur stighudar fungerar, vad som skiljer dem åt och hur man kan tänka när det är dags för nya. 

Guide: Så väljer du rätt stighudar och så får du dem att hålla länge
Foto: Linus Meyer

MATERIAL

En stighud greppar i snön med massor av hårstrån, alla riktade åt samma håll. Dessa är gjorda av nylon eller mohair, eller en kombination av de två.

Nylon

Nylon har fördelarna att det fäster väldigt bra och håller länge. Slitstarkt och greppvänligt. De flesta allroundhudar och hudar för nybörjare är tillverkade i stor del nylon. Nylon greppar bättre på hårda och krävande underlag, och håller längre. Nackdelen är att det ske rpå bekostnad av glidet, och att de kan lämna mikroplaster efter sig i naturen.

Mohair

Mohair är hår från Angorageten. Det har exceptionellt bra glid kontra fäste, och är därför väl lämpat för stighudar. Jämfört med nylon greppar mohair inte snön riktigt lika bra och kräver lite bättre gåteknik för att få bra fäste. Däremot glider de mycket bättre vilket betyder att det krävs mindre energi för att föra skidan framåt på snön. Mohair är också lättare och tar mindre plats ihoppackad än stighudar i nylon. Mohair glider mycket bättre, och greppar minst lika bra i mjuka förhållanden, men slits snabbare än nylon.

Mix

För att få de bästa egenskaperna av nylon och mohair är det vanligt att blanda de olika hårtyperna i samma stighud och på så sätt skapa den optimala stighuden. 70% mohair och 30% nylon är den vanligaste mixen vilket ger en bra kompromiss mellan glid, fäste och slitstyrka. 

Guide: Så väljer du rätt stighudar och så får du dem att hålla länge
En färgglad samling stighudar. Kollage av bilder tagna av Axel Mossling

Funktion

När de flesta tänker stighudar så tänker de på fäste uppför. Det är givetvis korrekt, men utan glid så hade det hela blivit väldigt mycket svårare. Undersidan av stighudarna handlar om en kompromiss mellan fäste och glid. Ju bättre fäste, desto sämre glid – och vice versa.

Generellt bör glid och lätt vikt prioriteras mer än vad många gör. Du behöver fäste, men du behöver inte kunna gå lodrätt, är det för hårt och brant är det bättre att ta av sig skidorna ändå. Det är främst hårda, återfrusna spår eller stenhård, återfrusen slask som skapar problem. Då är skarjärn att rekommendera, och i vissa fall supergreppiga nylonhudar.

I kallsnö, puder, vindpinat och blötsnö kommer du få en behagligare tur med mer glid på hudarna.

Fäste och glid varierar också mellan olika fören, och det påverkar vilka hudar som behövs. De flesta hudar glider till exempel riktigt dåligt i blöt vårsnö, och greppar dåligt på is.

Klister

Att stighudarna sitter fast på skidorna är avgörande för ditt välbefinnande på turen. Sitter de inte fast fungerar det inte att gå på tur, så enkelt är det. Stighudsklister är ganska krångligt att handskas med. Det fastnar där det inte ska fastna, drar åt sig smuts och skräp och påverkas negativt av kyla och väta. Inte idealiskt för skidåkning med andra ord.

Som allt annat är klister på stighudar en balansgång. Det ska fästa tillräckligt bra för att inte lossna på turen, men det ska gå att lossa från skidorna och varandra utan livet som insats. Det ska också påverkas så lite som möjligt av snö och kyla. Ett svårt uppdrag.

Fästen

Stighudarnas fästen i tip och tail spelar också in på hur trevlig din topptur blir. I framändan är den klart smidigaste lösningen en vajer eller metallbit som går över skidspetsen. Förutom det är krokar som anpassats till en specifik skida, eller en race-strap i en skåra i skidspetsen också bra lösningar.

Baktill har de flesta ett spänne som knäpps upp på skidans bakända via en statisk eller elastisk strap. Det fungerar oftast bra men problemet uppstår när tailen inte är platt, är den rund kan spännet lätt glida av åt sidan. Saknar dina skidor tailrocker eller twintip är det inte ens säkert att du behöver ett tailfäste, om du inte lyfter skidorna mycket och drar dem bakåt så bör stighudarna inte lossna.

Stighudar på tork på Urner Haute Route. Foto: Mattias Fredriksson

Så vårdar du dina stighudar

Håll hudarna torra

Är hudarna torra kommer de fästa bättre på skidorna såväl som på snön. Undvik att kliva i vattensamlingar om du turar på våren. Får du isbildning på hudarna gör du bäst i att skrapa bort is och snö.

Håll hudarna rena

Se till att hålla dina stighudar rena. Rena hudar kommer glida och fästa bättre, så undik att kliva på annat än snö. Framförallt bör du hålla klistersidan ren från damm, barr, grus, hundhår, brödsmulor från turmackan eller annat skräp. När det väl satt sig under hudarna sitter det i regel kvar. 

Torka efter användning

Efter en dags användning, dra isär hudarna och häng dem på tork över en dörr eller duschstång med klistret utåt. Ett torrt klister fäster bättre på belaget och torra hår både greppar och glider bättre, och riskerar inte att isa eller kladda igen lika lätt som fuktiga diton. Torka dem i rumstemperatur, inte i stark värme som över kaminen eller i torkskåp.

Lagring

Undvik att lagra dina stighudar på en alltför varm plats. Sommarförvaring i ett bastuvarmt vindförråd förkortar livet på dina stighudar. 

Använd skinsavern

Hur man väljer att använda det medföljande plastnätet som läggs mellan stighudarnas klistersida, även kallat skinsaver, skiftar från person till person. Vissa tycker att den är smidig att ha använda dagligen för att underlätta hantering av hudarna, då skinsavern kan göra det enklare att få isär hudarna ute på fjället. Andra sätter hellre ihop hudarna direkt klister mot klister och undviker att behöva ta med sig en fladdrande plastremsa ut på bergert.

Oavsett vilket du föredrar bör du åtminstone använda skinsavern när du långtidsförvarar dina stighudar. Det förlänger livet på klistret. 

Guide: Så väljer du rätt stighudar och så får du dem att hålla länge
Vik ihop hudarna med eller utan skinsaver. Foto: Mattias Fredriksson

Missa inte vårt stora test av stighudar där vi testar flera av de olika modeller och märken som finns på marknaden. Läs recensioner av alla hudarna på bilden ovan och flera andra. 


Text: Gustav Corin • 2022-03-09
PrylarköpguideStighudar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top