Jacob Wester underreported försäsongen i Åre. Foto: Sofia Sjöberg

Artiklar

Ride Free med Jacob Wester

Sveriges bästa friåkare Jacob Wester siktar mot nya toppar med Rossignols nya friåkningsserie.

Text: Åka Skidor • 2020-11-12 Uppdaterad 2020-11-12

ARTIKEL I SAMARBETE MED ROSSIGNOL


 

Ride Free med  Jacob Wester
Foto: Sofia Sjöberg

Jacob Westers skidbana startade i den lilla Väsjöbacken norr om Stockholm i början av 90-talet. Först med alpinåkning i den lokala slalomklubben. Men när den moderna friåkningen fick fart var den unga Wester inte sen att haka på tåget och lämna portåkningen bakom sig. Och när den tidiga jibbscenen såg dagens ljus i Sverige blev Jacob snabbt en av förgrundsfigurerna. Han började dyka upp på tävlingar och pendlade nästan varje helg mellan hemmet i Stockholm
och stugan i Sälen.

Snart började inbjudningarna till de större tävlingarna ta fart och efter Red Bull Big Air i Åre 2003 så var han under många år ett givet kort på internationella tävlingar som US Open och X-Games.

Wester lade ner tävlingskarriären 2013 för att istället börja filma för internationella skidfilmsbolag. Det var där som han fick upp ögonen för friåkning med orörd pudersnö, stora klippor och branta linjer.

– Att bli avsläppt med helikopter på en smal bergskam med en brant vägg knappt täckt av snö nedanför skidspetsarna var en upplevelse som genast gav mig en helt ny respekt för bergen och skapade en avgrundsdjup fascination.

Ride Free med  Jacob Wester
Foto: Sofia Sjöberg

Det betydde starten på ett helt nytt kapitel i Jacobs skidkarriär. Idag håller han till i Chamonix på vintrarna och utforskar bergen med hjälp av både lift och stighudar. 

– Är det en puderdag, då är jag en freerider med ryggskydd, tandskena och alpinbindningar och varvar helst en snabb stollift i en stor gryta med mycket klippor och hoppmöjligheter. Har det inte snöat på en vecka vill jag gå långa turer med smala skidor, springa på klippkammar med stegjärn och utforska bergen i min omgivning, oavsett snöförhållanden. Jag letar regelbundet efter nya ställen att bygga hopp på, och när förhållanden är rätt är jag genast tillbaka i 20-åriga Jacob med nya trick jag vill prova.

Ride Free med  Jacob Wester
Foto: Sofia Sjöberg

Nu lanserar Rossignol ett helt nytt koncept för friåkning, Ride Free, ett kreativt statement vad skidåkning är och kan vara med lika många uttryck som det finns åkare. I konceptet ingår kollektionen Blackops med skidor, pjäxor och kläder, perfekt för en allsidig skidåkare som Jacob.

– Det är jättekul att se ett så klassiskt företag som Rossignol återupptäcka sina rötter i freeride. Det viktiga för mig är att kunna ha kul och göra det jag älskar så länge och så säkert som möjligt varje dag och då behöver jag hög kvalitet på allt jag har på mig och har under fötterna. Skidserien Blackops har modeller som passar mig perfekt med ett verktyg för varje situation, vilket öppnar upp berget ytterligare. 

Jacob har snabbt hittat sina favoriter i Blackops-serien, och då framför allt de bredare modellerna.

– Sender TI i 194 cm är mina vardagsskidor för freeridelinjer, brantåkning och liknande situationer där hög kontroll efterfrågas. Är det djupare snö så är det alltid Gamer som kommer fram, det är helt enkelt den bästa skida jag åkt i puder.

 

”Det är jättekul att se ett så klassiskt företag som Rossignol återupptäcka sina rötter i freeride.”

 

Jacob använder även Rossignols nya skidkläder i Blackops-serien, som fokuserar på tekniska, hållbara material och maximalt skydd mot elementen.

– Det är viktigt för mig att inte tumma på kvalitet. När man är ute och gör 8-12 timmars dagar i varierande väder, på utsatta platser och i pressade situationer så får inte kläderna vara den svaga länken i kedjan. Rossignol har fått till ett 3-lagersställ, Atelier S, som är bland det bästa jag haft på mig, så jag kunde inte vara mer peppad på kläderna. Sympatex har verkligen imponerat på mig med bland annat 40 000 mm vattenpelare. Det är dessutom helt biologiskt nedbrytbart, vilket känns viktigt och går i linje med Rossignols satsningar på mer klimatsmart resursanvändning.

Ride Free med  Jacob Wester
Foto: Sofia Sjöberg

Så vad har framtiden på gång för skidåkaren Jacob Wester? 

– Just nu är det svårt att säga i vilken utsträckning som det går att planera. Jag lyckades ju bryta benet precis när världen togs med storm av Covid-19 i slutet av februari, så just nu ser jag egentligen bara fram emot att komma tillbaks på skidorna och få åka, oavsett var, hur eller i vilket sammanhang.
 
– Jag fick väldigt bra respons på mina vloggar på Youtube förra året och har planerat att fortsätta på det inslagna spåret där. Konceptet är enkelt, välproducerade men personliga avsnitt med mycket bakgrundsinformation, roliga ögonblick, en inblick i hur vi tänker på berget och framför allt grymma shots på stor skidåkning. Målet är att släppa en liten film efter varje större skiddag men även små mellanavsnitt som handlar om utrustning och andra intressanta detaljer för alla som är intresserade. 
 
– Med tanke på världsläget har jag ställt in mig på att spendera mer tid här hemma i Sverige och återupptäcka våra egna fjäll. Det finns en hel del estetiska linjer och ljuset här hemma är ju absolut världsklass under vintern när solen står lågt och vi har solnedgång hela dagen. Sedan får vi ta det som det kommer, om allting ser annorlunda ut nere i Europa framåt våren så vill jag ju såklart få känna lite brantåkningspirr också! 
 
– Jag vill fortsätta inspirera i bergen och ha roligt på skidor, oavsett uttryck. Jag växer fortfarande som skidåkare i större och brantare miljö så där vill jag fortsätta att lära mig mer, samtidigt vill jag också hålla mig kvar i freeridevärlden med hoppande när förhållandena tillåter!

Följ Jacob Wester:

Instagram @jacobwester
YouTube YoutubeTre Blackops-modeller från Rossignol

BLACKOPS HOLYSHRED 

En freerideskida med twintip och 98 mm midja med fokus på backcountryjibbing. POP FACTORN är hög ger en lekfull och livlig skida. Metall under foten och popel trä ökar skidans grepp på hårda underlag och ger en bra retur genom hela skidan. Träkärnan är förstärkt med Diago-fiber föra att minska vikten men öka vridstyvheten.

Till skidorna

Ride Free med  Jacob Wester
Ride Free med  Jacob Wester

BLACKOPS SENDER Ti 

Blackopsseriens flaggskepp med mycket stora möjligheter att bli säsongens stora succé. En skida med ett brett register för många typer av åkare och underlag. POP FACTORN är medium och ger kombinationen av en fartstabil skida med lagom pop! Midjan ligger på 106 mm i 187 cm, och har en carbonförstärkt träkärna med ytterligare metall under bindningen i PEFC-certifierad poppel. Det solklara valet om du letar efter vinters värsting.

Till skidorna

Ride Free med  Jacob Wester
Ride Free med  Jacob Wester

BLACKOPS RALLYBIRD 

Blackops-seriens flaggskepp bland tjejmodellerna och testafavorit i Åka Skidors stora skidtest 2020! En skida med ett brett register för många typer av åkare och underlag. POP FACTORN är medium och ger kombinationen av en fartstabil skida med lagom pop. Midjan ligger på 102 mm i 170 cm och har en träkärna förstärkt med Diago-fiber i FSC-certifierad paulownia. Det solklara valet om du letar efter vinterns hit!

Till skidorna

Ride Free med  Jacob Wester
Ride Free med  Jacob Wester

 


Mer info om Rossignol BlackOps och Ride Free hittar du här: 

Rossignol Ride Free


 

Rossignol ersätter 7 Series med nya Black Ops


Text: Åka Skidor • 2020-11-12
ArtiklarJacob WesterRossignol

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen