Glest mellan besökarna i Åres pister. Foto: Emrik Jansson

Artiklar

Smittskyddsläkare flaggar för eventuell stängning av fjällområden – Skistar presenterar åtgärder

Smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten har flaggat för att det eventuellt kan behöva återinföras reserestriktioner för fjällen. Skistar svarar med att de vidtagit åtgärder och känner sig trygga att välkomna besökare.

Text: Peter Nilsson • 2020-11-14 Uppdaterad 2020-11-14

I veckan flaggade smittskyddsläkaren i Dalarna för att det kan bli aktuellt att stänga fjällområdena i regionen, på samma sätt som man gjorde i våras, om utvecklingen av Covid-19 förvärras. 

I en intervju med Sveriges Radio svarar Skistars VD Stefan Sjöstrand på oron.

Vi har en oroväckande situation i samhället och det är väldigt viktigt att vi hjälps åt för att minska smittspridningen i samhället. Det är väldigt viktigt att man följer de råd och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger. Där säger Folkhälsomyndigheten att det är nyttigt att vara ute i naturen och att vara ute i friska luften, och att skidåkning inte är någon direkt smittspridande aktivitet. Däremot är det väldigt viktigt att man följer alla råd och rekommendationer, och vi har därför jobbat lokalt här och på alla andra Skistars destinationer för att coronasäkra våra destinationer.

Bland åtgärderna nämner Stefan Sjöstrand att planering gjorts genom samrådsmöten med vården, länsstyrelsen och alla lokala aktörer på orten, på ett sätt som inte gjorts tidigare. Han nämner även flera konkreta åtgärder från Skistars sida. 

I Skistars app kommer det finnas flera digitala tjänster för att visa var det finns kö någonstans, hur man ska sprida ut sig i området, vilka tider man bör vistas på olika platser och så vidare. I appen kommer det också finnas möjlighet för gästen att boka bord eller ta del av take-away lösningar.

Om vården säger stopp. Vad skulle det innebära för er om ni inte får öppna?

Förhoppningsvis får vi öppna och köra säsongen ut och skulle någonting inträffa under säsongen så har vi olika åtgärdsplaner för om någonting sånt skulle ske. Jag tror vi alla måste räkna med att det blir en annorlunda säsong mot vad det har varit tidigare. Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar. Vi på Skistar försöker hjälpa gästen genom alla de här nya digitala lösningarna och genom att till exempel kunna checka in digitalt, att ladda ner sitt skipass digitalt och genom att förbeställa sin skidhyra så hoppas vi att man ska kunna ägna mer tid åt skidåkning och att vara ute i friska luften.

Smittskyddsläkare flaggar för eventuell stängning av fjällområden - Skistar presenterar åtgärder
Bild: Skistar

I en intervju med Dagens Nyheter igår meddelade statsepidemiolog Anders Tegnell att det kan komma att bli aktuellt med reserestriktioner till flera regioner med mycket turism, däribland Jämtland.

Vi kommer att behöva ha en diskussion med regionerna och skidanläggningar hur vi ska hantera julen, framför allt små regioner med mycket resande. Där kan det bli problem med resurser och klara av att testa och vårda personer. Vi följer läget och någon form av reglering för att minska trycket i regioner kan bli nödvändig, säger Anders Tegnell.

När kommer besked om julresorna? 

Det är ju tyvärr så att i den verklighet vi lever i ändrar sig läget från vecka till vecka, säger Anders Tegnell, som ändå hoppas kunna lämna besked före den 1 december.

I en intervju med SVT Jämtland meddelar Sebastian Thomasson, destinationschef för Skistar i Åre att de är beredda att erbjuda skidgäster en trygg vistelse.

Vi är förberedda på att ta emot skidåkare på ett säkert sätt, till exempel köper du ditt skipass digitalt och man måste hålla avstånd i liften. Sen är det ju ett samsspel mellan oss och kunden, alla måste ta sitt ansvar, säger Sebastian Thomasson.

Under jul och nyår brukar det vara fullt i byn och enligt bokningsläget så ser det ut att bli så i år också. Therese Sjölundh, VD Destination Åre kommenterar läget:

Det brukar vara trångt och för att minska på trängseln kommer butikerna att utöka sina öppettider, liftarna kommer att ha öppet längre och vi kommer att ha värdar ute på byn för att hjälpa till så att man håller avstånd.

En lokal samverkansgrupp bildades redan i våras. Där företagen har en tät kontakt med kommunen, polisen, räddningstjänsten och sjukvården.

Vi har bland annat tittat på de olika moment där det kan bli trängsel och vi försöker lösa de bitarna och kollar på de riskmoment som finns, säger Therese.

Smittskyddsläkare flaggar för eventuell stängning av fjällområden - Skistar presenterar åtgärder
Bild: Skistar

Skistar lanserar flera digitala tjänster för att förhindra smittspridning. Bland annat kan du:

  • Checka in digitalt
  • Ladda ner skipass digitalt 
  • Förbeställa skidhyra 
  • Se var det finns kö någonstans
  • Se hur man ska sprida ut sig i området
  • Se vilka tider man bör vistas på olika platser
  • Få möjlighet att boka bord eller ta del av take-away lösningar.

Frankrikes skidorter presenterar gemensam Covid-strategi inför vintern


Uppdaterad: Nu bommar Alperna igen för säsongen


Stängd skidanläggning – vad gäller nu?


Text: Peter Nilsson • 2020-11-14
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen