© Austrian National Tourist Office / theamazingclick.com

Österrike

Österrike öppnar liftar till jul – men håller hotellen stängda

Österrikiska skidorter får öppna sina liftar 24 december. Hotell, barer och restauranger kommer däremot hållas stängda.

Text: Peter Nilsson • 2020-12-03 Uppdaterad 2020-12-24

I en presskonferens på onsdagen meddelade Österrikes Rikskansler Sebastian Kurz att skidliftar återigen kommer tillåtas att öppna från och med julafton. Hotell, barer och restauranger kommer däremot hållas stängda till 7 januari, som tidigast.

Tanken bakom åtgärden är att skidåkning ska vara möjligt, men endast i form av dagsresor. Lösningen kan ses som en kompromiss mellan att stänga ner skidorterna helt och ha dem fullt igång. Genom att hålla hotellen stängda hoppas de kunna undvika smittspridning från turistresor, men samtidigt låta österrikarna åka skidor på skidorter nära sina hem.

I dagsläget hålls skidorterna fortsatt stängda för att fortsätta begränsa smittspridningen.

Vi vill trycka ner smittspridningen fram till 23 december, så att man ska kunna spendera ledigheten med 10 personer från olika hushåll säger Kurz. 

Starten av vintersäsongen i Alperna har debatterats, där länder som Tyskland, Italien och Frankrike manat för en stängning till och med början av januari. 

Frågan är viktig ur nationell synpunkt. Dels är skidåkning den stora österrikiska folksporten och en viktig del i många österrikares liv. Dels är landets över 2000 liftanläggningar en viktig drivkraft i vintersportindustrin som omsätter 15 miljarder euro per år.

Från och med julafton kommer individuella utomhussporter som skidåkning att vara möjliga igen så att den österrikiska befolkningen har möjlighet att ägna sig åt sport och aktivitet under julhelgen.

Kurz påpekade även att skidåkning var en utomhusaktivitet, medan majoriteten av smittspridning kan spåras till privata träffar och fester.

Österrike öppnar liftar till jul - men håller hotellen stängda
© Austrian National Tourist Office / theamazingclick.com

Skidåkning och Covid-19


Tyskland söker EU-lösning för att hålla samtliga skidorter stängda året ut


8 skidorter nära dig


Text: Peter Nilsson • 2020-12-03
ArtiklarCovid-19Österrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen