Bild: facebook / La Chamoniarde

Bild: facebook / La Chamoniarde

Artiklar

Stängda liftar öppnar nya möjligheter

I stora delar av Europa är liftarna stängda för tillfället. Betyder det att folk inte åker skidor? Knappast.

Text: Peter Nilsson • 2020-12-29 Uppdaterad 2021-01-02

Liftar är för tillfället stängda över stora delar av Alperna. Franska, italienska och österrikiska skidorter har varit stängda sedan ett tag. Häromveckan stängde även liftar i Schweiz.

Betyder det att folk inte åker skidor? Knappast. Däremot måste åken nu förtjänas för egen maskin. New York Times har skrivit om läget i Chamonix, där den klassiska utförs-aktiviteten istället har blivit en uppförs-aktivitet. Regeringen tvingade liftarna att stänga, men skidåkarna kom i alla fall. Folk turar upp i backarna och åker ner.

Seth Thomas Pietras, som bor i Chamonix, säger att han har tagit tillvara möjligheten att tura istället. ”Jag tror att folk, speciellt de som bor i Chamonix, gärna vistas i bergen vid varje tillfälle”, säger han. ”Liftar hjälper oss, men vi är inte begränsade till dem

Klassiska uppmaningar om hur skidåkare ska bete sig i skidområdet har uppdaterats. Liftarna är stängda, men det är inte berget.

En annan effekt av de stängda liftarna är att betydligt färre skidåkare tar sig upp på berget. Med andra ord blir det desto mer snö över för dem som väljer att ta till stighudarna.

Vår vän Oskar Enander har erfarit det senare. De sista dagarna, då han turat upp på ett ganska folktomma berg ovanför Engelberg, har snön legat orörd för dem som orkar bemöda sig med att trampa upp ett gåspår.


Text: Peter Nilsson • 2020-12-29
ArtiklarChamonixEngelberg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen