David Kantermo hittar luckan mellan björkarna i Åre. Foto: Mattias Fredriksson

David Kantermo hittar luckan mellan björkarna i Åre. Foto: Mattias Fredriksson

Skogsåkning

Fem åktips för bättre skogsåkning

Skidåkning i skogen är en hit dagar med dålig sikt och när stormvindarna piskar fjället. Och alla andra dagar, för den delen. Här är fem tips för skogsåkning.

Text: Peter Nilsson • 2021-01-13 Uppdaterad 2022-01-12

Det finns inte mycket som slår riktigt bra skogsåkning. Känslan av eufori över att ha hittat den där gömda gläntan eller när träden plötsligt radar upp sig på precis lagom långa avstånd. Här är fem tips som du kan ta med dig in bland trädstammarna.

1. Upp med blicken.

Kolla långt fram. Fokusera på mellanrummen mellan träden, inte träden själva. Det är generellt en sanning att du åker dit du tittar, och det stämmer aldrig så bra som i skogen.

2. Håll en aggressiv åkposition.

Böj knäna, lägg vikten långt fram i plösen, fram med armar och stavar och håll upp överkroppen. Att hålla upp armarna lite extra ger dig inte bara en bättre position, utan även en möjlighet till försvar om du plötsligt måste parera en annalkande örfil från björken du snart blåser förbi.

3. Var bestämd i din åkning.

Tvekar du i en sväng slutar den inte sällan i ett träd.

4. Slappna av och hitta en jämn rytm.

Är du avslappnad är det mycket enklare att vara beredd på att anpassa dig när din färdväg förändras. För det gör den. Lika plötlsigt som den där siktgatan framträdde kan den försvinna. Du har då ungefär två och en halv millesekund på dig att besluta om du ska höger, vänster, över eller hindret som nu blockerar din väg.

5. Go wide or go home

Bredare skidor är (oftast) bättre än smala.


Text: Peter Nilsson • 2021-01-13
ArtiklarGuiderSkogsåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen