David Kantermo på hemmaplan i Åre. Foto: Emrik Jansson

David Kantermo på hemmaplan i Åre. Foto: Emrik Jansson

Sverige

Sveriges 11 bästa offpiståk

Skidåkning i Sverige är mer aktuellt än någonsin. Åka Skidor tar en titt inom rikets gränser och plockar fram våra favoriter.

Text: Peter Nilsson • 2021-02-10 Uppdaterad 2021-09-23

Skidåkning i Sverige är mer aktuellt än någonsin. Även om offpiståken i Sverige inte alltid är lika uppenbara som sina motsvarigheter i Alperna betyder det inte att det saknas bra offpiståkning. Tvärtom. Åka Skidor tar en titt inom rikets gränser och plockar fram våra favoriter.

Nordalsbranten, Riksgränsen

Ett åk som skiljer agnarna från vetet. Brant, exponerat mörk nordvägg. Vad mer kan man önska? Arena för finalen på Extrem-NM varje år i maj.

Baksidan, Åre

Uttjatat, sönderåkt och alldeles för mycket Svenne-Banan enligt vissa. Men när vi pratar offpist i Sveriges så går det aldrig att komma ifrån Åreskutans baksida, ett åk som både har den största liftburna fallhöjden i Sverige i ospårad terräng och den överlägset största ytan att ta ut svängarna på med fler varianter än vad som får plats här. Så kalla oss tråkiga om du vill, men en (sällsynt) dag med bra puder på Baksidan bjuder den på de svenska fjällens mest Alplika åkning. Och chansen att du hittar oss där då är stor.

Moa Wärvik på baksidan av Åreskutan. Foto: Emrik Jansson
Rebecka Eriksson utforskar granskogen i Borgafjäll. Foto: Johan Axelsson

Östra ravin, Åre

Generationer av hårdkokta friåkare med större hävdelsebehov än konsekvenstänk har i årtionden kastat sig utför klipporna eller drivorna i Östra med blandad framgång. Fortfarande gäckar det monumentala Högsta Högsta landets friåkarelit. För mer vanliga dödliga finns det gott om bra åkning utan att hoppa sig ur prästbetyget.

Skiroutes, Borgafjäll

 Smalt urglesade rännor som naturligt följer terrängen och slingar sig fram genom skogen. Precisionsröjt. Istället för att ta bort så mycket som möjligt, verkar de försökt att ta bort just så lite som behövs. Framförallt har de tagit bort rätt saker. Just den där grenen som piskar en i ansiktet mitt i åket, riset som skidspetsarna hugger fast i eller den där björkbusken som annars sticker upp på precis fel ställe i landningen bakom en översnöad rotvälta. Hellre stamkvistat någon meter än att fälla hela trädet. Känslan av naturlig skogsåkning finns kvar.

Det märks att de som gallrat förstår rolig skidåkning och samtidigt har visat omtanke för den naturliga miljön. Kanske är det just därför det blir så bra.

Uffes vägg, Riksgränsen

 Sällan har ett så bra offpiståk legat så centralt beläget mitt i en skidanläggning som Uffes Vägg. Rakt ovanför serveringen Lappis (och alla andra hus i Riksgränsen) är Uffes vägg som en inverterad amfiteater där åskådarna sitter i botten och konsterna utförs på läktaren. Tar du för mycket fart på det klassiska droppet Gruvan kommer du skena ikapp malmtåget mot Narvik.

Och vem är Uffe? Uffe Edborg såklart, den legendariske Mr Ski.

Storgrova, Kittelfjäll

Anläggningen Kittelfjäll har 34 markerade nedfarter. En bråkdel av dem är pistade, resten är naturliga raviner och uthuggna skogsgator mellan fjällbjörkarna. Storgrova är den största och mest prominenta ravinen på fjället och får stå som exempel för en svensk skidanläggning som går sin egen fantastiska väg.

Kyrkrännan, Funäsdalsberget

En äkta »couloir to bar« på svenska. En tvättäkta klippränna som startar uppe på fjället och slutar nere i Funäsdalens by. Det är inte många dagar per år som snön täcker alla stenar och klippor men när stjärnorna linjerar är Kyrkrännan en av Sveriges finaste.

Gondolen som tar dig upp till toppen av Funäsdalsberget och bynära brantåkning. Foto: Emrik Jansson

Bredvid Väggen, Hundfjället

Sälen är kanske inte känt för sin gigantiska fallhöjd och makalösa offpist. Men om du siktar skidspetsarna till höger om den beryktade Väggen så hittar du en förvisso kort men underhållande friåkningsterräng.

Lavindalen, Nuolja / Abisko

Sveriges mest nederbördsfattigaste plats ruvar på en massa fantastisk åkning där våra favoriter ligger en bit skier’s right från toppen och avslutas nere i den glesa björkskogen. Abisko är något så ovanligt som en skidanläggning helt utan pister. Det säger en del om offpistmöjligheterna.

Osthang/La Puta, Ramundberget

Hela området runt Osthangsliften i Ramundberget är en favorit. En skogsklädd fjällsida där vinden sveper in mycket snö från kalfjället. Skråa ut åt sidan och du hittar en brant sektion rännor i olika svårighetsgrad, som upplevs betydligt större än vad de ser ut från bilvägen på andra sidan dalgången. En av dem är La Puta. En kort men brant ränna som för tankarna till betydligt större bergsmassiv.

Hedda Truedsson i Ramundbergets berömda björkskog. Foto: Emrik Jansson

“Duved”, Åre

Alla hemliga guldställen inom fyra mils omkrets från Åreskutan kan med fördel benämnas med kodnamnet »Duved« för att
undvika upptäckt från andra skidåkare på jakt efter puderåkning. Det finns många gömda åk och de är bra. Sägs det.


Text: Peter Nilsson • 2021-02-10
SverigeAbiskoÅreBorgafjällFunäsdalenKittelfjällOffpistOffpistguideRamundbergetSälenSverigeSveriges bästa

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top