David Deliv kollar in utsikten i Andorra. Foto. Jeremy Bernard/Freeride World Tour

FWT

David Deliv – den flygande skåningen på världstouren

Skåningen David Deliv gör i vinter sin första säsong i den högsta världseliten på Freeride World Tour.

Text: Gabriella Edebo • 2021-03-04 Uppdaterad 2021-03-04

Mitt i allt världsomvälvande kaos när viruset började härja som mest i Europa dök det upp en positiv nyhet. Som konsekvens av en hastigt inställd fortsättning på tävlingssäsongen för kvaltouren till Freeride World Tour blev det den dåvarande rankinglistan som fick bli det slutgiltiga resultatet. 

Foto: Emrik Jansson

Under den första delen av vintern hade svenska David Deliv lyckats skrapa ihop två femteplatser och en tolfteplats på fyrstjärniga tävlingar (de högsta rankade under FWT) som gjorde att han låg på en andra plats i totalen. Det innebar att David fick en av de hårt eftertraktade startplatserna på kommande säsong av världstouren i friåkning, och vi på Åka Skidor fick äran att ringa upp David och kläcka nyheten. Han befann sig just då fortfarande i Engelberg och mitt i all ovisshet om nedstängda skidorter kunde vi ringa upp sent en fredagskväll och meddela nyheten: David du har kvalat.

– Oj jäklar, va skönt att höra. De orden är helt otroliga att få höra, var allt en märkbart lättad David lyckades få fram. Samtidigt höjdes musiken i bakgrunden och äntligen kunde ovissheten till slut bytas ut mot ett rejält firande. 

Deliv testar lyckan med ännu en backflip i Andorra. Foto: Dom Daher/Freeride World Tour

Den puckelfostrade skåningen kommer alltså i vinter att få ansluta till övriga svenskar på touren och David säger att han ser fram emot att både få åka och förhoppningsvis lära sig ett och annat från dessa rutinerade rävar. Även om tanken att stå på toppen av Bec des Rosses känns lite skrämmande.

– Mest nervös är jag över att inte plocka ner mina åk som planerat och känna att jag inte fått visa vad jag kan. 

Deliv i St Anton. Foto: Emrik Jansson

David har denna sommar lagt fullt fokus på att träna upp sig och kriga på gymmet.

– Jag tog ett vågat val att inte jobba något nu under sommaren och lägga all energi på försäsongsträning. Kanske inte det mest hållbara valet rent ekonomiskt, men om jag skulle åka ur touren och känna att jag inte gav allt jag kunde nu när jag äntligen lyckats kvala skulle det förmodligen hemsöka mig för resten av livet.


Text: Gabriella Edebo • 2021-03-04
ArtiklarDavid DelivFreeride World Tour

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen