Sam Alinski toppturar hemma i Örebro för att samla in pengar till MS-forskning. Foto: Anna Björndahl / Sveriges Radio

Topptur för forskning

Sam fick MS – toppturar Mt. Everest hemma i Örebro

Efter att ha fått sjukdomen MS slutade Sam med skidåkning. Nu toppturar han för att samla in pengar till forskning.

Text: Peter Nilsson • 2021-03-25 Uppdaterad 2021-03-26

Sam Alinski levde tidigare som skidåkare i Schweiz, när han fick beskedet att han drabbats av nervsjukdomen MS. Att behöva sluta med skidåkningen och flytta hem till Örebro var ett hårt slag för honom.

Nu har han tagit upp åkningen igen. Hemma på Sörbybacken i Örebro toppturar Sam på sin splitboard. Det stora målet är att plocka totalt 8848 höjdmeter, och därmed genomföra en virtuell bestigning av Mount Everest. Sams bestigningar är en del av ett projekt där han siktar på att samla in pengar till forskning om MS.

Jag hoppas att forskare kan hitta en lösning. Men om det inte hjälper mig, så kanske det hjälper dem efter mig”, säger han.

I slutet av säsongen 2021 har Sam hittills uppnått 6373 höjdmeter. Det innebär att han bockat av toppar som Mt.Blanc i Frankrike (4810möh), Mount Logan i Kanada (5959möh) och Denali i USA (6191möh). Begränsningar av snötäcket i den lokala backen indikerar att det nog inte blir mer den här vintern. Nästa vinter får han fortsätta vidare mot Everest.

Sams insamling till stöd för forskning om sjukdomen MS hittar ni HÄR.

Vi önskar Sam lycka till!

Här kan du höra ett inslag från P4 Sveriges Radio om Sam och hans toppturande:


Läsförslag:


Text: Peter Nilsson • 2021-03-25
ArtiklarTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen