Lavinområdet på Lillskutan. Foto: Tobias Liljeroth

Lavinsäkerhet

[Uppdaterad] Analys: orsak till den 300 meter breda lavinen i Åre

Lavinrisken var 2 av 5, trots det utlöstes en stor lavin av skidåkare i Åre. Vi tittar närmare på orsakerna bakom det enorma släppet.

Text: Peter Nilsson • 2021-04-13 Uppdaterad 2021-04-22

I söndags eftermiddag gick en stor lavin i Åre. Lavinen var ca 300 meter bred med en flera meter hög brottkant. Två skidåkare i 20-årsåldern drogs med av lavinen, varav den ena blev begravd under snömassorna. Den begravde skidåkaren hittades med transceiver och kunde grävas fram där han låg begravd 80 centimeter under ytan. Personen transporterades vidare till sjukhus med helikopter. Med tanke på lavinens storlek hade de två skidåkarna tur som kom såpass lindrigt undan. Att de hade lavinutrustning var direkt avgörande för det positiva utfallet, säger räddningspersonal till SVT.

Lavinen gick på Lillskutan, ett vanligt område för offpiståkning som är enkelt att nå från liftarna. Många skidåkare hade passerat genom området tidigare under dagen. Enligt lavinprognosen för dagen rådde det måttlig lavinfara, vilket är nivå 2 på den 5-gradiga skalan. Ska det då kunna gå så stora laviner? Svaret är ja, absolut.

Låt oss gå tillbaka till lavinprognosen för Åre under söndagen. Den generella lavinrisken är Måttlig (2), men för att tolka lavinprognosen rätt måste vi också kolla vilka eventuella lavinproblem som bedöms troliga att uppstå. Då kan vi även utläsa i vilka områden den risken är som störst, vilken typ av lavin som kan gå och därigenom bedöma vilka sluttningar det kan vara läge att undvika.

Printscreen: Lavinprognoser.se
Printscreen från Lavinprognoser.se
Printscreen från Lavinprognoser.se
Printscreen från Lavinprognoser.se

Utifrån söndagens prognos kan vi utläsa att östliga sluttningar ovanför trädgräns kan vara farliga, i synnerhet områden under hängdrivor. Det är förstås lätt att vara efterklok, men de lavinproblem och händelseförlopp som prognosen varnar för var precis vad som inträffade i söndags och därmed utlöste lavinen.

Under veckan hade det under den gångna veckan drevat in stora mängder snö på sluttningen nedanför den stora hängdrivan. Ett sällskap på fem åkare som var ute begav sig till Lillskutan där de tänkte droppa från hängdrivan. Vid drivan träffade de på en en person på snowboard, som dessutom inte hade lavinutrustning på sig, som de inte kände sedan tidigare. Den första åkaren åkte runt drivan och ställde sig på trygg plats på sidan för att titta på de fyra andra som skulle droppa. Åkare 2 landade snett, kraschade och tappade en skida i landningen. Åkare 3 åker ner för att hjälpa sin kompis samla ihop sina saker och åka ner. Åkare 4 och 5 droppar men hinner inte stanna för att plocka upp skidan som löste ut för åkare 2. Samtidigt som de håller på att samla ihop prylar råkar personen på snowboard som fortfarande befinner sig uppe på hängdrivan, röra sig på ett sätt som gör att den del av drivan bryts av. Drivkanten som landar hårt i snöfältet triggar lavinen som startar i svaga lager långt ner i snötäcket. Åkare 2 och 3 dras med i raset. Åkare 2 blir begravd. Kamraträddning med transceiver påbörjades omedelbart, åkaren hittades och kunde grävas fram efter ungefär 10 minuter med snö i luftvägarna och svag syresättning men fortfarande vid liv.

I klippet nedanför tittar Karin Trolin från Lavinprognoser.se på brottkanten och förklarar var de svaga snölagren ligger och dess inverkan på stabiliteten.


Text: Peter Nilsson • 2021-04-13
NyheterÅreLavinsäkerhetlavinsändare

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top