Hundspann är en viktig symbol i Carls hållbara tänk. Foto: Linus Meyer

Bergsguide

Carl Lundberg – bergsguiden som toppturar hållbart

Bergsguiden Carl Lundberg har slutat med ursäkter – idag guidar han till hållbar skidåkning. Följ med på en guidad topptur på Kebnekaise.

Text: Linus Meyer • 2022-09-10 Uppdaterad 2023-03-08


När jag träffade Carl Lundberg för första gången kunde han mer om skidåkning i Kanada, Japan och Alperna än i Norge, hans ambition var att följa vintern jorden runt och arrangera minst en skidresa i månaden året om. Off-season jobbade han till och med på oljeplattform vid den norska kusten. Men sedan hände något. Carl är påläst och när han gör något gör han det till 100 procent, det gäller allt han gör och så även med sitt miljötänk.

– Jag sålde produkter som byggde på snöiga vintrar, glaciärer och andra stora naturvärden. Samtidigt sålde jag produkter som innebar många långa flygresor. Helikopterskidåkningen förde ju också med sig stora utsläpp och ett störande buller, berättar Carl. 

Carl började läsa på. En flygresa Stockholm-Kiruna motsvarar ett lika stort koldioxidutsläpp som 1 853 varv runt jorden med tåg. Han ville fortsätta med skidåkning men nu istället på platser dit det går att ta sig på ett hållbart sätt. Så han sålde sin andel i guideföretaget och startade om helt, med det nya företaget Skitouring Scandinavia. Carl vill inspirera till förändring. 

Carl på väg upp för Kaskasatjåkka med Kebnekaises mäktiga nordtopp i bakgrunden. Foto: Linus Meyer

Hundspann är en viktig symbolhandling. Tidigare använde Carl ofta vessla eller skoter för den sista transfern till resmålet, men med de utsläpp och det buller som det innebar kände han att det inte gick att fortsätta med. 

– Folk i fjällvärlden blir allt bekvämare. Förr fanns det ingen väg till Nikkaluokta, äventyret började med att ta sig dit – nu vill alla ta helikoptern. Det är väldigt störande för de som vill skida eller vandra. Det här är en utveckling som har smugit sig på men det är dags för både arrangörer och resenärer att fundera på hur mycket bekvämlighet man faktiskt behöver och vad den kostar för oss alla. Risken är att vi gör avlägsna resmål för bekväma och på så sätt tar bort det unika med dem. 

Carls bakgrund som doktorerad ingenjör syns tydligt då allt han gör är otroligt välplanerat, påläst och genomtänkt. Väckarklockan som verkligen fick Carl att ställa om sitt beteende var professorn i miljökunskap, Johan Rockströms sommar i P1. 

– Han berättade om människans klimatpåverkan på ett sådant sätt att det inte längre gick att slingra sig eller komma med några ursäkter och jag förstod att om jag ändrade min livsstil behövde det inte alls påverka min livskvalitet negativt. Jag kunde fortfarande resa och nå fantastiskt bra skidåkning men med en hållbar målsättning, säger Carl. 

Tarfalastugan. Foto: Linus Meyer
Carl Lundberg. Foto: Linus Meyer

Väl dags för firningen ned i kratern smattrar det högt från skaljackorna och snökristallerna mot mitt bara ansiktet känns rejält. Tuolpagorni är utan att överdriva vad jag skulle definiera som ett av de mäktigaste åken i Sverige. Efter lite letande hittar Carl riktigt fin snö på läsidorna och väl tillbaka på stationen börjar vi packa om för morgondagen. Målet att nå Kebnekaises topp via Östra leden.

När jag till slut står på Kebnekaises snöklädda topp tänker jag på att vårt beteende har påverkat klimatet så mycket att till och med Sveriges högsta topp har börjat krympa. Sydtoppen som till stora delar består av snö och is smälter och blir lägre för varje år, den klassiska siffran 2 117 meter som vi matas med sedan barnsben är i verkligheten numera runt 2 096 meter. Nordtoppen som mest består av sten är numera högst med sina 2 097 meter.

Klättringen nedför Halspasset går fumligt och stappligt då jag hela tiden tänker på vad Carl sa om vad jag själv kan ändra för att minska min negativa miljöpåverkan men ändå kunna fortsätta med det jag älskar, att åka skidor.

Mäktiga vyer över Kebnekaise. Foto: Linus Meyer

– Vi skidåkare måste börja ta ansvar och rannsaka oss själva på vilket sätt vår törst för bottenlöst puder påverkar miljön. Genom att leta efter bra skidåkning här i Norge och Sverige har jag också fått tillbaka mycket av den upptäckarglädje jag hade när jag började åka mycket skidor. Det finns så fantastiskt bra skidåkning att upptäcka i vår närmaste bergskedja, avslutar Carl.

Är det dags för mig att vända ryggen åt skidresor på andra sidan jorden och i stället utforska den skandinaviska bergskedjans underbara åkning? Jag börjar i alla fall med Sveriges högsta topp. 


Text: Linus Meyer • 2022-09-10
ArtiklarBergsguideKebnekaiseTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top