Hedvig Wessel, Kristofer Turdell och Carl Regnér leker loss på Titlis. Foto: Elias Lundh

Skidfoto

Fotografernas favoriter – del 2 av 2

Några av Åka Skidors mest anlitade fotografer har valt ut sin favoritbild från förra vintern. Här är del två av det resultatet.

Text: Anton Furuland • 2021-11-30 Uppdaterad 2021-12-07

Guy Fattal

Fattal kommer från det i skidsammanhang något udda Jerusalem i Israel. Efter att ha gjort sin treåriga militärtjänstgöring tog han sin passion för fotografi och dröm om bergen vidare, vilket så småningom tog honom till Whistler i Kanada där han numera bor och verkar. Och jagar världens bästa hummus…

@guyfattalphoto

Om bilden

”Den här bilden på FWT-åkaren Tom Peiffer är tagen i Whistlers vidsträckta backcountry en av de bästa dagarna förra vintern

Den innehåller några av de element som jag älskar mest med fotografering och skidåkning. Jag älskar att spela med ljuset och de möjligheter till unika bilder som det ger. Att sedan ha en av världens bästa skidåkare framför linsen gör inte saken direkt sämre heller”.

Åkare Tom Peiffer Plats Whistler, Kanada

Alric Ljunghager

Få skidfotografer, svenska såväl som internationella, har skakat om den annars lite lätt stelbenta formulan av vad som är en bra skidbild som Ljunghager. Som den dokumenterande kraften i skidkollektivet The Bunch är han med och förändrar synen på vad skidåkning egentligen är och skapar något som inte kan ses som något annat än konst. En konst som dessutom bär tydliga spår bak till 70-talets hotdog-rörelse där frihet och att skita i allt vad regler heter stod i centrum, precis som det The Bunch och Ljunghager sysslar med idag.

@alric.ljunghager

Om bilden

”En bild som är tagen några få dagar innan deadline på det här numret, vi kan väl kalla det färskvara om något. Magnus Granér, AKA Skimanguy, snurrar och sprätter ned för glaciären i Zermatt som en kreativ tok”.

Åkare Magnus Granér Plats Zermatt, Schweiz

Elias Lundh

Lundh är uppväxt på Västgötaslätten med inte en tillstymmelse till berg i närheten. Suget efter skidåkning fick honom och en kompis att bygga en railpark hemma i trädgården i Lidköping. De skaffade sig varsin kamera för att dokumentera det de höll på med. Och när familjen drog till Alperna följde kameran med. Något som så småningom blev till en yrkeskarriär och ett antal säsonger i bergen.

@eliaslundh

Om bilden

”Jag hade turen att ta mig ner till Schweiz innan kravet på karantän slog in förra vintern och spenderade ganska lång tid där efter det. En stor del av världseliten hängde i Engelberg under långa perioder så det saknades inte bra åkare att fota med. 

Här plockade jag fram drönaren och fångade Hedvig, Kristofer och Carl mitt i ett skönt feelgood-åk på Titlis i fin snö. En bild som visar det roliga i att dela bra skidåkning med vänner”.

Åkare Hedvig Wessel, Kristofer Turdell & Carl Regnér Plats Engelberg, Schweiz

Axel Adolfsson

Åka Skidors andra fotograf med anor från Schlätta i Västergötland, närmare bestämt Skövde. Talangen för foto har hela tiden funnits i familljen och när Adolfsson plockade upp kameran själv hittade han hem direkt.

Idag både fotar och filmar han, och skriver om, ett brett spektrum av sammanhang. även om det är skidåkningen som ligger närmast hjärtat.

@a.adolfsson

Om bilden

”Joel Pollinger är som ett schweiziskt urverk. Tickar på med precision och utan minsta antydan till bristande kvalité. Hans talang på skidor och framför allt när det kommer till att lägga svängar framför kameran är otrolig, vilket gör honom till en dröm att jobba med som fotograf. Lägg där till hans ständigt positiva attityd, vilja att arbeta hårt för att ta sig till otillgängliga platser bortanför liftarna och punktlighet när det kommer till att dyka upp vid avtalad tid.

Denna bild är den mest intressanta vi skapat. Plåtad som en snapshot efter att den delen av åket vi avsåg att plåta var avklarad. Joel hittade mer mjuk snö och tryckte till ett par extra gånger, med samma höga kvalité i hantverket som alltid. Ljuset, kompositionen och uttrycket är något vi inte tidigare åstadkommit tillsammans, men ett utryck som gjort mig nyfiken att återkomma till”.

Åkare Joel Pollinger Plats Engelberg, Schweiz

Text: Anton Furuland • 2021-11-30
ArtiklarAlric LjunghagerAxel AdolfssonCarl RegnérElias LundhEngelbergFotoFotograferGuy FattalHedvig WesselKristofer TurdellskidfotoZermattZoom

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen