Lavinkunskapen ska sitta både i teorin, och praktiken. Foto: Mattias Fredriksson/Fjällsäkerhetsrådet

Ledare

Ledare: Använd din lavinkunskap!

Åka Skidors chefredaktör skickar en uppmaning om att vi skidåkare ska nyttja den kunskap och omdöme vi faktiskt besitter.

Text: Tobias Liljeroth • 2021-12-09 Uppdaterad 2021-12-09

Om det är något som markerar att vintern är på väg så är det antalet lavinföreläsningar både i skidbutiker runtom i landet och på nätet, ett fenomen som närmast exploderat de senaste åren. Och missförstå mig inte här, jag är 200 procent för att det sprids mer kunskap om laviner och de faror som finns i bergen. Och jag applåderar utan minsta förbehåll alla de som drar ihop alla dessa arrangemang och de experter som delar med sig av sin tveklöst djupa kunskap i ämnet, för det finns många sådana personer i Sverige.

Men. Och det här är ett stort men, frågan är vad du själv gör efter att ha gått ut genom dörren eller slagit igen datorn efter att ha lyssnat på ännu en lavinföreläsning. Precis som du gjorde förra hösten. Och hösten där innan. Och den innan dess. Sitter kunskapen som berget (!) och tillsammans med dina vänner och åkpartners applicerar du den kunskapen under alla offpiståk och toppturer nu i vinter?

Handen på hjärtat. Mest troligt inte, eller hur?

En bra transceiver är en fungerande transceiver. Såhär stämmer du av det. Foto: Ortovox

Jag erkänner rakt av att jag inte är ett dugg bättre själv. Antalet gånger som jag yttrat, högt eller för mig själv, saker som »det släpper ju aldrig här« eller »alltså, jag kör bara ut skier’s left om det börjar spricka upp« är häpnadsväckande många. Och jag vet att jag är långt ifrån ensam om att trycka tillbaka det som jag vet att jag borde lärt mig bättre långt bak i medvetandets mörka skrymslen.

Precis som antalet lavinkurser har försäljningen av lavinryggsäckar och digitala transceivers exploderat på slutet, och man står snart inte i en liftkö, puderdag eller inte, utan att se ballongsäckar på minst en grupp av åkare. 

Men trots all (förhoppningsvis) spridd kunskap och rätt prylar så blir inte vårt kollektiva beteende i bergen det minsta bättre utan precis tvärtom. Andelen fullständigt hårresande dumheter som jag skådar i bergen blir bara fler för varje vinter som går, och de utförs inte sällan av åkare som jag är bombsäker på både vet bättre och besitter en djup kunskap om lavinproblematik.

Tro det eller ej, det fanns en tid pre-corona då de flesta lavinföreläsningar enbart hölls fysiskt på plats. Foto: Skiers Left

Men fenomen som sociala medier, grupptryck och en ökad konkurrens om nysnön riskerar ofta att grumla vårt beslutsfattande i de situationer där vi behöver det som bäst. Och frågar du tio offpistskidåkare om de ens läst lavinprognosen innan de gav sig ut på morgonen så kan du ge dig på att nio och en halv av dem inte gjort det, trots att det upprepas som ett mantra under alla dessa lavinföreläsningar.

Så vad säger ni, ska vi börja där? Att ta med den kunskap som vi fått i oss under hösten och faktiskt använda den i den miljö där den gör som mest nytta. Ute i bergen.


Text: Tobias Liljeroth • 2021-12-09
ArtiklarLavinsäkerhetledareSkiers Left

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top