Kaj Zackrisson och Josh Daiek på Helbronner. Foto: Mattias Fredriksson

Alperna

10 anledningar att vi saknar Alperna

Efter 1,5 vinter utan världens bästa bergskedja längtar vi tillbaka mer än någonsin förr. Här har du 10 anledningar till det.

Text: Åka Skidor • 2021-12-12 Uppdaterad 2021-12-12

1. Aiguille du Midi, Chamonix

Världens mest dramatiska lift ligger inte helt oväntat på världens mest dramatiska skidort. Och det är få saker som vi saknar lika mycket som att gå genom Chamonix centrum en tidig morgon för att åka upp med den hysteriskt branta kabinbanan till Aiguille du Midi och åka stora åk med kontinentala Europas största berg som mäktig kuliss.

Bruno Compagnet på Envers du Plan i Chamonix. Foto: Mattias Fredriksson

2. Små pärlor i Italien

Piståkning står ofta högre i kurs hos italienarna vilket inte sällan gör att offpisten på de mindre orterna lämnas orörd längre.
Och när du kört ospårat en förmiddag väntar lunch på en genuin restaurang med världens bästa skidkäk på tallriken.

Chad Sayers utroskar skogen i La Thuile. Foto: Mattias Fredriksson

Den italienska lunchdrömmen fångad på bild i La Thuile. Foto: Mattias Fredriksson


3. Franska branter

Att känna adrenalinet pumpa genom kroppen i evighetslånga åk med lutning på över 35 grader är en ynnest att stilla drömma om. Och på få ställen i världen är skidåkningen lika vild, lika fri och lika brant som i delar av de franska Alperna. Och längst där nere väntar en apéro på en liten sjabbig bar – Couloirs to bars som legenden Doug Coombs uttryckte saken.

Lars-Åke Krantz bemästrar Les Enfetchores i La Grave. Foto: Guillaume le Guillou

4. Hög höjd i Schweiz

Skidåkning ovanför molnen blir inte mycket bättre än på orter som Andermatt, Engelberg, Verbier eller Zermatt. Hög höjd, massiv fallhöjd och en kvalitet på åken som saknar motstycke i skidvärlden. Schweiz är det bästa av Alperna på så många sätt, och när du börjar nosa på 3 000 meters höjd så är ord som perfektion och ultimat inga överdrifter.

Johan Jonsson kippar efter andan i Andermatt. Foto: Oskar Enander

5. Österrikisk gemytlighet

I Österrike sitter skidåkningen fastetsad i själen hos både människor och hela byar. Det var här den moderna skidåkningen
hittade sin form för runt 100 år sedan och allt sedan dess har man förfinat och utvecklat receptet utan att någonsin tappa kontakten med ursprunget.

Österrike, you had us at schnitzel.

6. La Dolce Vita

Om det är något italienarna är bra på är det det att inte ta livet för jävla allvarligt hela tiden. Skidlivet ska vara glatt, både på berget och efter åkningen. Få orter levererar den mixen lika bra som Courmayeur med fantastisk skidåkning på Helbronner och ett skidortsliv som få orter i världen kan matcha.

Helbronner. Det goda livet på väldigt hög nivå.
Le Privé i Courmayeur serverar både Alpernas bästa cocktails och fantastiska vibbar.

7. Bergen

«Det bästa med fjällen är att det inte är en massa berg i vägen«, sa en gång en känd (här icke nämnd vid namn) svensk skidåkare. Vi ber att få säga emot för om det är något vi saknar är att få Matterhorns übermäktiga silhuett kastad rakt
i ansiktet när vi kliver av liften.

Mattias Hargin och ett halvkänt berg i bakgrunden. Foto: Oscar Enander

8. Skogsåkningen

Gles granskog i Stuben eller lika gles lärkdito i Tabuc i Monêtier-les-Bains i Serre Chevalier. 30 nyfallna centimeter på marken. Mer på väg i luften. Ett gäng vänner. Skidåkning blir inte bättre än så någonstans i världen.


David Kantermo gillar Tabuc-skogen i Serre Chevalier så här mycket. Foto: Christoffer Sjöström

9. Bergen II

Dolomiternas taggiga toppar hör till några av de mest dramatiska bergen i världen. Och faktumet att de är genomborrade av otaliga rännor gör inte saken det minsta sämre. Och vid botten väntar en espresso eller en öl och en tallrik antipasto med utsikt över sagda berg. Det är bättre än Dalarna och Jämtland hur vi än vrider och vänder på saken.

Cortina d’Ampezzo säljer in Dolomiterna.

10. Evighetslånga pister

Det må tyckas vara konstigt att sakna mjölksyra som pumpar genom låren men när du har några kilometer med böljande pist under dina nyslipade skidor är det bara att ge sig hän och trycka ner höften mot snön och känna g-krafternas oemotståndliga sug. Om och om och om igen.

Emelie Eriksson carvar i Val Gardena. Foto: Martin Wichardt


Text: Åka Skidor • 2021-12-12
ArtiklarAndermattChamonixCourmayeurDolomiternaEngelbergHelbronnerLa GraveLa ThuileMatterhornSerre ChevalierStubenVerbierZermatt

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen