Livet på en skidort handlar om så mycket mer än om skidåkning.

Skidhumor

Skidhumor på hög nivå med Lift Line Comics

Åka Skidor tog ett snack om skidåkarhumor med Ryan Stolp –mannen bakom kontot Lift Line Comics.

Text: Tobias Ivarsson • 2022-01-14 Uppdaterad 2022-01-16

Ryan Stolp är geniet i Jackson som ligger bakom Lift Line Comics, enkla serierutor där han fångar livet på en skidort och vardagen för skidåkare med humor och glimten i ögat. Känslan i att behöva välja mellan skidor, komma förberedd till berget och egoismen på puderdagar. En Snowroller i kvadrat för 2020-talet helt enkelt. 

Vi ringde upp Ryan för att höra honom berätta mer om jobbet bakom de träffsäkra rutorna och såklart också om skidåkning.

Liftåkningen i Jackson ligger nog bakom många av komedirutorna från Ryan Stolp. Foto: Jackson Hole
Foto: Ryan Stolp/Lift Line Comics
Foto: Ryan Stolp/Lift Line Comics

När började du rita Lift Lines?

– Jag började rita Lift Lines för fyra vintrar sedan, 2016. Jag gör dem tre gånger i veckan för tidningen Jackson Hole Daily och jag är stolt över att kunna säga att jag aldrig har missat en (även med skid- och klättringsresor!). I januari kommer jag att passera 750 serier, vilket till och med förvånar mig. Det har blivit en daglig vana antar jag. Det är det bästa sättet att arbeta.

Var får du din inspiration ifrån?

– Jag bor i Jackson Hole, Wyoming, en ikonisk skidstad i USA. Jackson Hole Mountain Resort lockar hit människor från hela världen, liksom den vidsträckta terrängen och runt 13 meter snö som faller per år. Jag har bott här i sex år, men var ingen stor skidåkare innan dess. Den unika skidortsskulturen stack ut för mig, och ytterligheterna – sport, människor, bostäder, rikedom, turister – ger en trevlig kontrastrik bakgrund för många skämt.

Covid har varit en svår tid att vara rolig eftersom så många av mina skämt kommer från subtila observationer runt staden, på skidbacken, på floden, på barer och restauranger. I allmänhet blev det lättare att skriva skämt när jag började föra en lista med halvfärdiga idéer på min telefon. Jag antar att du inte kommer att få alla att skratta, men om åtminstone en person fnissar så är det värt det. Det är i grunden min personliga dagbok och terapi för att bearbeta allt det udda som finns i vår bergstad.

Är allt innehåll självupplevt?

– Några är. Många är fiktiva, några är observationer från vänner och fans. Men totalt sett försöker jag infoga mig själv, mina erfarenheter och mitt perspektiv i de flesta av dem. Det är det som gör Lift Line unikt roligt för skidåkaren och fjällpubliken. Det är som ett internt skämt. För att göra interna skämt måste du ha örat mot marken. Serier är ju originalmemen!

Några godbitar ut Lift Line Comics. Foto: Ryan Stolp/Lift Line Comics

Vad har du för förhoppningar inför den kommande vintersäsongen?

Jag har haft en knäskada som stoppade min säsong förra året. Mitt mål var att åka 100 dagar, jag var på rätt väg förra året, men skadan satte stopp. Vi har inte haft så här lite snö sedan 1974 och slog nyss rekord för den varmaste november någonsin. Jag måste få in min skidåkning innan det är en sport från det förflutna. Tråkigt, jag vet.

Jag har även en grafisk roman som kommer ut i mitten av januari som heter The Ski Town Fairytale: a Quest to Live the Dream. Så den kommer jag att jobba med förutom Lift Line.

Vart föredrar du att åka?

– Många här är riktigt bra skidåkare, och de anstränger sig för att åka skidor över hela västra USA och världen. Jag tar ett annat förhållningssätt. Jag bor här och jag gillar att bli en med terrängen och vädret. Jag bor precis här i Jackson — det finns en livstid av skidåkning här, och när du känner hela berget kan du alltid hitta en bra linje eller vet var det lagt sig mest snö för säsongen. Dessutom spenderar du inga pengar på hotell, resor och fler liftkort.

Ryan och Sams nya bok Skitown Fairytale är en grafisk novell om hur man lever skiddrömmen i en skidstad.

Lift Line Comics är garanterat en humörhöjare för flödet. In och följ Ryan på sociala medier för fler fniss samt håll utkik efter han och Sam Morses nya bok The Skitown Fairytale som ges ut 17 januari.


Text: Tobias Ivarsson • 2022-01-14
ArtiklarJackson HoleLift Line ComicsUSAWyoming

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen