Chad Sayers vid Prarie Flags, ett lättillgängligt åk 10 minuters gång från övre liften vid Shames Mountain. Foto: Mattias Fredriksson

Artiklar

Åka Skidors 20 höjdare – del 1 av 2

Det här är skidåkarens ultimata bucket list enligt Åka Skidors mest beresta duo.

Text: Leslie Anthony och Mattias Fredriksson • 2022-01-19 Uppdaterad 2022-01-19

Den kanadensiska skidjournalisten Leslie Anthony och hans svenska vapendragare, fotografen Mattias Fredriksson har i över 20 år njutit av att ha utforskat skidvärlden tillsammans. Deras förmåga att fånga mångsidigheten i skidupplevelsen är mer eller mindre legendarisk – precis som deras förmåga att stå ut med varandra i längden. Eller inte.

Det som i vilket fall som helst är anmärkningsvärt är den resa som de gjort genom den moderna skidkulturen och som de delat med sig till generationer av skidtidningsläsare över hela världen. Med basen i dessa äventyr satte firma Anthony och Fredriksson ihop en lista på sina 20 absoluta favoritsaker i skidvärlden.


1. Ski and Sail

Kombinationen av skidåkning och livet till sjöss – svårslaget. Foto: Mattias Fredriksson

Ski-and-sail i Norge, på Svalbard eller Island är ett garanterat minne för livet – med eller utan valar som simmar runt båten. Helheten med båtlivet, skidåkningen (där du milt uttryckt inte behöver trängas om pudret) och förhoppnings en skön gemenskap är oslagbart. Men glöm inte att packa ned lite extra varma och vind- och vattentåliga kläder – det är ju knappast alltid sol, vindstilla och snällt väder ute till sjöss och havs..


2. Eldfestivalen i Nozawa Onsen

Lite mäktigare än Gävlebocken. Foto: Mattias Fredriksson

Besök den årliga eldfestivalen i Nozawa Onsen i Japan och få en smak av det galnaste event som detta land av galenskaper kan bjuda på. Som liten sidorätt till det har du såklart något av världens bästa puderåkning att njuta av.

Info

nozawa-onsen.com


3. Haute Route

Foto: Mattias Fredriksson

Gör en tur från bergshytta till bergshytta. Haute Route mellan Chamonix och Zermatt må vara den ultimata klassikern men det finns ett par andra rutter med ännu bättre skidåkning, som Urner Haute Route mellan Engelberg och Andermatt, eller den i Ötztal.


Tre klassiska alpina långturer

Haute Route

Chamonix till Zermatt. 14 mil och tar sex dagar med omkring 1 000 höjdmeter per dag.

Urner Haute Route

Andermatt till Engelberg. 12 mil och tar fem dagar med totalt cirka 12 000 höjdmeter (uppför och nedför).

Ötztaler Haute Route

Start och mål i österrikiska Vent, med boende längs vägen på olika bergshutter. Totalt 5-6 dagar och 77 kilometer lång. Medelsvår tur med 7 410 höjdmeter.


4. Niehku Mountain Villa

Foto: Mattias Fredriksson

Litet, mysigt och byggt kring stenresterna från Malmbanans gamla lokstallar och med fokus på avslappnad komfort och mat av högsta klass i en makalös arktisk miljö. Niehku Mountain Villa i Riksgränsen är kanske den mest exklusiva skidlodgen i världen, och har definitivt både den coolaste och mest exklusiva vinkällaren av alla.


5. La Grave

Första bilden du får upp om du googlar ikonisk lift. Foto: Mattias Fredriksson

Med sin mix av traditionellt bergsliv och en urgammal by i kombination med modern skidkultur och ett gigantiskt offpistberg med en lift och inga pister finns det ingen skidort på jorden som ens liknar friåkningsparadiset La Grave i Frankrike.


6. Mt Baker

Foto: Mattias Fredriksson

I det mest nordvästra hörnet av USA, i delstaten Washington, strax utanför den lilla ruffiga hålan Glacier, ligger Mt Baker – världens mest snörika skidort som 1998/1999 slog världsrekord med 29 meter snö på en vinter. Du kan ana va att skidåkningen är rätt skaplig där?


Världens snöigaste skidort i siffror

SNÖFALL

Rekordår 28,96 meter (1998/1999)
Snittmängd 16,9 meter (senaste 15 åren)
Fallhöjd 457 meter

SKIDORTEN

Topp Pan Dome 1 524 meter
Bas White Salmon 1 067 meter
Bas Heather Meadows 1 310 meter
Fyrstolsliftar 8 stycken
Barnliftar 2 stycken
Säsong Beror på snöläge, men oftast november till slutet av april
Boende Inget uppe på berget
Närmaste by Glacier (30 minuter)
Närmaste stad Bellingham (90 minuter)
Lavinfara Kustklimat med fuktig luft gör att snön klibbar fast och har förmågan att stabiliseras häpnadsväckande fort. Lavinfaran kan gå från hög till måttlig under tiden du äter lunch.


7. Shames

Mr Fredrikssons hemmaberg. Vi är inte alls avundsjuka. Foto: Mattias Fredriksson

Åk skidor på Kanadas enda kollektivt ägda skidanläggning, Shames Mountain i Terrace i norra British Columbia. Stället ligger långt bort, visst, men det är också känt för sin lättillgängliga topptursterräng precis utanför skidområdets gränser som slår det mesta i Nordamerika på fingrarna.


Shames Mountain

Läge

Shames Mountain ligger 30 minuter från Terrace i nordvästra British Columbia, Kanada. 15 timmar bilvägen från Vancouver, 1,5 timme med flyg.

Skidåkning 

3 liftar, 28 nedfarter, 518 meters fallhöjd. 12 meters årligt snöfall. 

Info

mymountaincoop.ca http://mymountaincoop.ca


8. Dolomiti Superski

Livet är lite högre, lite bättre i Dolomiterna. Foto: Mattias Fredriksson

Rundturen Dolomiti Superski ritar en gigantisk åtta genom ett flertal olika skidområden i Italiens galet sceniska Dolomiter och kan göras på en dag om du inte planerar att falla för frestelsen att åka en couloir längs vägen (se nedan). Avsluta dagen på baren Vinoteca i Cortina d’Ampezzo.

Info

dolomitisuperski.com


9. Jackson Hole

Skogsåkning i sin finaste form. Foto: Mattias Fredriksson

Granite Canyon i Jackson Hole bjuder på utomjordisk upplevelse på en plats med generellt sett utomjordisk skidåkning. Åk dit innan byns alla locals gör det.

Och när du ändå är där ska du givetvis avrunda skiddagen med after ski på Mangy Moose i Jackson Hole. Där bevias att amerikaner också har koll på hur man festar efter en bra skiddag. Gör bara rum för the Jackson Hole Air Force i baren en trappa upp.


10. Glaciärexpressen

Pendling med godkända utsikter. Foto: Mattias Fredriksson

Färdas med Glaciärexpressen i Schweiz, en sju timmar lång tågresa mellan de berömda skidorterna Zermatt och St Moritz i vagnar med stora panoramafönster. Men nöj dig inte med »bara« tågresan, hoppa av längs vägen och åk skidor på ställen som Bettmeralp, Andermatt eller Disentis.

Info

glacierexpress.chLäs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
Zermatt
Text: Leslie Anthony och Mattias Fredriksson • 2022-01-19
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen