Stor åkning väntar vid Toulaglaciären på Helbronner. Kaj Zackrisson och Josh Daiek kan intyga. Foto: Mattias Fredriksson

20 höjdare

Åka Skidors 20 höjdare – del 2 av 2

Den andra delen av Åka Skidors ultimata bucket list, signerat duon Mattias Fredriksson och Leslie Anthony.

Text: Mattias Fredriksson och Leslie Anthony • 2022-01-22 Uppdaterad 2022-01-22

11. Maison Vielle, Courmayeur

Långlunch på Maison Vielle. Foto: Mattias Fredriksson

Ät lunch på Maison Vieille i Courmayeur i Italien. Maten är utsökt och galenskaperna upphör aldrig – och värden Giacomo Calosi är allt som oftast i centrum av allt. För övrigt bara en av flera makalösa lunchställen i samma område, Chiecco är en annan höjdare.

Är du i Courmayeur är ett annat måste det roterande mästerverket Skyway Monte Bianco upp till Punta Helbronner. Vyerna över det traditionella Europas högsta berg, och skidåkningen ner igen, är oslagbara.


12. Chamonix

Linbanan to heaven. Foto: Mattias Fredriksson

En pilgrimsresa till det alpina meckat Chamonix i Frankrike är ett måste av så många olika anledningar men här är en något brådskande sådan; åk världens högsta, liftassisterade fallhöjd, 2 755 meter, från Aiguille du Midi ner till byn innan klimatförändringarna ätit upp för mycket av glaciären Mer de Glace för gott.

Åk upp med kabinbanan till Aiguille du Midi i Chamonix. En hårresande upplevelse rakt uppför den mytomspunna nordsidan, inte sällan med gråtande, brittiska turister bredvid dig.


13. Ski Lodge Engelberg

Att pudret börjar redan utanför dörren gör liksom inget. Foto: Ski Lodge Engelberg

När de före detta bummarna Niklas Möller och Eric Spongberg tog över Ski Lodge Engelberg i 2008, och inledde med att både renovera hotellet och utvidga verksamheten med byggnaden bredvid ursprungshotellet, blev succén nästan omedelbar.

Idag är baren på deras charmiga boutiquehotell den givna mötesplatsen för skidåkare av alla nationaliteter i denna numera legendariska offpistort i centrala Schweiz. Dessutom är Brasserie Konrad byns bästa restaurang. Testa burgaren, vi lovar att du kommer tacka oss.


14. Revelstoke, Kanada

Leah Evans checkar av läget i Revelstoke. Foto: Mattias Fredriksson

Besök den mytiska puderhålan Revelstoke med den bästa mixen av liftbaserad åkning, toppturer, bergshyttor, catskiing och heliskiing i Kanada. Utvecklingen av liftsystemet har ryckt upp den lilla staden ur sitt kulturella hål och även skapat en mängd bra alternativ för mat och dryck.


15. Arlberg, Österrike

Pilgrimsåkning i Arlberg. Foto: Mattias Fredriksson

Din skidåkarlista kommer aldrig bli komplett utan ett besök i Österrikes Arlberg, den moderna skidåkningens vagga där pionjären Hannes Schneider förvandlade ett norskt transportmedel till en regelrätt sport.


16. Inferno Rennen, Schweiz

Foto: Mattias Fredriksson

Tävla i Inferno Rennen i schweiziska Mürren. Världens längsta och äldsta (sedan 1929) störtloppstävling som är öppen för alla, oavsett om man är galen eller inte.

Info

inferno-muerren.ch/en


17. Peak 2 peak, Whistler

Foto: Mattias Fredriksson

Åk Peak 2 Peak-gondolen i Whistler, Kanada mellan Whistler Mountain och Blackcomb med det längsta och högsta fria spannet av alla liftar i världen – 3 kilometer och över 400 meter ovanför marken.

Info

whistler.com


18. Midnattsåkning

Foto: Mattias Fredriksson

Åk skidor under midnattssolen ovanför polcirkeln på vårvintern. Till exempel i sällskap med Pia och Stefan Palms guidefirma i Abisko.


19. Åre

En jämtländsk klassiker. Foto: Mattias Fredriksson

Gå upp tidigt och njut av morgonskidåkningen i Åre under den mörkaste tiden av vintern. 8 i Åttan bjuder på både nypistat och ett hysteriskt race om vem som kan komma först ner till liften igen innan de flesta ens gnuggat sömnen ur ögonen.


VM 8:an, Åre

Längd

1 485 meter

Fallhöjd

454 eter

Öppettider

08.00-16.00


20. Sommarskidåkning

Sommarsemester på Nya Zeeland. Foto: Mattias Fredriksson

Skidsäsongen behöver ju inte ta slut bara för att det blir sommar, utan det går att stilla abstinensen även då samt få en riktigt häftig upplevelse på köpet. Riksgränsen är givet val, och på andra sidan gränsen är norska Stryn och Fogelfonna två klassiska platser för somrig åkning.

Vill du ut i världen är Hintertux, Les 2 Alpes och Zermatt bra alternativ i Alpländerna, medan Ski Portillo i Chile är ett annat guldkorn.


Text: Mattias Fredriksson och Leslie Anthony • 2022-01-22
ArtiklarAbiskoÅreArlbergChamonixCourmayeurEngelbergFrankrikeInferno RennenKanadaÖsterrikePeak 2 PeakPia PalmRevelstokeSchweizSki Lodge EngelbergSki PortilloStefan PalmVM 8:anWhistler

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen