Josh Daiek åker ett äkta stort åk på Helbronner i Italien. Foto: Mattias Fredriksson

Storbergsåkning

Guide: Åka skidor på STORA berg

Att åka på stora berg är både en enorm njutning och ett spel med elementen. Vi ger dig tipsen för säkrare och roligare åk.

Text: Åka Skidor • 2022-01-24 Uppdaterad 2022-01-27

1. Förbered dig

Ju större åk desto mer planering behöver du ha med dig i bagaget innan du drar ut. Har du koll på hur ditt tilltänkta åk ser ut, hur du hittar dit och därifrån? Finns det några terrängfällor eller kruxpartier som du behöver vara extra vaksam på eller rent av undvika? 

Studera väderleks- och lavinrapporter. Fråga folk i din omgivning vad de vet om åket och snöförhållandena.

Kort sagt: du kan i princip aldrig få för mycket information.

2. Planera framåt

Åk lugnt och sansat och ha hela tiden ett vakande öga på hur förhållandena skiftar. Planera framåt och sök efter tecken i snön som skvallrar om dess kvalitet och beskaffenhet – eller om du befinner dig på en glaciär, tecken på var eventuella glaciärsprickor kan finnas.

Aiguille du Midi, Chamonix. Foto: Mattias Fredriksson

3. Åk inte själv

Många av skidvärldens mest håriga skidåk har utförts av folk som åkt på egen hand. Men bara för att Andreas Fransson körde Denali solo behöver det inte betyda att du ska köra Grand Envers i Chamonix på egen hand. Så för säkerhets skull, åk alltid med minst en kompis som har koll på sina prylar och sig själv. Anpassa gruppens storlek efter komplexiteten på åket – ju mer stök och bök, desto mindre bör gruppen vara.

4. Spara kraft

Försök att slösa så lite kraft som möjligt och minimera antalet onödiga rörelser i varje sväng. Kolla på hur en bergsguide (oftast) åker; benen ihop, vikten mitt på skidorna och armarna lätt utåt, hela tiden ett jämnt och sansat tempo. De gör så helt enkelt för att det är den åkstil som är mest effektiv och sparar mest kraft, inte av estetiska orsaker. (Alla skidkonnässörer vet däremot att det är den högsta formen av skidestetik.)

Den legendariske Pelle Lång i La Grave vet allt om hur man packar för ett fett åk. Foto: Christoffer Sjöström

Rätt utrustning

Rätt prylar kan vara skillnaden mellan en fin dag på berget, och en total katastrof (som i sin tur kan få extrema konsekvenser). Se till att din utrustning är i bra skick och att allt fungerar som det ska, är i ordning och att du vet var i ryggsäcken saker som du kommer behöva ligger. Stäm också av att dina polare har den utrustning som krävs. Det krävs flera för att dansa tango och att du har med rätt prylar kan bli ganska värdelöst om dina kompisar inte har det. Kom ihåg att det är gruppen som räknas här, inte enbart dig själv.

Rep, sele och glaciärutrustning

Kräver åket någon form av specialutrustning som rep, sele eller glaciärprylar? Se då till att de prylarna är i bra skick och i ordning innan du startar åket.

Förstärkningsplagg

Stoppa också ner en lätt puffjacka eller -väst i ryggan så att du kan få lite extra värme om det skulle behövas. Glöm inte heller en flaska med vatten och en energibar.

Pannlampa

En liten pannlampa är också smart att ha med sig i packningen.

Stighudar

Även om åket inte kräver att man går uppför så är stighudar en form av säkerhetsutrustning om du av någon anledning måste ta dig uppåt – att bootpacka i en lavinkägla är inte speciellt enkelt, eller att göra det samma på en uppsprucken glaciär är inte direkt smart. Så lägg ner hudarna i ryggan och låt dem stanna där.

Breda skidor

En tumregel är att ha alltid ha skidor med 105 millimeters midja och uppåt när du ger dig ut i stor terräng, gärna bredare än så. Den främsta anledningen till det är inte för att du ska pumpa puder utan den ökade trygghet som bredare skidor ger i bristande skare och varierande snöförhållanden. Och om snön är stenhård bör du ändå fundera en extra gång om du verkligen ska åka det där stora åket just idag.

5. Åk i stora svängar

Skippa kortsväng. Sikta på en lite större svängradie, även i pucklar och annat stök. Fokusera på hela sluttningen som du åker istället för varje liten ojämnhet.

Men… åk inte i så stora svängar att du tappar kontrollen över din fart eller behöver kämpa för att hålla farten nere, något som i slutändan gör dig tröttare. Försök hitta ett bra mellanting där du på ett effektivt sätt betar av fallhöjdsmeter utan att bli för trött.

6. Åk med disciplin

Du vet alla saker som du lärt dig om hur du ska åka och stanna när du är en grupp? Efterlev dem när du är ute i stor terräng. Droppa inte in på dina polare, stanna vid sidan av åket på en säker plats – så mycket ur vägen från eventuella laviner och fallande seracer eller stenar som det går – med skidorna pekandes i den riktning som du ska åka mot om något skiter sig när ni omgrupperar och håll hela tiden kolla på dina kompisar. Och prata hela tiden med varandra, kommunikation är A och O.

Firma Anthamatten och Collinson lägger första spår ner från Col de la Girose i La Grave. Foto: Tero Repo

7. Åk med marginal

Åk med gott om marginal till din översta gräns. Ett stort och långt åk är inte platsen att öva korkade 720:s eller stora klipphopp på. Här ute gäller det att tänka mer safe och hålla tillbaka åkningen några hack, att skada din kropp eller utrustning riskerar snabbt att bli en extremt komplicerad och tidsödande historia när du ska ta dig ner, eller måste kalla in hjälp av exempelvis bergsräddningen för att transportera ner en skadad åkare.

8. Rör dig neråt

Du behöver inte åka i super-G-fart utför åket, men det är ändå viktigt att gruppen rör sig neråt i en stadig takt, du vill nämligen köpa dig så mycket tid du kan att ha som marginal om något går fel. Flera små tidstjuvar kan i slutändan betyda skillnaden mellan att komma ner i god tid eller att tvingas åka i mörker. Undertecknad kan berätta hur kul det är att åka en brant ränna på 900 fallhöjdsmeter i kolmörker efter att ett rep fastnat vid en firning. En ledtråd: det var inte jättekul.

Så sätt telefonen på ljudlöst, ta bara bilder när det är läge och vänta med att uppdatera Instagram tills du sitter med afterski-ölen framför dig. Var inte rädd för att ligga på dina sölande polare i gruppen om det krävs.

Firning ner i La Voûte. Foto: Mattias Fredriksson

9. Njut!

Ett stort åk är en skid- och bergsupplevelse utöver det vanliga. Slappna av och njut avprivilegiet att befinna dig på platser som inte alla personer får uppleva i sina liv.


5 fläskiga favoritåk

1.

Envers du Plan, Aiguille du Midi, Chamonix

2.

Galtiberg, Engelberg

3.

La Voûte, La Grave

4.

Toula, Helbronner, Courmayeur

5.

Schwarztor, Zermatt


Text: Åka Skidor • 2022-01-24
ArtiklarAiguille du MidiChamonixCourmayeurEngelbergHelbronnerLa GraveStorbergsåkningZermatt

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen