Chefredaktören tar lite egen tid. Foto: Markus Alatalo

Ledare

Ledare: »No Friends on a powder day«

Vad är viktigast – själva skidåkningen eller umgänget tillsammans med skidkompisarna? Definitivt det senare om du frågar Åka Skidors chefredaktör.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-02-20 Uppdaterad 2022-02-21

Vi skidåkare har (precis som alla andra livsstilssporter) en sanslös förmåga att slänga oss med en närmast ändlös serie av lösryckta uttryck, floskler och talesätt som förs vidare från generation till generation av snösladdare. En del bra, en del roliga, en del lite smålustiga, en del användbara och en del smått korkade. Och en hel hög med citat direkt hämtade från filmen Snowroller

Som det mest korkade av dem alla »there are no friends on a powder day«. Du har inga vänner på en puderdag. Inga vänner på en puderdag?

Henrik Windstedt på en sån där powder day. Foto: Oskar Enander

Jag fattar, uttrycket kommer från det individualistiska USA där skidåkningen historiskt sett handlat om att åka inom det kontrollerade skidområdets gränser. Ibland öppnas vissa delar av berget genom att skidpatrullen släpper ett rep och hundratals skidåkare släpps lös i en jakt på ospårade svängar i en skidåkningens svar på tjurrusningen i Pamplona, och varje enskild skidåkare är ett hot mot den egna njutningen. Men ändå. 

Om vi bortser från de säkerhetsmässiga aspekterna av att åka självpå ett stort berg med potentiell lavinfara och komplex terräng så finns det mängder av anledningar att inte åka själv på en puderdag. 

Visst, jag är en introvert kuf som inte har några som helst problem att fräsa runt i pisten eller den liftnära offpisten i mitt eget sällskap, i alla fall inte på dagar då det inte snöat. Och på sommaren kan jag spendera otaliga cykeldagar med inget annat än min egen hjärna och min cykel som sällskap.

Chefredaktören (till höger) delar gärna på pudret med polarna. Särskilt om det är road laps i Sugar Bowl som gäller. Foto: Oskar Enander

Men det är då. När det snöat vill jag åka med bra kompisar och bra skidåkare som fattar grejen. Som är ute efter samma njutning som jag och som gör att ekvationen ett plus ett blir fem. Där den gemensamma passionen lyfter upplevelsen till oanade höjder, eller ett par nya ögon öppnar upp linjer som man annars bara styrt undan.

Just det, jag har inga problem att stanna för lunch eller fika på en puderdag. Stäm mig.


Eller glädjen i liften mellan åken, på fikarasten (Just det, jag har inga problem att stanna för lunch eller fika på en puderdag. Stäm mig.), eller på afterskin med blöta kläder i en hög bredvid bordet. Eller en vänskaplig hand som lyfter dig ur snön när du skrotat i en meter japanskt fluff och inte kommer upp på egen hand.

Eller som min kompis TT sa en gång. »Jag har hellre dålig skidåkning med bra vänner än bra skidåkning med dåliga vänner.« 

Helst av allt tar jag bra skidåkning med bra vänner. Det blir liksom roligast så.


Text: Tobias Liljeroth • 2022-02-20
Artiklarledare

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen