The hardest working man in snowbusiness. Och nej, Sven är inte svensk. Han gillar bara svenska saker. Och Abba. Foto: Grady James
Sven Brunso – skidvärldens mest publicerade åkare
Sven Brunso är en av världens mest publicerade skidåkare genom tiderna. Han behöver skidåkningen i sitt liv, men skidåkningen behöver också Sven.
Sven Brunso skulle aldrig egentligen ha varit en skidåkare, och definitivt inte den skidåkare som den amerikanska tidningen SKI kallade för den mest fotograferade i historien.
På något sätt har en kille som växte upp på beachen, som inte åkte skidor förrän han var tio år gammal och som aldrig tagit en enda skidlektion samlat på sig mer än 100 omslagsbilder och fler än 2 200 publicerade bilder genom åren. Brunso har synts i de flesta av världens skidpublikationer såväl som i flygtidningar, hos US News & World Report, i medicinska journaler, historieböcker i Colorado, motivationskalendrar och till och med på stjärtvingen till en Boeing 737 som flögs av Western Pacific Airlines i slutet av 90-talet.
Det är mer än någon annan professionell skidåkare har lyckats med, och Brunso har gjort det samtidigt som han haft ett heltidsjobb och uppfostrat två barn. Och han har gjort det i det tysta genom hårt arbete, lojalitet, målmedvetenhet och kommunikation, och använt skidåkning som ett sätt att ta sig själv ur extraordinär sorg.
Brunso spenderade sin barndom med att åka skateboard i Huntington Beach i Kalifornien. Hans föräldrar åkte inte skidor men när familjen flyttade till Prescott i Arizona upptäckte den då tioårige Sven den närliggande Willams Ski Area med en släplift, en knapplift och en handfull nedfarter.
På väg till sin första skiddag stannade familjen på en bensinmack för att köpa snacks och då fick Sven syn på en Stereo 8-kassett med Abbas Super Trouper. Hans pappa köpte den åt honom som en present för att fira hans första skiddag. Kassetten gick på repeat på väg till skidanläggningen och idag har han titellåten som ringsignal på sin telefon, vilket jag lägger märke till när den ringer under vårt videosamtal.
– Jag har en bred och spretig musiksmak men från den dagen associerar jag Abba med mina tidigaste och mest värdefulla minnen av skidåkning. Jag kommer alltid att förknippa deras musik med glädjen att åka skidor.
Han klippte gräsmattor och packade matvaror för att kunna betala för sin skidåkning och lärde sig själv hur man åker genom att kolla på OS på tv och studera bilder i skidtidningar.
När Sven blev äldre och gick på University of Arizona åkte han så mycket som 60 dagar per år på ställen som Mt. Lemmon Ski Valley, Arizona Snowbowl, Sunrise Park Resort och i backcountryn från Mount Lemmon Highway. Han var helt enkelt besatt av skidåkning.
En dag under hans första år på college skickade skidbutiken som han jobbade extra i honom till Las Vegas på en skidmässa där han mötte skidikonen och friåkningstjärnan Glen Plake. Senare på säsongen jagade Brunso ikapp Plake under en dag på en skidort vid Lake Tahoe, åkte med honom hela dagen och berättade för honom om sin dröm om att bli en sponsrad skidåkare och jaga snö runt hela världen. Plake sa bara till honom att gå för det och att allt var möjligt. Det var även Plake som hjälpte Sven att ordna sitt allra första sponsorkontrakt, med Oakley. Än idag kör han med samma märke på goggles.
Efter college flyttade Brunso till Durango i Colorado, 1992. Han ringde runt till etablerade skidfotografer som Henry Georgi och mer eller mindre lurade sig med på fotouppdrag. Till en början. För ganska snart var det uppenbart för både fotografer och varumärken att Sven jobbade hårdare än alla andra, och i en bransch bestående av latmaskar stack Sven ut med sin förmåga att kommunicera. Hans outtröttliga energi och beslutsamhet att till varje pris få till bilden gav honom smeknamnet Svenergizer.
Vintern 97-98 åkte han nästan 300 dagar och efterföljande höst landade han sina första omslag, på Men’s Journal och Powder.
Deras andra skiddag tillsammans producerade de två omslagsbilder.
Fotografen Liam Doran från Breckenridge i Colorado började fota med Sven 2014 och de blev snabbt produktiva partners och vänner. Sedan dess har de rest till platser som Schweiz och Chile tillsammans och samlat ihop över ett hundratal dagar där de fotat eller åkt skidor tillsammans.
– På vårt första uppdrag tillsammans körde vi bil genom San Juans-bergen i Colorado och Sven pekade ut genom bilrutan och sa något i stil med att »solen kommer träffa den där linjen klockan 7:23 och om vi börjar att gå vid 6:14 så kommer vi vara i rätt position i tid«.
– Jag undrade om han ens var på riktigt. Men han hade helt rätt, på minuten. Han är extremt tacksam att jobba med.
Deras andra skiddag tillsammans producerade de två omslagsbilder.
Sven Brunso
Ålder 51
Kommer från Huntington Beach, Kalifornien, USA
Bor Durango, Colorado
Familj Barnen Aspen och Stowe, flickvännen Beth Poole.
@sbrunso
Brunso gillar att gå igenom bilderna efter varje dags fotande. Inte för att han är speciellt oroad över fotografens förmåga, utan för att han ständigt arbetar med sin egen åkposition och stil för att se om han håller staven i exakt rätt vinkel, böjer sina knän tillräckligt mycket eller sprayar rätt mängd snö.
– Sven har en väldigt mjuk och avslappnad åkstil, säger Doran. Om jag såg honom åka utför berget från liften hade jag inte pekat ut honom som den ultimata fotoåkaren. Men så fort kameran kommer fram är den där handen alltid i rätt position och han missar aldrig sitt riktmärke för svängen. Det finns mängder av välkända åkare som inte kan träffa sitt märke, Sven gör det varje gång.
(För den oinvigde kan vi förklara att märket som Doran pratar om är det riktmärke som fotografen ger till åkaren där den snyggaste delen av svängen ska sitta och bilden komponeras, även kallat peak action moment. Ibland använder man en skugga eller ett litet hål i snön som riktmärke, eller klassikern att kasta snöbollar för att markera rätt plats för svängen. Reds anm.)
Brunso å sin sida hävdar att han fortfarande bara är en nybörjare.
– Jag lär mig fortfarande något nytt varje dag jag är ute. Och efter över 3 000 skiddagar har jag fortfarande dagar där jag får en a-ha-upplevelse och något klickar, säger Brunso.
– Det kan vara en förändring min teknik eller en djupare förståelse för snön. De tillfällena är värdefulla eftersom de påminner mig om att vi aldrig är färdiga med att lära oss saker.
Under deras första resa till Schweiz upptäckte Doran en arbetsmoral hos Sven som inte liknade något annat han sett förut.
– Han är den hårdast arbetande personen som jag träffat i mitt liv, inklusive min egen pappa som jobbade som en besatt.
– På den där första resan brukade vi åka skidor och fota hela dagen, sedan stannade han uppe till ett på natten för att göra sitt vanliga jobb, gick upp fyra på morgonen igen och jobba tills jag vaknade i någorlunda normal tid. Han kan fungera på fyra timmars sömn, åka skidor en hel dag och hålla på så 14 dagar i rad. Jag vet inte ens om en VD från ett topp-500-företag jobbar så mycket.
Efter att ha haft flera roller i skidbranschen med allt från försäljning till marknadsföring för skidorten Wolf Creek och fastighetsmäklare, till konsult för skidmärken och marknadsföring för en hemsideslösning för fotografer arbetar Brunso numera som marknadschef för stav- och handskmärket Leki. Ett jobb som bland annat innebär att ha hand om märkets kontrakterade åkare, däribland Glen Plake.
Med sina 30 års erfarenhet kan Brunso göra i princip allt i branschen, men hans bästa roll är kanske den som mentor. Åkare på Lekis team har kallat honom för den bästa teammanagern av dem alla.
– Sven missar aldrig ett mail och du får oftast svar inom tio minuter. Han är den mest plikttrogna och kommunicerbara person som jag någonsin träffat, säger den professionella storbergsåkaren Madison Rose Ostergren.
– Det har funnits tillfällen då jag behövt utrustning för en resa snabbt, eftersom jag behövt dra iväg oplanerat på en resa. Och inom en dag från att jag frågat honom om grejerna har han kontaktat lagret, återförsäljare, personerna som skickar iväg prylar… Alla.
– Han är inte bara den mest dialade personen som finns, han fattar hela grejen. Han har varit en proffsåkare själv, han har varit en fotograf, han har varit team manager, han har rest runt i världen och åkt på ställen som de flesta av oss bara kan drömma om. Han känner till skidbranschens hemligheter bättre än någon annan.
Inte sällan innebär det att Brunso behöver jobba 60-timmarsveckor. Han hade inte ledigt en enda dag under 2020 och 2021, och det minsta han jobbade under en vecka var 45 timmar.
Den här vintern har Sven bestämt sig för att jämna ut balansen mellan arbete och livet. Om inte pandemin ställer till det är planen att åka skidor på Lofoten, i Kashmir, Pyrenéerna, Schweiz, Island och Portillo. Om världsläget tillåter det förstås.
– Eftersom jag inte började åka skidor förrän jag var tio, och aldrig hade mer än tio skiddagar per säsong innan jag var 18, känns det som att jag tar igen förlorad tid och jag har aldrig blivit utbränd på skidåkning. Vänner som växt upp med alpin racing eller åkt varje helg när de växte upp har inte samma passion som jag. Det känns fortfarande som att jag tar igen det, även fast jag samlat ihop över 3 000 skiddagar. Varje gång jag åker skidor känns det fortfarande som en gåva, jag försöker att aldrig ta en skiddag för given.
Skidåkning betyder mycket för Sven Brunso, men framför allt är det terapi.
1995, bara några månader innan Sven skulle gifta sig var hans föräldrar involverade i en frontalkrock med bilen och hans far, Svens bästa vän, förolyckades vid en ålder av 56. Hans son Stowe har en högfungerande form av autism och bodde på ett behandlingshem när han växte upp. Och på juldagen 2016 begick Beth, hans fru sedan 21 år tillbaka – en till synes tillfreds och glad mellanstadielärare – självmord i deras hem och lämnade efter sig Stowe, hans syster Aspen och Sven.
Brunso sa till sina barn att han inte skulle åka skidor igen, han trodde inte att han skulle finna någon glädje i det. Men Stowe och Aspen sa till sin pappa; »Du är skidåkning. Skidåkning definierar dig. Mamma hade aldrig velat att du skulle sluta åka skidor.«
Han åkte inte skidor på några veckor efter Beths bortgång, förrän några vänner drog med honom på en fotoshoot. Det var första gången efter hustruns död som han kunde se någon form av ljus.
– Jag kunde stå över allt trauma genom att vara superfokuserad på skidåkning. För mig handlar det om att sjunka ner i att vara utomhus och i din egen zon. Jag kan dela upp mitt liv i olika delar och vara supernärvarande när jag väl åker skidor. Jag noterar känslan av snön runt omkring mig och det vackra i känslan av att svänga på en skida. Det låter mig komma bort från mina trauman och svårigheter och fokusera på att vara i nuet.
– Efter en skiddag känner jag att jag kan kavla upp ärmarna och ta tag i allt, skidåkningen låter mig vända blad och börja om på nytt. Jag vet inte om jag hade kunnat komma över mina utmaningar i livet om jag inte åkte skidor.
Genom tre årtionden har skidåkningen gett Sven en mening och en identitet. Han hade aldrig kunnat tänka sig att det även skulle ge honom inre frid.
Efter Beths bortgång började Sven långsamt återhämta sig. Och när han anförtrodde sig åt Doran, som en vän, att han mådde bra, trodde Doran verkligen på det.
– Du får det du ser med Sven, säger han. Det finns aldrig någonsin något på låtsas eller bullshit eller fejk. Ärlighet och äkthet är själva essensen i hans själ. Och han lindar aldrig in något i bomull, om något är dåligt kommer han berätta för dig att det är dåligt. Han är en väldigt genuin person och det är så sällsynt och uppskattat i dessa tider.
Då och då brukar Sven leka med tanken på att pensionera sig från att vara en semi-professionell skidåkare. Han säger att han inte bryr sig lika mycket längre om att producera bilder och att han går mer igång på kamratskapet att dra ut med vänner och ha ett gemensamt mål att komma tillbaka med en story eller en bild. Det är processen som håller honom gående, inte alltid utkomsten.
Men hur slutar du med något som du har minst lika mycket passion för som någon annan i hela världen?
Sven sa en gång att för honom är framgång ett sätt att få resa och se världen, jaga den ändlösa vintern och inte spendera sina egna pengar under tiden. Och i så fall har han lyckats bortom sina vildaste drömmar.
– I slutändan kommer jag mer ihåg människorna jag var med och hur skidåkningen fick mig att känna just då, säger Sven. Jag försöker verkligen att vara närvarande istället för att oroa mig för vad jag producerar.
Och det, är själva ljuset i Sven Brunsos skidåkning.
Text: Tess Weaver • 2022-03-05
Artiklar • Colorado • Liam Doran • skidfoto • Sven Brunso • USA