Rasmus Bent tar för sig av Tänndalens manchester. Foto: Emrik Jansson

Pist

Bildspecial: En hyllning till manchesterpisten

Emrik Jansson ger sig in i piståkningens nirvana – den perfekt preppade manchesterpisten.

Text: Emrik Jansson • 2022-03-09 Uppdaterad 2022-03-09

Carl Regnér värmer upp på hemmaplan i Åre inför ännu en säsong på Freeride World Tour. Vissa (ok, de flesta) dagar ersätts gympass med att helt enkelt bränna nerför Gästrappet i Mach 10… Baklänges.


Foto: Emrik Jansson

Malin Karlsson jagar Tim Ekfeldt och testar vad han går för i en av Funäsdalsbergets nedfarter. Det finns definitivt tråkigare, och långsammare, sätt att umgås på.


Foto: Emrik Jansson

Att vara först från toppen av ett (nästan) vindstilla Åreskutan med närmast perfekt manchester hör inte till vanligheterna. Men när det händer så är det alldeles underbart..


Foto: Emrik Jansson


Järvsöbacken är ett lysande exempel på att kvalitet är viktigare än kvantitet när det kommer till pistning. Att det lilla berget i hjärtat av Hälsingland “bara” har 200 meters fallhöjd spelar mindre roll, här görs dagligen ett gediget arbete för att hålla pisterna i toppskick.


Foto: Emrik Jansson

Louise Jansson skippar helt afterskin på Fjällgården för att få bränna några fler åk i VM6:an. En taktik som visat sig ge betydligt starkare ben men som inte gör något för att förbättra tiden på snabbast svepta öl i kompisgänget.


Foto: Emrik Jansson

86 graders nyslipade stålkanter med 0 grader hängning. Pjäxor med sprutade, stenhårda innerskor, cantade till perfektion för din åkstil. Flexen går inte att definiera och får dina friåkningspjäxor att framstå som Foppatofflor. Flourvallan är miljöfarlig och förbjuden i de flesta EU-länder.

Redo?


Foto: Emrik Jansson

Det gäller att vara morgonpigg om man ska få vara först på bollen, men belöningen är värd sömndruckna ögon och stelfrusna tår.


Foto: Emrik Jansson

Av alla saker i världen som är roligare att göra med en god vän är nog piståkning topp-10. Och gärna med en pilsner eller två efteråt.


Foto: Emrik Jansson


Stenhårda pister eller slaskig vårskidåkning? Sixten Svensson definierar uttrycket loose but lit. Eller vi kanske borde säga loose AND lit?


Foto: Emrik Jansson

Elida Thunell visar hur en slipsten ska dras. Eller snarare hur stålkanter ska dr… Ni fattar! Poängen här är att skidåkning på riktigt fin manchester är det enda som kan mäta sig med en riktigt djup puderdag.


Foto: Emrik Jansson

Inversion är ofta en del av skidåkningen i Åre under vinterhalvåret. Där nere är det med all sannolikhet svinkallt men ovanför locket som bildats över Åre by cruisar Louise Jansson på nylagda ränder.


Foto: Emrik Jansson

Foto: Emrik Jansson

Flanellskjorta, skidor med 111 millimeters midja och smiska pist med maximal åkkänsla? Omöjligt kanske vissa skulle säga. Vi säger; fråga Sixten Svensson om du vill veta exakt hur du ska göra. 


Foto: Emrik Jansson

Text: Emrik Jansson • 2022-03-09
ArtiklarÅreÅreskutanCarl RegnérEmrik JanssonFunäsFunäsdalenJärvsöJärvsöbackenManchesterSverige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen