Johan Jonsson kämpar på. Foto: Oskar Enander

Skidfoto

Drönarspecial med Oskar Enander

Åka Skidor hakar på Oscar Enanders drönare och bjuder på ett något högfärdigt galleri.

Text: Johan Jonsson • 2022-04-05 Uppdaterad 2022-04-05

Vissa människor hävdar att jag är en relativt speciell kombination av totalt kaos och ett grafiskt ordningssinne som ibland ter sig näst intill aspergerskt.

Därför var det ej förhandlingsbart var spåret i den här hiken skulle ligga. Tur för mig är att Oskar Enander (i alla fall delvis) delar detta grafiska ordningssinne och inte knorrade när jag ville
gå på lina. Tack.Åkare Johan Jonsson Plats Engelberg Foto Oskar Enander

Ruben Östlund fattade att något stort var på gång.


Åkare Johan Jonsson Plats Engelberg Foto Oskar Enander

Skidfoto handlar som bekant om väldigt många saker. Åkaren ska helst riskera livet i något dödsföraktande stunt, eller åka så djup snö att det finns risk för drunkning, eller så ska fotografen hitta den där unika formationen i snön som gör att bilderna sticker ut.

Det här åket kanske inte såg så mycket ut för världen, eller från världen rättare sagt.

Men från luften fick bilden liv, och när åkaren dessutom lyckas lägga sina svängar så fint i takt med vind-drivan har det plötsligt blivit ljuv musik.Åkare Piers Solomon Plats Engelberg Foto Oskar Enander

»Hela berget berget kom ner« är enmening som folk ibland slänger sig med när det gäller laviner.

I det här fallet stämmer det dock, med undantaget att det var snön på flera berg som kom ner. Att gå ut till den här platsen var surrealistiskt.

Redan flera hundra meter från botten av lavinkäglan hade lufttrycket blåst iväg fullstora träd som små tändstickor.

»Det är lugnt, jag har all utrustning och ABS« är en annan mening som folk ibland slänger ur sig…

Don’t.Plats Engelberg Foto Oskar Enander

Det är svårt att beskriva kärleken till fågelperspektivet. Jag, precis som många, försöker dra ner på flygresandet, och även om jag inte kan svara för de många så är det för egen del utsikten som är den överlägset största förlusten.

Så även om det här fotot inte är taget 10 000 meter över marken, tycker jag ändå väldigt mycket om att titta på det. Att man dessutom vet att det är kall, magisk puderåkning när träden ser ut sådär gör ju inte magkänslan sämre!Åkare Chad Sayers Plats Engelberg Foto Oskar Enander

Det är lite märkligt att skidfilmarna levererat den här typen av shots i många år utan att deras stillbildskollegor verkar ha tänkt mycket annat än »Men shit vilket fett filmklipp! Cool vinkel!« innan de packat ner samma sorts utrustning (digitali-seringen undantaget) de alltid använt i ryggsäcken.

Men nu är det fler och fler som börjat jobba med drönare, och resultatet är, som ni ser, väldigt trevligt att vila ögonen på!

Just här är det ChadSayers som blir invigd i de halvhemliga skogarna runt Engelberg. Eller är det i Japan?Text: Johan Jonsson • 2022-04-05
ArtiklarDrönareFotoJohan JonssonOskar Enanderskidfoto

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen