Chris Davenport i Portillo. Foto: Christian Pondella

Sommar

Världens 10 bästa sommarskidorter

Sommaren är kul - enligt vissa. Det här är världens bästa skidorter för dig som hellre fortsätter att leka i vitt H2O än plaskar runt i grumligt badvatten.

Text: Tobias Liljeroth • 2022-04-20 Uppdaterad 2022-05-03

1. Las Leñas, Argentina

Argentias Chairway to Heaven.

Södra halvklotets största skidort har offpiståkning som är så vass att den är i klass med många alporter. Hit vallfärdar friåkare från hela världen för att fly sommaren och festa med Argentinas jetset. Bäst av allt är liften Marte, även kallad Chairway to Heaven, som ger tillgång till ett stort område med branta rännor och ruggigt bra offpist.

Bästa tiden är augusti-september, speciellt efter att högsäsongen är över och den beryktade, årliga stormen Santa Rosa lämnat ett rejält lager med snö efter sig.

Högsta åkhöjd 3 430 möh
Fallhöjd 1 200 meter
Liftar 12
Säsong juni-oktober
Info laslenasski.com


2. Portillo, Chile

Chilensk skidåkning när den är som bäst. Foto: Liam Doran

Klassisk skidort som besöks av många landslag under sommarhalvåret. Känd i Sverige som den plats där Bengt-Erik Grahn från Kittelfjäll gränslade bort ett solklart VM-guld tre portar från mål, 1966.

Bara Hotel Portillo är en upplevelse i sig. Foto: Liam Doran

Orten ser ut som en rymdstation där den ligger på kalfjället uppe i Anderna på 2 860 meters höjd. Skidåkningen är stundtals fantastisk bland mäktiga bergstentakler med utsikt mot Aconcagua, Sydamerikas högsta berg. Och du har den nästan för dig själv, endast 450 skidåkare per dag är tillåtna i systemet.

Högsta åkhöjd 3 348 möh 
Fallhöjd 760 meter 
Liftar 12 
Säsong juni-oktober
Info skiportillo.com


3. Hintertux, Österrike

I Tyrolen, längst in i dalen Tuxertal ligger Hintertuxglaciären, där Österrikes enda åretrunt-öppna skidort erbjuder skidåkning mellan 3 268 och 1 500 meter över havet. Tack vare höjden är det möjligt att till viss del friåka men främst fräsa fram i upp till 60 kilometer välpreparerad pist. Tillsammans med Zermatt är Hintertux världens två enda anläggnignar som är öppna året runt.

Vid sidan om skidåkning erbjuder även Zilltertal-området vandring i världsklass samt spänning i form av de 10 kilometer djupa grottsystemen i Spannagel.

Högsta åkhöjd 3 268 möh 
Fallhöjd 1 768 meter 
Liftar 21 
Säsong 365 dagar/år
Info hintertuxergletscher.at


4. Stryn, Norge

Sommarlov i Stryn. Foto: Petter Berggren


Europas överlägset bästa sommarskidåkning och det garanterat bästa alternativet för skidsugna svenskar som inte fått nog av snö. Stryn öppnar i slutet på maj och ju tidigare du åker dit desto bättre är åkningen. Faktum är att flera av Skandinaviens bästa offpiståk finns i Stryn – långa, fina cruisingåk på perfekt slasksnö.

Efter skidåkningen njuter man helt enkelt av livet och låter lugnet ta över och bor på camping nere i den överjordiskt vackra Hjelledalen.

Högsta åkhöjd 1 380 möh (mer om du turar)
Fallhöjd 320 meter 
Liftar 1 
Säsong 1 jun-9 juli
Info strynsommerski.com


5. Zermatt, Schweiz

Även vintern i Zermatt är som bekant godkänd. Foto: Oskar Enander

Mångas kontinentala favorit när gäller sommarskidåkning och med hela 1 000 meters fallhöjd i pisterna. Med Alpernas högst belägna kabinbana kommer du till toppen på Klein Matterhorn. Utsikten över Matterhorn och Monte Rosa-massivet är bara den värd liftkortspriset.

Åkningen är inte direkt dålig den heller; breda, långa och välpreparerade pister för de flesta typer av åkare. Stor toppturspotential och lång skidbestigningssäsong. Som bonus har Zermatt fina vandringsleder och grym mountainbike.

Högsta åkhöjd 3 550 möh 
Fallhöjd 1 000 meter 
Liftar 7 (sommartid) 
Säsong året runt
Info zermatt.ch/en/Skiing


6. Mt Hutt, Nya Zeeland

Mt Hutt.

Bästa skidåkningen down under: störst fallhöjd, mest terräng, mest snö och en av de få ”riktiga” skidorterna. Utsikten från toppen är inget annat än magisk, en solig dag ser du ända ner till Stilla Havets sandstränder och vågor.

I närheten finns flera så kallade club fields, små skidorter som oftast bara har en lift men lika ofta suverän skidåkning.

Högsta åkhöjd 2 075 möh 
Fallhöjd 670 meter 
Liftar 10 
Säsong juni-oktober
Info nzski.com/mt-hutt


7. Mt Hood, USA

Framtidens skidåkning skapas varje dag på Palmer-glaciären i Mt Hood när den unga jibbgenerationen släpps lös i den välshapade parken. Här hänger många av världens bästa skid- och brädåkare sommartid för att fila på tricken i mjuk sommarsnö och vara coacher på något av alla camps som arrangeras. Själva åkningen är i ärlighetens namn inget vidare, det är parkåkningen som är grejen.

Högsta åkhöjd 2 535 möh 
Fallhöjd 762 meter 
Liftar 2 
Säsong året runt
Info skihood.com

Här är världens 10 bästa sommarskidorter

8. Saas-Fee, Schweiz

Höghöjdsgranne med Zermatt och omgivet av mängder av toppar över 4 000 meter och ännu fler glaciärer. Förutom fina möjligheter till toppturer satsar man hårt på parken som är en av Alpernas bästa sommartid, en titel man delar med franska Les 2 Alpes. Mängder av bräd- och skidjibbers söker sig till parken sommartid och njuter av perfekta hopp och mjuka landningar.

Högsta åkhöjd 3 550 möh 
Fallhöjd 900 meter 
Liftar 5 
Säsong året runt
Info saas-fee.ch/en/skifahren


9. Kaprun, Österrike

Sommartid är Kitzsteinhornglaciären i Kaprun bland det vassaste du kan hitta en kortkort resa från Mozarts Salzburg. Svep fram på glaciären som ofta används av de alpina världsstjärnorna. Förutom välskötta pister finns en riktigt fin park med massor av hopp- och jibbmöjligheter. Skönt häng efter åkning på 3000 meter ges i Kapruns Ice Arena där en snöstrand, igloos och barer byggs upp av den vita varan varje sommar.

Vid sidan om skidåkningen erbjuder Kaprunområdet grym vandring och riktigt kul mountainbikecykling. 

Högsta åkhöjd 3 203 möh 
Fallhöjd 1 227 meter 
Liftar 15 
Säsong Öppet nu fram till 23/7.
Info kitzsteinhorn.at


10. Riksgränsen, Sverige

Foto: Erik Westberg

Vi vet, Riksgränsen har inte öppet hela sommaren men eftersom vårt kära Gränsen har öppet under den heligaste av svenska högtider nu till veckan så kvalar orten in här. Så har du under denna sösong missat att köra svenska skidklassiker som Uffes vägg, Rimfors och Snobbrännan finns chansen fortfarande kvar. Och midnattssol, sill, förskpotatis och skidåkning är alltid en fantastisk säsongsavslutning om du frågar oss.

Högsta åkhöjd 1 051 möh 
Fallhöjd 387 meter 
Liftar 6 
Säsong Torsdag-söndag i Midsommarveckan
Info riksgransen.seText: Tobias Liljeroth • 2022-04-20
ArtiklarLas LeñasMt HoodMt HuttPortilloRiksgränsenSaas FeeSommarskidåkningStrynVideoZermatt

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen