Moa och Ebba kör lite modern typ av morgongympa, intill Akka. Foto: Andreas Zetterqvist

Sverige

Premiär för dokumentärserien Till Fjälls

8 december går Moa Wärvik och Ebba Forsgrens nya dokumentärserie Till Fjälls live. Fokus det är på hållbarhet och den skidåkning som faktiskt finns inom rikets gränser.

Text: Anton Furuland • 2022-12-07 Uppdaterad 2022-12-07

För två år sedan när kompisarna Moa Wärvik och Ebba Forsgren spånade på planer inför skidsäsongen 2020/21 var siktet först inställt på de stooora äventyren och åken, långt borta.

Moa ville till Japan, Ebba till Kanada allra helst – men sen så fanns den ju där. Coronapandemin, och du kan nog klura att det varken blev något Hokkaido eller British Columbia.

– När vi då begränsades mer och mer började jag och Ebba istället fundera på vilka skidmöjligheter vi har här hemma. Vad finns det för liknande storslagna äventyr i Sverige, frågar sig Moa Wärvik.

Det var grundplåten till det som nu drygt tre år senare mynnat ut i Till Fjälls – en ny dokumentärserie med fokus på hållbarhet och den skidåkning som faktiskt finns inom rikets gränser.

– Vi behöver acceptera att en resa tar längre tid. Det går också skifta perspektivet från att se begräsningar till att se möjligheter och det som är lustfyllt i omställningen i att leva hållbart. 

Moa och Ebba, som båda är från Åre, kände direkt att man ville bort från hem-orten i jakten på de stora skidupplevelserna och man landade till slut på fyra stopp – Stora Sjöfallet, Sarek/Kvikkjokk, Saxnäs och Jormvattnet.

Moa på hemmaplan i Åre.
Ebba visar vägen för Jacob Wester i Tegefjäll. Foto: Sofia Wester Sjöberg

Och tid att ta sig till orterna, jo det tog det. För Moa och Ebba valde att äventyra helt eldrivet, både via bil och skoter. Något som bland annat gjorde att en resa som tidigare tagit fyra timmar nu klockade in på runt tio timmar.

– Vi fick verkligen bekanta oss med räckviddsångest… Det var rätt meckigt men det är fullt möjligt och det finns ju laddstolpar i stort sett överallt, till exempel i Stora Sjöfallets nationalpark.

Till Fjälls är alltså inte den typen av skiddokumentär där störst och fetast svängar i djupast snö är det allra viktigaste – även om det såklart bjuds på allt från skogsskidåkning till högfjällstoppåkning kryddat något extremåk.

För Moa har skapandet av Till Fjälls förändrat hennes synsätt på resor och upp-evelser. 

– För min dels känns det väldigt avlägset att sätta mig på ett flyg. Bara för att man reser bort får man inte en bättre upplevelse. Samma typ av thrill du längtar efter utomlands och långt bort, kan man få inom Sveriges gränser eller i Norge
för den delen.

Moa i Banana Colouir, Verbier. Foto: Emrik Jansson

Till Fjälls går live torsdag 8 december och består av fyra olika avsnitt á 20 minuter och du streamar alltsammans gratis via sajten Pluto TV.


Text: Anton Furuland • 2022-12-07
ArtiklarNyheterAkkaÅreEbba ForsgrenfilmMoa WärvikSkidfilmSverigeTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen