Artikelförfattaren, Petter Elfsberg, pumpar puder i Lilla Kanada.

Sverige

Offpistguide: Borgafjäll

Åka Skidor har besökt offpistparadiset Borgafjäll för att ta reda på var den bästa och mest lättillgängliga åkningen i området finns.

Text: Petter Elfsberg Foto: Martin Olson • 2023-01-24 Uppdaterad 2023-01-27

1. Klöverfjället

Typ av åkning: Långa svängar, stora berg och generösa, vida vyer.

Klöverfjället, 1 303 meter över havet, insvept i dimma.

Strax norr om Borgafjäll ligger Klöverfjället (1 303 m ö.h), som tillsammans med intilliggande toppar utgör Borgafjälls mest lättillgängliga topptursområde.

Här är det kalfjäll som gäller och det är med blotta ögat enklast att navigera efter den skålformade och inbjudande bowlen som utgör bergets övre östra sida. 

Sebastian Kinnunen studsar fram mellan granarna.

På Klöverfjället finns flera erkända åk så som »Turisten«, »San Remo«, »Sten sax påse« och det skräckinjagande »Dödsåket«.

De exakta koordinaterna till dessa repor ryms inte i denna text men vidare information finns att ta del av på den gedigna sport- och aktivitetsbutiken »69 Grader Nord« i Borgafjäll.

Stora ytor med minimal konkurrens.

Från toppen av Klöverfjället har du en övergripande panoramavy över den mäktiga naturen som södra Lapplandsfjällen har att erbjuda och det går också att skymta Borgaliften och toppen av skidområdet.

Du som vill krydda tillvaron lite extra beger dig upp på angränsande berg, och tillika Dorotea kommuns högsta topp, Jiengejehtseme (1 477 m ö.h).

Toppen kallas i folkmun bara »Jenjen« och det mest uttalade åket från detta berg är »Jenjen-ravinen« som går nedför bergets västra sida och vidare mot botten av Klöverfjället.


2. Ravinerna

Typ av åkning: Böljande rännor i gles skog.

Mäktiga och dramatiska Borgahällan.

På andra sidan sjön från Borgafjäll sett hittar vi den mest iögonfallande och ikoniska klippformationen i området – Borgahällan.

Det är en fjällsida, nej förlåt… det är ett stup som ingen bör angripa med ett par skidor under fötterna. Nordväst om berget – i området mellan Borgahällan och granntoppen Vaajpanassentjahke, oftast kallad »Vajpan«, går det däremot alldeles utmärkt att åka skidor.

Åkas offpistkommitté skissar på nästa drag.

För att ta sig till detta område från Borgafjäll behöver du korsa sjön, vilket enklast görs med skidor, förutsatt att isen är tjock nog. Miljön i det här området är beundransvärd och bara att ta sig hit är en upplevelse som kan stå på egna ben. 

Åkningen utför startar på kalfjället, som dessvärre oftast är piskat av vinden, så den första biten blir i regel inte mer än en startsträcka för att få upp farten.

Åkningen börjar på riktigt när du kommit ned till skogen, närmare bestämt intill ravinerna som mynnar ut likt små rännor från berget.

Den bästa (och säkraste) åkningen sker dock i regel på ravinernas ryggar, som levererar utmanande och lekfull åkning. 


3. Backyard

Typ av åkning: Kort och intensivt puderpump.

Patrik Attskog njuter av den fluffiga bäckravinen.

Borgafjälls lokala atleter pratar ofta om deras egen bakgård. För att ta sig till den krävs ungefär en kvart i bilen längs Borgasjön i västlig riktning mot Sutme. Därifrån går det att börja beta av höjdmeter direkt från bilparkeringen.

Vägen uppför går genom tät granskog och (med största sannolikhet) djupt puder.


Läs mer om världens bästa skidåkning:

Alta
Chamonix
Cortina d’Ampezzo
Courmayeur
Engelberg
La Grave
Montafon
Monterosa
Niseko
Revelstoke
Serre Chevalier
St Anton
Vail
Verbier
Whistler
Zermatt


När vegetationen öppnar upp sig och lutningen avtar är du framme. Härifrån rekommenderas att ta sikte på bäckravinen som går att lokalisera som en öppning i den annars relativt täta skogsmiljön.

Vägen ned har det mesta som en skidåkare kan önska. I bäckravinen finns gott om plats att ta ut svängarna och det går också att få till en och annan flygtur i den varierande och roliga terrängen.

Längre ned är det slalom mellan granarna som gäller, underlaget är dock detsamma: puder, puder och ännu mer puder…


4. Lilla Kanada

Typ av åkning: Gles granskog och pillows à la Kanada.

Artikelförfattaren, Petter Elfsberg, pumpar puder i Lilla Kanada.

Vi svenskar innehar en expertis i att referera till andra länders suveränitet när det kommer till att beskriva skidåkning, därav har begrepp som »Japanpuder« och »Lilla Kanada« myntats. Klyschigt, men frågan är om inte Borgafjäll åtminstone kommer så nära kanadensisk skidåkning som det går i Sverige?

Nåväl. På den andra sidan om dalgången och sjön, mitt emot Sutme och tidigare nämna bakgård, ligger »Lilla Kanada«.

– Det är lite som det låter… brant, gles och fin granskog som samlar på sig bra med snö när det är västlig vind, vilket det oftast är här, förklarar Sebastian Kinnunen som arbetar på 69 Grader Nord.

Efter att du korsat sjön så är vägen upp kort och du är framme när träden tar slut. Principen är enkel; korta puderåk i en terräng som påminner i mångt och mycket om den kanadensiska – det vill säga gles skog varvat med klippor och diverse kuddformationer. Studsa ned och gå sedan upp igen och repetera tills orken är slut.


5. Skiroutes

Typ av åkning: Sveriges bästa liftburna skogsåkning

Är det möjligt att den bästa offpiståkningen i Borgafjäll finns mitt i skidsystemet? Ja, det är det faktiskt – tack vare Borgafjällbackarnas markerade offpistrepor.

Det finns många skidanläggningar som låter glesa ut ett parti i skogen för att optimera den liftburna offpiståkningen. Tanken är god med ofta resulterar den handlingen i något som kan liknas vid en uppkörd rodelbana.

Borgafjäll har det där lilla extra.

Skillnaden i Borgafjäll är att man inte nöjt sig med att hugga fram ett enskilt stråk för att stilla puderabstinensen hos sina besökare. Nej, här finns hela nio stycken gallrade skogsåk som Borgafjällbackarna kallar för skiroutes i sann alp-anda.

Skogen är ödmjukt gallrad och många hade nog tagit bort fler träd om de fått chansen att gå lös med en motorsåg. Men faktum är att det är perfekt så här – vegetationen upplevs naturlig men är ändå tillräckligt gles för att den genomsnittliga skidåkaren ska våga peta ned skidorna i fallinjen.  

Konkurrensen är i det närmsta obefintlig även under högsäsong och det finns i princip alltid några stråk av orörd snö kvar i skogen. Borgafjällbackarna skulle antagligen kunna erbjuda sina gäster pudergaranti.



Borgafjäll

Skidåkning En genuin och liten skidort med enorma topptursmöjligheter där snön får ligga orörd långt efter senaste snöfall. 

Resa Bil rekommenderas. 

En vänstersväng med utsikt över södra Lapplands fjällvärld.

Ungefärliga avstånd 31 mil från Umeå, 30 mil från Örnsköldsvik, 35 mil från Sundsvall, 55 mil från Gävle, 72 mil från Stockholm, 38 mil från Skellefteå och
47 mil från Piteå.

Bo Kowboykåken, Borgagården

Får du chansen att bo i Kowboykåken, ta den.

Äta Saloonen, Borgagården

Borgafjälls egna saloon är väl värt ett besök.

Lavinfara lavinprognoser.se och 69 Grader Nord.

Guide 69 Grader Nord

Tips: Ta med cowboyhatt och flanellskjorta

Mer information borgagarden.se, borgafjallbackarna.se


Text: Petter Elfsberg Foto: Martin Olson • 2023-01-24
ArtiklarSkidorterSverigeBorgafjällguideOffpistPuderSverigeVästerbotten

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top