Reportage

Stöten – bäst i klassen

Vi drog till Sveriges mest frekventerade vintersportdestination och carvade som om det inte fanns någon morgondag.

Text: Niclas Sjögren Foto: Henrik Trygg • 2023-02-03 Uppdaterad 2023-02-03

I liften upp är tårna kalla. Fingrarna klumpiga. Ni som vet vet. Vi har alltså prickat in riktigt vettigt väder och vinden kommer från syd så direkt nedanför avstigningen på 820 meter över havet är det någorlunda lä.

1 725 meter, 304 höjdmeter i ett snabbt lyft (sex meter per sekund – hela resan tar drygt fem minuter), och det är inte fy skam vare sig i Sälen eller nationellt sett.

Att liftkön är noll millimeter kan man heller inte klaga på så här i början av februari. Underlaget i pisten är så bra som det kan vara. 

Åka Skidors nya chefredaktör innan han lovade att alltid åka med hjälm (?).

På morgonen ligger en ihopfrusen manchester under våra kanter och längre fram på dagen är det nästan lika förlåtande med kanonsnö i lagom blandning med naturliga snökristaller.

Vi är en grupp ihopfösta blivande skidkompisar. En av dem är Magnus Dovallius, Stötens marknadschef.

– Vi är skidåkarnas destination i Sälenfjällen helt enkelt. Jag kan faktiskt säga att det är i Stöten du hittar störst skidåkning, säger Magnus, som visserligen är part i målet men förmodligen också är svenska fjällens mest skidsugna marknadschef.

Med sig har han två lokala skidåkare, Caroline Olaisen och Ida Andersson. Caroline har jobbat i åratal för Skistar, bland annat som skidlärare men jobbar nu med marknad på Stöten.

Hon bor i Lindvallen men åker givetvis gärna i lite större backar också. Ida från Karlstad tävlade portar ända upp till USM och säsongar nu på Kaisers skidbod i Stöten. 

Sena novemberkvällar, konstljus och kevlarhårt underlag i gudsförgätna och ljusskygga destinationer i den skandinaviska bergskedjan.


Jag försöker hålla Idas linje och det går så där. Det är nåt stabilt och tryggt med de där racingåkarna.

Kanske är det den långa och stygga härdningen som gör dem lite extra skottsäkra.

Sena novemberkvällar, konstljus och kevlarhårt underlag i gudsförgätna och ljusskygga destinationer i den skandinaviska bergskedjan.

Motvind från alla håll. Minus 40. Vindpinad blåis. Rakbladskanter. Lår som exploderat av mjölksyra eller rent av saltsyra. Kväll efter kväll. Säsong efter säsong.

De klagar aldrig. De fryser liksom inte ens. De bara öser på, vinklar höfterna och carvar så man dör en smula. De är som gjorda för att njuta av Stöten. 

Ida Andersson karvar sig nerför den böljande svarta pisten Parallellen.

Det är sparsamt med folk i pisterna och vi släpper på. Och apropå släppa på. Vi svenska präktiga skidhjältar vill ju gärna racka ner på våra danska skidåkarvänner.

Men dessa dagar i Stöten gör att jag helt omvärderar danska skidåkare. Inga andra åker så gärna. Här släpps det på.

Många danskar är de facto helt befriade från rädsla och har begåvats med en icke negligerbar fartblindhet.

Om ni ursäktar en 1900-talssägning: danskarna laddar faktiskt bajset. 


Det handlar inte om ängslig skid-smartness och rätt kläder eller utrustning. Här andas danskarna skid- och upptäckarglädje.

Dessutom: vid lunchtid och på afterskin strålar danskarna även av livsglädje. Jag kan inte annat än att bli varmt glad ända in i märgen när jag ser en av danskarna i en svart collegetröja i bomull med tryck, »Team bagevægt« susa nerför pisten ungefär 46 procent över sin förmåga.

Om ni ursäktar en 1900-talssägning: danskarna laddar faktiskt bajset. 

Västerut från Sälen tronar Trysilfjellet på den norska sidan av gränsen som en frestande maräng. 

Men jag ska inte överdriva det danska inflytandet här.

Svenskarna är i en klar majoritet även om Stöten faktiskt är en smula internationellt. Övriga nationaliteter vi stöter på är tyskar, holländare, engelsmän plus några med slavisk touch på språket, gissningsvis polacker eller ryssar.

Och i frukostmatsalen minglar vi vid buffén med AIK:s herrfotbollslag i svarta Adidasoveraller. Klientelet är helt klart en skön blandning av skidåkare från överallt och från alla kategorier.

Afterskin i Stöten är vad ni gör den den till. Du är draget liksom.

Vi betar av området som är skidåkarens höger från avstigningen på Vargy Express.

Sälens längsta backe Mormors störtlopp (3 060 meter lång och 260 höjdmeter, vilket innebär grön svårighetsgrad) är inget en luttrad utförsåkare ringer till sina skidpolare och berättar om.

Möjligtvis blir en rutinerad utförsåkare glad för barnens och danskarnas skull – det är härligt att åka över tre kilometer i ett åk.

När vi botaniserar i området måste vi helt ärligt också medge att det faktiskt finns en del möjligheter till vettig åkning utanför denna pist.

Och just det här med enkel, lättillgänglig offpist-åkning har Stöten vårdat ömt.


Nej, det är inte nästan lodrätt eller pillows eller gigantiska svinbranta snöfält. Men det är faktiskt en mycket vettig introduktion till att åka orört.

Lutningen är snäll och det är glest mellan tallarna. Och just det här med enkel, lättillgänglig offpist-åkning har Stöten vårdat ömt.

Deras så kallade ski routes är uthuggna nedfarter där man låter snön ligga orörd. Dessutom uppmuntrar Stöten till topptur mer än någon annan anläggning i Sälen, inte minst genom att Kaisers skidbod vid Soltorget i åratal promotat ski touring och har utrustning att hyra eller testa.

Sex meter per sekund och en resa på drygt fem minuter. Liften Vargy Express är express på riktigt.

Inga konstigheter, inga brutna fallinjer. I Stöten hittar du bäst fallhöjd och störst skidåkning i Sälenfjällen.

Stöten som utförsåkardestination kom till i och med att Bertil Lind som grundade Lindvallen och Torsten Widing som då drev Högfjällshotellet letade efter större skidåkning som en dagsutflykt för gästerna.

De hittade Sälenfjällens högsta berg, Östra Granfjället, och den branta norra sidan döptes till Granfjällsstöten.

Dagsutflykerna permanentades och 1976 invigdes första liften, bara två år efter det att Ingemar Stenmark vunnit sin första världscupseger (Madonna di Campiglio, slalom).

Genom åren har flera internationella och nationella tävlingar hållits här – Världscupen 1990 och Alpina SM 2007 exempelvis.

Man ramlar över lite bildnostalgi när man hänger i Stöten. Tomba i skönt färgsatta kreationer eller Ingemar Stenmark i perfekt harmoni.

Det känns rimligt och rätt att skidorter kommunicerar dessa självklara ikoner. Men om man tänker efter är det ganska många besökare som aldrig hört talas om dessa, och då menar jag inte bara de glada danskarna. 

Stötens maskot Vargy känns lite som snögubben Valles (Skistar) luggslitna kusin från landet.

Magnus Dovallius berättar om en säsongs-kickoff för att par år sedan. Han visade en bild för alla nyanställda. Porträttbilden föreställde vår allra största skidåkare genom tiderna. En i säsongarsamlingen räckte upp handen och undrade försynt om det var han som vunnit Let’s dance. En annan gång, på en anställningsintervju, visade Magnus upp en bild på Ingemar Stenmark i perfekt attack på en port. Tjejen som sökte jobb svarade direkt »det är väl han Martin Stenmarck«.

Det är ju så det är.

Vi gamla stötar som känner igen den där Tärnakillen som vann så många världscuptävlingar för 48(!) till 33 år sedan blir allt färre. Och då ska nästa, och nästnästa generation ta stafettpinnen och utveckla sitt eget förhållande till utförsåkning och skapa sina minnen. Och det är här Stöten verkligen har sin plats.

Stöten erbjuder en attraktiv inkörsport till skidåkning i och med att här finns de allra mest inbjudande nybörjarfaciliteterna. Men, till skillnad från många andra destinationer i den här storleken, finns här också en fortsättning för den som börjar känna sig trygg med större utmaningar. Lägg ett perfekt carvingåk, leta reda på en ski route, njutförsåk i den glesa skogen.

Åk hårt med dina stöddigaste kompisar i Älvan. Myskör med ungarna. Visa din nya pojkvän vad skidåkning är.

Stöten är inte Jackson Hole eller Zermatt. Men Stöten är en av världens bästa destinationer för hela familjen. Stöten är ett bra alternativ för alla utom de mest rutinerade skidvagabonderna.

Det är förhållandevis enkelt att hitta och hålla koll på pisterna.

Vi varvar, garvar och carvar oss systematiskt igenom området kring Vargy Express. Det går inte att värja sig. Vare sig mot de små majbrasorna i låren eller skidglädjen.

Vi käkar en enkel men vettig gulasch på bistron. Här kämpar barnfamiljer med glödhet varm choklad. Konferensgubbar i min ålder skålar i ljus lager. Vi skyndar ut för att varva vidare.

När skiddagen är slut går vi in till after skin. Jag inskränker festandet till en, okej då: två, öl och lyssnar lite på trubaduren Peter Auki som underhåller på en ganska ödslig after ski.

Det är en annan värld. Skistar Sälen är storebrorsan i nöjessammanhang.


Bara ett par mil bort fyller Rydell & Quick after skin på Högfjällshotellet med gissningsvis ett tusental törstiga festprissar.

Det är en annan värld. Skistar Sälen är storebrorsan i nöjessammanhang. Men när det gäller skidåkningen vinner ju Stöten, som sagt.

Senare på kvällen tar vi oss samman och går ner till Mountain Lodge och äter en fantastisk räkpizza och delar en pava Ripasso som avrundning.

Hotell i olika prisklasser och stugor med stor variation – Stöten har ett brett utbud av boende.

Stöten brukar kommunicera att de är Sälens bästa destination för utförsåkarna. Och ja. Så är det nog. Stöten har helt enkelt större utförsåkning än Hundfjället, Tandådalen, Högfjället, Lindvallen och Kläppen.

Det är ingen slump att pisten Älvan så ofta förekommer på listan när tidningen du nu håller i handen ska ranka Sveriges bästa pister.

Vi på Åka Skidor har för närvarande Älvan på vår lista över Sveriges 11 bästa pister.

Tidigare har den hamnat på vår femteplats bland svenska pister. Vår branschkollega Freerides läsare gick så långt som att exakt när detta skrivs utnämna pisten till den allra bästa pisten i Sverige, och det för andra året i rad.

Oavsett hur många Årebor, Riksgränsenssäsongare, Vemdalencarvare och Tärnabyrejsare som protesterar mot det så kvarstår faktum: 370 höjdmeter (störst i Sälen) i ett obrutet åk skämtar man inte bort.

Det är enkelt att begripa skidområdet i Stöten. Inga brutna löften, utan bara raka rör vare sig det är pist eller offpist.

Och det är till Älvan vi beger oss när vi slukat våfflor och druckit kaffe på frukostbuffén på Best Western-hotellet precis intill WC Express-liften vid Stötentorget. Vi håller skidåkarens vänster och från 840 meter över havet böljar Älvan, pist nummer 11 på pistkartan, som en bångstyrig orm. I väster ligger Trysilfjället som en maräng mot horisonten.

Jag pekar skidspetsarna mot norska gränsen. Iväg. Det brantar snart på. Jag lättar över ett krön. Hittar skäret, trycker till, får fäste och håller emot centrifugalkraften. 100 höjdmeter. I med kanten igen, fladder med högerstaven, det släpper och så är jag snart lite i baksätet. Låter skidorna hasa för att minska farten. 200 höjdmeter. Skärpning nu. Ner med höften, håll i överkroppen, vinn över medvridet. Öka farten. Akta gubben och ungen. Lägger skären i vänstra delen av pisten. 300 höjdmeter. Höger, vänster. I med kanterna. Flyt.

Och så slösladdar jag in nästan lite överdrivet nonchalant vid liften på Skidtorget.

370 höjdmeter i ett obrutet åk känns bra. Oerhört bra. Repeterar åket. Låren är nöjda, andhämtningen stor och stabil. Det sticker i kinderna av kylan och fartvinden men det hettar gott i lungorna.

Jag känner mig faktiskt lite underskattad som skidåkare. Varför har ingen fattat att jag är så här bra? Visst; stil, teknik och fart lämnar en hel del att önska, men det är ju inte det handlar om.

Skidåkning handlar också om något annat än bara din prestation och topografin.

Det är ju åkglädjen man är ute efter och den bryr sig inte bara om hisschaktsbranta korridorer, oändliga lössnöåk, utmaningar på liv och död eller perfekta svängar.

Åkglädjen kan man hitta överallt där det finns snö som lutar. Och givetvis är det den som har roligast som vinner. Denna dag i Stöten kanske det är jag. Och danskarna.



Stöten, Sverige

Var?

Stöten ligger 43 kilometer från Trysil, 45 mil från Stockholm, 50 mil från Göteborg, 100 mil från Köpenhamn och 37 mil från Sundsvall. Det är mindre än två mil till Hundfjället/Tandådalen, lika nära är det till flygplatsen Scandinavian Mountains.

Dagskidort

Stöten har tagit namnet från Granfjällsstöten (948 möh), Östra Granfjällets branta nordsida. Det är den högsta toppen i Sälenfjällen (som också går under namnat Transtrandsfjällen). 1976 invigdes första liften i Stöten, som då var en dagskidort som besöktes främst av gästerna på Lindvallen och Högfjällshotellet.

Åk och lift

Stöten har 21 liftar och 48 nedfarter. Vargy Express är Dalarnas längsta och snabbaste lift. Älvan är en av Sveriges allra bästa pister. 370 höjdmeter utan fusk fördelat över 1,6 kilometer. På pistkartan är den svart och FIS har godkänt den för storslalom. Stöten har också så kallade ski routes, backar där snön får ligga utan pistning. Missa inte heller den glesa skogen nedanför Mormors störtlopp, här kan ungarna få en bra intro i offpiståkning.

Testa nya prylar

På Kaisers skidbod i Stöten kan du testa en rad olika prylar. Topptur, råcarvingskidor och mycket annat. Givetvis går det att hyra utrustning också.

Boende

Du kan välja mellan stugbyar, lägenheter och hotell. Vi bodde enkelt och mycket bra på Best Western Stöten Ski Hotel. Mountain Lodgen har också bra boende och en riktigt vass restaurang. Stöten har boende för all typ av gäster, från enkla stugor till rejäl lyx. Det finns inte mindre än 8500 bäddar i Stöten.

Mer info

stoten.se


Text: Niclas Sjögren Foto: Henrik Trygg • 2023-02-03
ArtiklarSkidorterSverigeCarvingNiclas SjögrenReportageSälenSälenfjällenSkistarStötenSverigeVargy

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top