Åka Skidors chefredaktör njuter av rekordmycket snö och lutning i Nynäshamn.. Foto: Henrik Trygg

Åka Skidor

Ledare: Kära skidkamrater

Åka Skidors nya chefredaktör Niclas Sjögren har gjort debut på ledarsidan och det från samma plats där allt började 1974.

Text: Ledare • 2023-02-24 Uppdaterad 2023-02-24

När jag skriver denna, min allra första ledare för många skidåkares favoritmagasin, Åka Skidor, faller några sköra snöflingor utanför mitt hus i Nynäshamn.

Det gjorde det förmodligen inte på sommaren 1974 när Åka Skidors allra första nummer tog form, faktiskt i just Nynäshamn.

Det var nämligen där sportagenturföretaget EAB höll till. EAB som den sommaren gjorde en produktkatalog med en smula redaktionell touch.

Niclas Sjögren.

Med i gänget var för Åka Skidors läsare förmodligen inte helt obekante Felix St. Clair-Renard som då var ekonomichef på EAB men hade börjat intressera sig för fotografering. Skidåkare var han sen barnsben och sen ett par år tillbaka hade han fastnat för freestyle, det som då också kallades hot dog skiing. En friare form av skidåkning än den traditionella portåkningen.

Med på tåget 1974 var också Henric Gustafson som var fotograf men också formgivare som hade jobbat på reklambyrå med mer journalistiska ambitioner.

Peter Broms, som tyvärr inte är med oss längre, jobbade också på EAB. Han tog för övrigt omslagsbilden där man ser Felix St. Clair-Renard på en snygg skidbild i motljus.

1974 var också det året jag första gången var i Alperna. Min pappa hade en kompis som hade en urmysig stuga i en by som heter Aschau, inte långt från Kitzbühel.

Jag var 10, hade fått ett par rosa/grå skidor och ville inget annat än att göra en snygg »backscratcher«. För det hade jag sett på bild i det där första numret av Åka Skidor.

Den vintern skottade jag och några kompisar också snö och åkte replift i den så kallade Teknikbacken i Nynäshamn. Jag lyckades sällan hinna få tillbaka skidspetsarna i position i mina försök att göra den där backscratchern så jag dök ofta på näsan.

Då förstod jag inte att Åka Skidor skulle komma att bli en så viktig del i mitt liv.

Nu ska jag, med ovärderlig hjälp av våra briljanta medarbetare, ta den här skutan framåt.


Däremot fattade jag direkt att skidåkning var något som jag ville ägna mer energi. Idag kan jag säga att skidåkning visserligen aldrig varit mitt levebröd på det där coola sättet som professionella skidåkare kan säga.

Vad jag doc kan påstå utan att ljuga är att skidåkning ändå bidragit starkt till min försörjning i och med att jag sedan 1980-talet skrivit resereportage med skidåkning i fokus, inte minst för Åka Skidor. 

Nu ska jag, med ovärderlig hjälp av våra briljanta medarbetare, ta den här skutan framåt. Jag hoppas också på input från er som läser tidningen. 

För övrigt har Åka Skidor i skrivande stund medarbetare på snö i bland annat Nordamerika, Alperna och i fjällen. Därför att bra skidberättelser sällan skapas enbart i Nynäshamn. Varken 1974 eller 2023.


Läs mer om skidåkning i Schweiz:

Han blir Åka Skidors nya chefredaktörText: Ledare • 2023-02-24
ArtiklarÅka SkidorAlpernaFelix St Clair-RenardHenric GustafsonKitzbühelledareNiclas SjögrenNynäshamnPrint

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen