Arkivbild från Engelberg. Foto: Oskar Enander

Bergssäkerhet

Naturvårdsverket tipsar – 5 råd för säkrare åkning

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst har ställt samman ett antal råd till den som planerar för en tur i lavinterräng.

Text: Åka Skidor • 2023-03-07 Uppdaterad 2023-03-07

1. Gå en lavinutbildning

Grunden för ett säkert beteende är god kunskap. En lavinutbildning ger kunskap om lavinterräng, hur säkra turer kan planeras och hur effektiv kamraträddning genomförs.

2. Ha alltid med säkerhetsutrustning

I packningen bör alltid lavinutrustning finnas, förstärkningsplagg, extra energi och navigationshjälpmedel.

3. Läs lavin- och väderprognos

Lavinprognosen ger information om lavinfaran i ett visst fjällområde. Tillsammans med väderprognosen är den ett viktigt beslutsunderlag för säkrare fjällvistelser.

4. Planera tillsammans med åkkamrater

Diskutera hur brant det är säkert att åka en viss dag, om det finns väderstreck och höjd i terrängen med större lavinfara.

5. Var beredd att ändra er

Att ha en plan är viktigt men också att kunna ändra sig. Var uppmärksam på väder- och snöförändringar som går emot er plan


Läs mer om skidåkning i Schweiz:

Lavinprognoserna igång för KebnekaisefjällenText: Åka Skidor • 2023-03-07
ArtiklarbergskunskapBergssäkerhetEngelbergLavinLavinsäkerhetLavinutbildningNaturvårdsverketOskar EnanderSäkerhetSvelavVäderVäderprognos

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen