Stefan Palm – en typisk trygg och kompetent guide du vill ha vid din sida på berget. Foto: Mattias Fredriksson

Bergssäkerhet

Ledare: Tänk om hen var min bergsguide

Säkerhet. Effektivitet. Bekvämlighet. De tröstar en när man trött eller ledsen. Åka Skidors chefredaktör hyllar bergsguideanknuten skidåkning.

Text: Niclas Sjögren • 2023-03-23 Uppdaterad 2023-03-22

Egentligen borde alla ha en alldeles egen. Dels skulle världen och skidåkningen bli bättre och säkrare, dels skulle själva reseupplevelsen bli bra mycket vassare.

Jag pratar givetvis om bergsguider, dessa mytomspunna kultfigurer som har en närmast övernaturlig kunskap (eller är det ett sjätte sinne?) när det gäller laviner, lössnö, vägval och vilken restaurang som har bäst raclette i Zermatt.

Mitt drömyrke (förutom redaktör på världens förnämsta skidtidning) är förmodligen just bergsguide. Men det är några detaljer som talar emot att jag ska omskola mig till detta krävande yrke.

Mitt tydligaste tillkortakommande är att jag har för dålig koll helt enkelt. Inte bara när det gäller att riskbedöma olika åk, turer och berg i allmänhet.

Jag har rätt dålig koll även på logistik, planering, att hålla ordning på prylar, en grupp skidåkare, busstider, stighudar och kartor.

Dessutom funkar jag rätt dåligt i skarpa lägen där ett felaktigt beslut, eller vägval, kan resultera i att en hel grupp stryker med eller att man utsätter andra på berget för fara.

Det finns så många fördelar med bergsguideanknuten skidåkning. Säkerhet. Effektivitet. Bekvämlighet. De tröstar en när man trött eller ledsen.

Ytterligare en fördel, och den kanske härligaste med att ha en bergsguide vid sin sida, är att en bergsguide så gott som alltid snokar reda på den allra bästa skidåkningen den dagen på just den platsen.


Ytterligare en fördel, och den kanske härligaste med att ha en bergsguide vid sin sida, är att en bergsguide så gott som alltid snokar reda på den allra bästa skidåkningen den dagen på just den platsen.

När du läser detta är skidsäsongen visserligen långt ifrån över för alla oss som gillar vårskidåkning.

Härmed känns det knappast långsökt att prata om alpin turåkning, eller topptur som många väljer att kalla stighudsbaserad skidåkning. Vare sig man väljer att gå ända upp till toppen eller bara letar bra åk.

Stefan Palm står högt upp på chefredaktörens önskelista. Foto: Mattias Fredriksson

Därför är det ännu mindre krystat att vi i detta nummer har en djuplodande intervju med en av Sveriges mest erfarna och tongivande bergsguider: Stefan Palm.

Det är precis en sån som jag skulle vilja ha.


Text: Niclas Sjögren • 2023-03-23
ArtiklarÅka SkidorBergsguideBergssäkerhetguideledareNiclas SjögrenPalmPia PalmStefan PalmZermatt

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen