Topptur. Ju lättare desto bättre. Eller?

Prylar

9 prylar för vårens toppturer

Det här ärprylarna som underlättar dagarna på berget när du går för egen maskin.

Text: Åka Skidor • 2023-03-24 Uppdaterad 2023-03-22

Extrem Fusion 95 Carbon Ultra

En ultralätt topptursskida för varierande förhållanden där tillverkaren säger sig ha lagt all kraft på att hålla vikten så låg som möjligt.

Fusion 95 Carbon Ultra vänder sig till åkare som går långa toppturer men ändå vill ha en fantastisk åkupplevelse på vägen ner. 

8 999 kronor


Hestra Ergo Grip Active

TextSlitstarka och bekväma outdoorhandskar som passar för en mängd olika aktiviteter: längdskidåkning, turskidåkning och vandring. Den är tillverkad i impregnerat getskinn och Gore-Tex Infinium Windstopper Breeze som ger ett vindtätt material med god andningsförmåga samt foder av borstad polyester för bästa känsla. Handsken har genomtänkta detaljer som neoprenmudd upptill med kardborrejustering, fäste för handcuffs och logga på ovansidan. 

895 kronor


Moonvalley Energibar

Dessa bars är gjorda på en bas av ekologisk havre och ekologiska dadlar som naturligt smaksätts. En favorit på redaktionen är äpple/kanel. Det är nästan som att man har en liten äppelpaj med sig på turen. 

Moonvalleys ekologiska och veganska energibarer både tillfredsställer sötbehovet om blodsockret faller och ger extra energi. Perfekt att ta innan, under, eller efter träningen. Eller varför inte som ett mellanmål under toppturen.

Finns i flera smaker.

25 kronor styck


Fritschi Tecton 13

Nya Tecton från Fritschi är en turbingning som uppdaterats till en Din-inställning på upp till 13 för att göra det möjligt för seriösa skidåkare att ha ännu roligare.

Hälstycket ger en bättre energiöverföring från skon för bättre kontroll.

I övrigt samma fantastiska bindning som tidigare med låg vikt (550 gram utan stopper), tillförlitlighet och utförsprestanda kombinerat.

Tecton är helt enkelt en topptursbindning som är lika säker och effektiv som en alpinbindning.

6 700 kronor


Dynafit Tigard 130 Boot

These boots are made for walkin’.
Men de är även fantastiska att ha på fötterna när du åker utför också. Denna pjäxa med fyra spännen sitter bra och stabilt på foten när du åker i backcountryn efter att du dragit av stighudarna. Tigard 130 är en bra turpjäxa som åker som en alpinpjäxa. 

Unikt för Tigard är att Dynafit använde en överlappande skalkonstruktion istället för den öppna plöskonstruktionen som är typisk för touringpjäxor, för att bibehålla känslan av en alpinpjäxa.

9 300 kronor


Plum Oazo 4

OAZO 4-bindningen är ultralätt utan att försumma säkerhet och komfort. Den har en justerbar sidoutlösare (DIN 4-10) och en fast frontutlösare.

Tack vara möjligheten till låg DIN passar den perfekt för lätta skidåkare, samt att den även passar barn som vill prova på och börja tura med föräldrarna.

4 000 kronor


Kang Freeride telescopic

Svenska stavmärket Kang är kända för att tillverka stavar för skidåkare som värnar om miljön utan att kompromissa med prestanda och design.

Nu introducerar de en helt ny teleskopstav tillverkad av ekologiska linfibrer, med löstagbar handledsrem samt med unikt klicksystem och justerbar stavlängd på 100 till 135 centimeter. 

2 999 kronor


Patagonia Stormstride Jacket & Upstride Pants

Figursytt, stilrent och smidigt skidställ som gör sig bra på turen för en lite mer slimmad skidåkare, eller för dig som inte gillar kläder med baggy passform. 

Patagonias mest aktiva och vattentäta ställ, designat för aktiva dagar över hela berget.

Tillverkad i lätt och följsam 3-lagers solid stretch-väv i 54% återvunnen nylon och med H2No Performance Standard som ger skydd för väder och vind utan att begränsa din fulla rörelsefrihet. Vi har testat stället på tur och i pist: funkar perfekt till allt.

Jacka 5 699 kronor

Byxor 2 899 kronor


Text: Åka Skidor • 2023-03-24
ArtiklarDynafitExtremFritschiHandskarHestraKangMoonvalleyPatagoniaPjäxorPlumPrylarSkidställStavarTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen