Ramundbergets skog när den är som bäst. Foto: Emrik Jansson

Sverige

Lista: Sveriges bästa skogsåkning

Att åka puder i skog kan vara en av de högsta njutningarna en skidåkare kan uppleva. Vi listar det bästa av vad Sverige har att erbjuda.

Text: Åka Skidor • 2023-04-25 Uppdaterad 2023-11-07

Vi ska inte ljuga. Att åka skog i Sverige kan innebära ren frustration som kräver machete för att ta sig genom fjällbjörkens snåriga växtytor. Många skidorter, till exempel giganten Åre, har stor potential om man är villig att plocka fram motorsågen, men att gallra mellan pisterna är dessvärre inget anläggningarna direkt sysslar med. Men även här i Sverige finns det guldkorn.

Lista: Sveriges bästa skogsåkning
Svensk fjällbjörk; knotig, egensinnig, tätväxande och galet utmanande. Men det finns gläntor. Foto: Mattias Fredriksson

1. Borgafjäll

Borgafjäll i södra Lappland har Sveriges roligaste skogsterräng, både med och utan stighudar. Dessutom får du lite härliga pistvaktsvibbar på köpet. Här har anläggningen gallrat i skogen som enkelt nås från liften, men det är inte tal om kalhyggen. ”Precisionsröjt” som vår utsända skribent beskrev det för något år sedan, med smalt urglesade rännor som naturligt följer terrängen och slingar sig fram genom skogen. Och just den där grenen som piskar en i ansiktet mitt i åket är borta, likaså riset som skidspetsarna hugger fast i eller den där björkbusken som annars sticker upp på precis fel ställe i landningen bakom en översnöad rotvälta. Känslan av naturlig skogsåkning finns kvar.

Lista: Sveriges bästa skogsåkning
Peter Nilsson utforskar skogen i Borgafjäll. Foto: Johan Axelsson

2. Kittelfjäll

2019 plockade personalen i Kittelfjäll fram röjsågen och gick lös i skogen för att röja fram ännu mer skogsåkning med liftaccess. Det blev då ett tiotal nya raviner belägna längst västerut i anläggningen som nu är i toppskick, och även befintliga åk fick sig en ordentlig uppfräschning.

Detta är numera en årlig tradition i Kittelfjäll som går under namnet Huggarhelgen.

Då samlas allehanda peppade åkare under en långhelg på hösten och hugger fram nya rännor i skogen. Därför finns det varenda år lite nya spår att lägga i björkskog och raviner.

Lista: Sveriges bästa skogsåkning
Hedda Truedsson smakar på Ramundbergets berömda puder. Foto: Emrik Jansson

3. Ramundberget

Köldhålan Ramundberget höll länge fast vid att endast ha natursnö i sina backar, det skvallrar ändå om att det fallen en del vitt guld här. Nu för tiden kompletteras det med snökanoner som gör att det är en av de första anläggningarna att öppna varje vinter, och dessutom är väldigt snösäkert. Vissa går så långt som att påstå att Ramundberget har ”Sveriges bästa snö”, och dessutom en hel del bra skogsåkning med lekfull terräng.


Text: Åka Skidor • 2023-04-25
ArtiklarSkidorterBorgafjällKittelfjällRamundbergetSkogsåkningSverige

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen