Under våren i Sauze är det inte trångt på berget.

Italien

Sauze d’Oulx – från partyhåla till alpidyll

Italienska Sauze d’Oulx har genomgått en fascinerande förvandling. Från festglatt 1980-tal till dagens fridfulla charm och alpina idyll.

Text: & foto Tobias Ivarsson • 2024-07-08 Uppdaterad 2024-07-08

Sauze d’Oulx var under 1980- och 90-talet känt som en partyhåla i norra utkanten av Vintergatan – Vialattea, som skidområdet heter på italienska.

Den pittoreska byn, belägen i de majestätiska italienska Alperna, förvandlades till en pulserande feststad under 1980-talet.

Där ungdomar från hela Europa, främst britter, samlades för att uppleva en unik kombination av skidåkning och oöverträffad feststämning där många gick från pist till pub och vidare till party.

Med sina snöklädda berg och charmiga arkitektur blev Sauze d’Oulx inte bara en destination för utförsåkare utan också ett epicentrum för nattliv och glamour.

Italienska skidorten Sauze D’Oulx har blivit vuxen och idag är byn en familjevänlig skidort.

Under den här tiden fann många britter kärleken och blev kvar i byn och bidrar fortfarande till turistnäringen.

Festandet verkar dock ha lugnat ner sig lite sen 80-talet.

Numera är byn lite sömnigare men invaderas fortfarande under vissa veckor av partysugna britter eller som under kommande veckas »Dutch Week«, holländare.

Lonely Planet har utsett Sauze d’Oulx till den mest prisvärda skidorten i Europa.

Men Sauze har en äldre historia än så. Beläget på 1 510 meters höjd har Sauze d’Oulx en rik tidslinje med anor hela vägen tillbaka till förromersk tid.

Den gamla delen av Sauze är en labyrint av kullerstensgator, gamla stenbyggnader, ett hotell från 800-talet, kyrkklockor som klämtar stämningsfullt i gränderna och en vänlig atmosfär ger staden en autentisk och mysig känsla.

Flera gator är idag bilfria och kantade med caféer, restauranger, barer och butiker. Och några riktigt bra pizzerior där det serveras pizzor som får andra att blekna.

Under 1800-talet var Sauze d’Oulx en liten bergsby som låg strategiskt till i de västliga alperna i den italienska regionen Piemonte. Byns namn, »Sauze«, antas ha sina rötter i det latinska ordet »salix,« som betyder pilträd.

Fredrik Åström njuter av offpiståkning i sorbetföre.

Orten var känd för sin jordbrukstradition och dess befolkning ägnade sig åt boskapsskötsel och jordbruk på de branta sluttningarna av alperna.

Byn var en del av det agrara samhället i regionen och deltog i den lokala ekonomin genom produktion av livsmedel och andra lantbruksprodukter.

Sista biten till byn susar vi över tidigare nämnda kullerstensgator i vårsolen.

Chauffören Matteo trycker på gasen genom en trång gränd men stannar plötsligt till. Vi är framme utanför Hotel Etoiles des Neiges.

Ett mysigt litet familjeägt hotell nedanför Jouvenceaux Sportina-liften med, visar det sig, frukostar att dö för.

Vi kliver ur bilen och eftermiddagssolen smeker våra kinder och fåglarna kvittrar. Morgonens grå och trista Stockholm är avlägset. Britter på barrundor ser vi inte heller till.

Här möts vi av en genuin italiensk alp-stämning och en mysig by med massor av trevliga restauranger och vinbarer, där du ofta stöter på lokalbefolkningen.

Blickar vi uppåt bergen har vi hela 400 kilometer pist att utforska.

Det är ingen risk att skidområdet ska kännas för litet, och du kan nästintill åka nya backar varje dag på skidsemestern.

Mysiga vinbarer finns det gott om i Sauze. Där möts locals och turister över borden.

Vi checkar in och gör oss hemmastadda. Sen är det dags att börja vistelsen på bästa sätt.

Vi hoppar upp på en skoter och åker upp i nypistade backar för en middag på Ciao Pais med utsikt över hela byn i solnedgången.

Efter chark, gnochhi med ragu, en barbaresco från Pelissero Nubiola, oxfilé med puré, en Barolo Monvigliero från Paolo Scavino, kastanjepudding och tiramisu kan man se det som att vi energiladdat för hela semestern.

Skotern kör oss ner och jag stupar i säng när vi är tillbaka på hotellet.

I gamla stan finns San Giovanni Battista-kyrkan som byggdes 1532. I kyrkan står stadiga kolonner i snidat trä vilka ramar in en omtalad målning av Kristi dop. 

Under slutet av 1800-talet växte intresset för bergsregionen som en destination för friluftsliv och turism.

Sauze d’Oulx, med sina natursköna omgivningar och tillgänglighet till alpina områden, började locka besökare som sökte sig till bergen för rekreation och vila.

De naturliga resurserna och det vackra landskapet gjorde Sauze d’Oulx till en attraktiv plats för de som sökte en paus från stadslivet.

Det var dock först senare, mot slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, som alpinturismen verkligen tog fart i området.

Byborna, som tidigare mest hade använt skidor som ett transportmedel under vintermånaderna, började nu utveckla skidåkningen som en sport.

Sauze d’Oulx blev en naturlig plats för detta, med sina omgivande berg och snötäckta sluttningar.

Utvecklingen av skidåkning och andra vintersporter ledde till att Sauze d’Oulx gradvis omvandlades från en avlägsen bergsby till en populär destination för vintersportentusiaster.

Byggnader och infrastruktur utvecklades för att möta kraven från den växande turistnäringen, och Sauze d’Oulx etablerade sig som en viktig spelare inom alpin turism under 1900-talet.

Köp hela middagen på torget hos de lokala handlarna.

Nästa dag möter vi upp guiden Alberto Magnetti, eller Alby som britterna kallar honom, som ska visa oss runt i och utanför Vialatteas pister.

Han ger oss en snabb lektion i systemet och guidar oss runt bland perfekt pistade nedfarter, sorbetföre där vårsolen legat på i offpisten och tar oss även till skatter med kall orörd snö för några svängar.

Trots att det var länge sedan orten fick någon nederbörd att tala om.

Alberto och Fredrik planerar morgondagen.

Alberto berättar lite mer om byns fascinerade historia. Och de umbäranden invånarna fick utstå i och med det utsatta läget.

Byn låg vid den fransk-italienska gränsen och byborna var hela tiden nära krigets fasor.

Efter andra världskriget genomgick Sauze d’Oulx och dess omgivande områden en stor ekonomisk omvandling.

Skidturismen började blomstra, och Sauze d’Oulx förvandlades till en destination för vintersportturister. Infrastrukturen förbättrades, och byn anpassade sig till de förändrade kraven från turister som sökte skidupplevelser i de italienska Alperna.

Vi är glada att det blommade just här och carvar vidare i vårsolen.

Just sol finns det gott om här. Sauze snittar lite över 4,5 soltimmar per dag under vinterhalvåret.

Det lokala Systembolaget, har ett digert utbud.

Om vi snabbspolar fram 61 år från krigsslutet hamnar vi i Turin-OS 2006.

Då stod denna närmare hundra liftar starka pistgigant värd för de alpina tävlingarna tillsammans med grannbyn Sestriere.

Vilket satte Sauze d’Oulx på världskartan för utförsåkare och drog ännu fler besökare till området. Infrastrukturen förbättrades ytterligare, och byn blev en internationell skiddestination.

OS gör sig påmint än idag. Efter lunchen i backen står vi på toppen av det olympiska störtloppet med Alberto.

Vi stakar oss i väg och tar ut svängarna.

Farten ökar.

Halvvägs ner passerar vi ett gäng ungdomar i tajta fartdräkter som lojt vilar på stavarna.

Min italienska är obefintlig. Men italienska kroppsspråket är nått de flesta förstår.

Lite längre ner passerar vi ungdomarnas coach som aggressivt vevar med händerna upp mot backen i goda försök att få fart på kidsen och drilla dem till nya fartfantomer.

Vår guide, Alberto, är även han en kille som gillar höga farter. Han åkte olympiska störtloppet på 2 minuter och 50 sekunder. Baklänges.

Detta under en jippotävling på årsdagen för det olympiska störtloppet.

Efter många långa åk i fartställning med trötta lår har det blivit dags för det andra byn är känt för utöver sina alpina sporter – rekreation och vila. 

Vi tar en promenad genom byn till Gros Wellness Spa. Där byns stjärna, Piero Gros – guldmedaljör i slalom under OS i Innsbruck 1976 och vinnare av totala alpina världscupen 1974, tar hand om sargade skidåkare.

Familjen Gros kan liknas vid familjen Katz i Snowroller och äger förutom nämnda spa även flera hotell och sportbutiker.

Fredrik, som glömt sina badshorts, tar seden dit man kommer och får låna ett par extremt minimala badkalsonger som hör hemma i södra Italien, på en av Medelhavets vita stränder.

Fnissande går vi in på byns spa och njuter av avslappnande te, bastu och återhämtning i en jacuzzi under bar himmel med utsikt över bergen som gränsar mot Frankrike.

Sauze d’Oulx tillhör det stora skidsystemet Vialattea.

Med över 400 kilometer pist som knyter samman sex andra byar: Sestrière, Claviere, Montgenèvre, Pragelato, San Sicario och Cesana Torinese. Montgenèvre, som ligger i Frankrike, kan du faktiskt nå genom att åka flertalet liftar varvat med skidåkning. 

Utöver att ha tillgång till hela Via Lattea-system ingår även en dag i det närliggande Serre Chevalier som ligger trekvart bort med bil.

En utflykt över dagen som verkligen rekommenderas för friåkaren.

Ett besök i legendariska Tabucskogen ångras aldrig.

Pistpizza.
Efterrätternas efterätt.

Grannen, Sestrière, byggdes upp på initiativ av Fiat-chefen Giovanni Agnelli under 1930-talet med målet att bli en modern alpin destination.

Där byggde han även semesterbostäder för de anställda i bilfabrikerna.

Ligger molnen lågt i dalen är värt att åka över bergskammen.

Det är ofta sol på toppen av Sestrière. Knappliften upp till Mount Motta på 2800 meters höjd erbjuder fina offpiståk på 700 höjdmeter ner över öppna fält ner vidare genom barrskog och tillbaka till liftsystemet.

För dig som gillar att åka offpist så finns det nästintill oändliga möjligheter till detta även i Sauze D’Oulx.

Det finns massor av fin offpist som är relativt lättillgänglig.

Med allt från härlig skogsåkning med lagom lutning som passar perfekt för barn såväl som vuxna som vill åka lössnö i flackare lutning där risken för laviner är minimal, till mer avancerad och exponerad åkning.

Alby & Freddie.

Du har möjlighet att njuta av två fantastiska skogsåk från Sauze D’Oulx som leder till byarna Pragelato eller Colombière ner mot Sestriere.

Den senare byn erbjuder tre olika åklinjer och sträcker sig över imponerande 1500 höjdmeter.

Oavsett vilken väg du väljer, kommer du behöva ordna med en taxi för returresan. 

För den som också gillar uppförs  finns det toppturmöjligheter med guide.

Catskiing på närliggande toppar är ett alternativ för den lite bekvämare.

Sauze d’Oulx’s historia är en fascinerande resa genom epokerna.

Från agrara rötter, industrihistoria och världskrig till att bli en internationell skiddestination.

Sauze d’Oulx har behållit sin charm och sitt kulturella arv samtidigt som den har omfamnat skidturismens möjligheter.

En resa till Sauze d’Oulx är inte bara en upplevelse med fantastisk skidåkning utan också en resa genom en hisnande historia.



Sauze d’Oulx, Italien

Byns höjd 1509 m ö h

Högsta punkt 2823 m

Fallhöjd 1473 m

Lägsta punkt 1350 m

Antal liftar 92

Antal nedfarter 214

Total pistlängd 400 km


Närmsta flygplats Turin, 100 kilometer.

Transfer Drygt en timme. På egen hand tar du tåget från flygplatsen till Turin och vidare till Oulx som ligger längs stambanan mot Paris och har täta förbindelser. Vidare med lokalbuss till Sauze d’Oulx.


Äta 

Lunch i backen på La Marmotta.

Lunch eller middag i backen på Ciao Pais, där du även kan bo.

Tapas och drinkar på Farola.

Testa en oförglömlig raclette på l’Assietta.

Dricka

Effektiv och vänlig service på Lampione med en enorm cocktail och vinmeny.

Bo

Chalet Faure är ett mysigt hotell i byn.

Avalanche är nybyggt med ski in/ski out-läge i centrala Sauze.

Hotel Etoiles des Neiges nedanför västra backarna.

Liftar vialattea.it

Skidskola scuolascisauze.it

Turistbyrå sauzedoulx.net/it


Text: & foto Tobias Ivarsson • 2024-07-08
ArtiklarItalienSkidorterAlpAlpernaAlpsDryckItalienMatReportageSauzeSauze d'OulxSestriereTobias IvarssonVia Lattea

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen