Foto: Funäsfjällen / Emrik Jansson

Artiklar

Besöka fjällen i sommar? Tänk på det här

Om du tänkt svemestra och besöka våra svenska fjäll i sommar för att vandra, cykla, springa, paddla eller vad du nu har för planer - se till att planera och tänka till extra noga just i sommar.

Text: Åka Skidor • 2020-06-28 Uppdaterad 2021-12-07

Nedan följer en rad nyttiga tips från Fjällsäkerhetsrådet och Naturvårdsverket som kan vara bra att hålla koll på inför din resa till fjällen. 

Just denna sommar skiljer sig som bekant från tidigare år, orsakat av ett litet virus, så se till att du har koll på vad som gäller innan du ger dig av och visa hänsyn till både natur och andra människor runt omkring dig.

Mer information hittar du på fjallsakerhetsradet.se och hos Fjällsäkerhetsrådet på Facebook.

Håll avstånd
Rasta på platser med gott om utrymme och håll avstånd till andra besökare.  Naturvårdsverket har sammanställt riktlinjer från några olika aktörer på sin hemsida.

Gör kortare fjällturer 
Även om du känner dig frisk innan du beger dig ut på en längre fjälltur så kan du komma att insjukna om du har blivit smittad. Tänk särskilt på konsekvenserna i samband med ett insjuknande på en flerdagarstur, då risken är större att inte kunna ta sig hem för egen maskin.

Nya bokningsregler
I sommar gäller andra bokningsregler än normalt på Svenska Turistföreningens fjällstationer och fjällstugor som i sommar enbart tar emot förbokade gäster för att undvika trängsel. Tillgång till gemensamhetsutrymmen är också begränsad. Läs mer om detta på svenskaturistforeningen.se . Övriga fjällstugor i väglöst land kan ha andra restriktioner, läs mer på respektive huvudmans webbplats.

Snöläget
I en lägesrapport från den 25 juni 2020 står följande:
Förekommande snöfält smälter fort i värmen och även om vattenståndet i åar, älvar och jokkar kan vara högt så förbättras läget efterhand.  Lokalt kan det fortsatt vara stora snöfält kvar främst i den högre fjällterängen kommande veckor.  Stäm av innan avfärd hur det ser ut där du planerat att vara. Kontaktuppgifter finns på webbplatsen till lokala fjällsäkerhetskommitteér som kan berätta mer om aktuellt läge.

Vid sjukdom eller skada
Om du blir sjuk eller lättare skadad i fjällen så gäller i princip samma regler som hemma – du får själv kontakta lämplig vårdinrättning. Det kan innebära att du får stanna ett extra dygn där du befinner dig eller själv anlita och bekosta lämpligt transportmedel. Om du behöver hjälp så ringer du 112 eller ber någon att hjälpa dig att kontakta fjällräddningen. 
Läs mer om hur och när du kontaktar fjällräddningen här.

Besöka fjällen i sommar? Tänk på det här
Foto: Fjällsäkerhetsrådet

6 tips för en trygg fjällvandring
från Fjällsäkerhetsrådet

1. Välj rätt utrustning
Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när du blir varm. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind. Bra utrustning behöver inte vara dyr och en klokt packa ryggsäck bör inte vara för tung.  Läs mer här.

2. Meddela färdväg och beräknad ankomst
Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat. Läs mer om att lämna färdmeddelande.

3. Anpassa fjällturen efter vädret
Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar. Läs mer om väder och väderprognoser

4. Följ markerade leder
Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om du av någon anledning skulle behöva hjälp. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren. Läs mer om markerade leder

5. Ta med karta och kompass
Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt. Läs mer om hur du kan använda navigera och hitta rätt i fjällen

6. Rådfråga erfarna människor
Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar din planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden. Kontaktuppgifter för Fjällsäkerhetskommitteérna

 

Läs mer om att vistas tryggt till fjälls på Fjällsäkerhetsrådets webbplats.

Skidsnack Juni: hjältar, antikroppar och världsrekord


Stängd skidanläggning – vad gäller nu?


Ta liften och cykla i sommar – 10 bike parks i Sverige


Text: Åka Skidor • 2020-06-28
ArtiklarbergskunskapSommar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top