5fd931971617f

Nyheter

Uppdaterade lavinprognoser för Åre

Åre Lavincenter har nu börjat med regelbundna lavinprognoser för Åreskutan.

Åka Skidor • 2008-01-03

Prognoserna publiceras två gånger i veckan under hela vintern på lavincentrets hemsida och ska hjälpa offpiståkare att ta rätt beslut innan de ger sig ut i potentiellt lavinfarlig terräng.

– Med nya rön om hur laviner uppstår kommer vi i år att kunna ställa ännu mer exakta prognoser. Inom snö- och lavinforskningen har det utvecklats nya metoder för att mäta sprickutbredningen i snötäcket på potentiella lavinsluttningar. Med dessa metoder går det med större säkerhet än tidigare att säga hur troligt det är att en lavin ska utlösas, säger Mårten Johansson som driver Åre Lavincenter.

Åre Lavincenter ligger på Fjällängen, 300 meter ovanför Kabinbanans bergstation, och är öppet varje dag. På centret kan man få mer detaljerad information om snöförhållanden i Åre, testa lavinsäkerhetsutrustning från olika leverantörer och träna kamraträddning i ett automatiserat träningscenter. Man erbjuder även kurser i lavinkunskap, något de flesta offpiståkare skulle må bra av att gå någon gång.

Lavinprognoser för Åre

Av: Åka Skidor

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top