5fd9319a13e1b

Nyheter

North Face signar Johan Olofsson

Johan Olofsson från Gällivare är utan någon som helst tvekan Sveriges bästa snowboardåkare genom tiderna. Efter några år i skuggan och tystnaden kliver han nu fram i rampljuset igen med ett färskt kontrakt hos the North Face i fickan.

Text: Åka Skidor • 2008-01-10

Johan var med i den allra första vågen av svenska brädåkare som slog igenom för lite mer än tio år sedan när snowboard var lika brännhett som ett smältverk. Många åkare försvann från rampljuset medan Olofsson tog med sig tricken han nött in i parken ut bland de stora bergen och regerade skiten ur allt och alla.

Han seglade snabbt upp till de allra högsta höjderna med några oförglömliga sekvenser i Totally Board-filmerna från Standard Films. Hans del i TB5 tillhör snowboardhistoriens absoluta höjdpunkter med ett åk i Alaska där han kör 1 500 fallhöjdsmeter med en lutning på runt 50 grader på 35 sekunder.

Ingen svensk har någonsin kört lika hårt, vare sig på bräda eller skidor, som den övernaturliga brädtalangen “Elof” från Gällka och han räknas som den bästa storbergsåkaren på bräda ihop med Jeremy Jones. Olofsson hade sin signatur på ett fett kontrakt med snowboardbranschens bjässe Burton, där han även hade en egen pro model för några år sedan.

Efter några år på den absoluta toppen började Johan gradvis försvinna ur mediebruset och det gick rykten om att från trubbel med droger och psykiska besvär. Burton kickade så småningom honom från teamet och var Olofsson befann sig var det få som visste. Ryktet gick om att han skaffat ett hus i skotermeckat Bralorne i norra British Columbia. Samtidigt tvingade några efterhängsna knäskador Johan till ett par olika operationer med lång rehab.

Men nu har Johan dykt upp igen ur underjorden till snövärldens samlade glädje mentalt laddad och med en frisk kropp. Förra året var han inblandad i ett parkprojekt, under namnet Thunder Park, hemma i Gällivare och till vintern ryktas det om en efterlängtad comeback framför filmkameran.

Johan Olofsson klassiska sekvens i TB5

Av: Åka Skidor


Text: Åka Skidor • 2008-01-10
Nyheter

Copyright © 2020 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top