5fd931cfc3986

Nyheter

Norrman slog ofrivilligt världsrekord i klipphopp

Den norske friåkaren Fred Syversen lyckades härom veckan med bedriften att slå världsrekord i klipphopp när han ofrivilligt åkte ut för en 107 meter hög klippa - och överlevde.

Text: Åka Skidor • 2008-03-25 Uppdaterad 2020-12-16

Det var i förra veckan under en filminspelning i Schweiziska Emosson som Syversen i runt 80 km/t missade sin linje och flög ut för en enorm klippa som enligt helikopterpiloten på plats ha uppmätts till 107 meter! Freds plan var att köra en annan linje med ett betydligt mindre dropp men svårläst terräng gjorde att han hamnade fel. Tvärfel.

Enligt Ultrasport.no som pratat med Fred var hans första tanke när han kom ut för klippan att det var kört, och att han skulle dö. Sedan såg han att det var snö i landingen och hans överlevnadsinstinkt tog över. Han gjorde sitt bästa för att landa på rygg och på sidan, och på så sätt fördela kraften över en så stor kroppsyta som möjligt. Syversen blev begravd någon meter under snön men med en stav stack upp och han kunde vinka till filmteamet att han levde. Efter att ha blivit uppgrävd kunde Fred klicka i bindningarna och åka för egen maskin ner till helikoptern som tog honom till närmsta sjukhus.

Fred mår efter omständigheterna bra utan några större skador, levern fick sig en smäll i kraschen och han har därför ordineats sex veckor utan skidåkning av sin läkare. Med tanke på hur det kunde ha gått är det nog en enkel sak att hantera.

42-årige Fred Syversen är en av Skandinaviens absolut bästa friåkare och kom så sent som förra året på en imponerande andraplats i Extrem-NM i Riksgränsen och har ett flertal filmframträdanden med Free Radicals och Perfect Moment på meritlistan. Huruvida det kan räknas som världsrekord i klipphopp är däremot ett ämne som det tvistas om på diverse skidforum över hela världen. Det gamla rekordet på 77 meter hålls av amerikanen Jamie Pierre. Med tanke på att Pierre landade det hoppet på huvudet borde det egentligen inte vara någon skillnad på hans hopp och Syversens. Skillnaden är förstås att Pierre hade planerat att droppa större än någon annan gjort tidigare – något Syversen knappast gjort. Fred själv menar att klipphopp ska landas med skidorna först och hoppas att ingen frestas att försöka slå hans “rekord”.

Källor: Ultrasport.no, Friflyt.no och Tetongravity.com/forums

Av: Tobias Liljeroth

Norrman slog ofrivilligt världsrekord i klipphopp
Norrman slog ofrivilligt världsrekord i klipphopp


Text: Åka Skidor • 2008-03-25
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top