Starten i Ruka, Finland. Foto: Ski Sport Finland/Jani Karppa

Nyheter

Oväntad och oönskad överraskning

Nu är killarna bakom Puckelbloggen, Felix Elofsson och Ludvig Fjällström, tillbaka i Åre efter helgens världscuppremiär i parallellpuckelpist i Ruka, Finland. Det blev olika överraskningar för båda två och nu tar de med sig nya lärdomar till nästa tävling.

Text: • 2014-12-16 Uppdaterad 2020-12-16

Det var första gången som Felix tävlade i världscupen utanför Sveriges gränser. Han har tränat mycket och kände sig i fin form inför tävlingen men väl på start gick det inte riktigt som han ville.

”Min tävling tog slut efter första åket. Jag landade aningen långt ner i första landningen och fick se mig besegrad av första puckeln. Jag stupade med huvudet före ner bland pucklarna. Ingen skada skedd men missnöjd blir man ju självklart. Jag fick jobba mycket med nervositeten under dagen men på start kändes det grymt, precis som det ska kännas”, säger Felix.

Oväntad och oönskad överraskning
Felix Elofsson angriper pucklarna på träning i finska Ruka. Foto: David Kantermo

Bättre gick det för Puckelbloggens andre hälft Ludvig, som vann sitt första heat mot den ryske åkaren Nikita Kapitonov, trots att Ludvig hade skadat knäet på träning dagen innan tävlingen.

”Mitt knä gjorde fortfarande ont på morgonen och jag hade en ganska jobbig träning även om åkningen gick bra. Jag vann första heatet enkelt eftersom ryssen bredvid mig kraschade, men jag gjorde ett riktigt bra åk och kände att om jag kan fortsätta göra det åket skulle jag komma långt”, säger han.

Här vinner Ludvig Fjällström sitt första heat.

Nästa heat skulle Ludvig köra mot fransmannen Anthony Benna, som inte dök upp vid start. Om en åkare inte infinner sig inom två minuter efter att starten skulle ha börjat, förlorar den åkaren heatet enligt reglerna. När Ludvig stod uppe på start tickade minuterna iväg och tävlingsledningen meddelade att han hade vunnit heatet på walk over.

”Jag gjorde i ordning mig, tog på mig min ryggsäck och skulle åka ner och värma mig och ladda om till nästa heat. Då plötsligt dök Benna upp och den tekniska delegaten tog ett snabbt beslut och sa att vi skulle köra åket.

Oväntad och oönskad överraskning
OS-finalisten i Sotji, Ludvig Fjällström kom till sextondelsfinal vid världscupspremiären i parallellpuckel.

Du hade ju redan blivit meddelad att du hade vunnit det heatet, hade du kunnat vägra att köra och hänvisat till att du redan vunnit?
”Allt blev väldigt konstigt. Min tränare var med mig på start och sa att ’du kommer troligtvis köra åket, gå härifrån och ta ett varv och fokusera, jag pratar med dem’. Jag försökte bara komma tillbaka till mitt mentala tillstånd och försöka göra ett bra åk. Allt blev så hastigt och jag var inte riktigt beredd, jag försökte fokusera vad jag skulle tänka på när jag stod på startlinjen och plötsligt åkte vi bara. Jag gjorde ett bra åk ändå men det slutade med att både jag och Benna körde ur, men jag körde ur lite mer än vad han gjorde och därför vann han heatet.”

Hur kändes det?
”Jag är inte ledsen utan fokuserar framåt. Det är en sådan sak som man ska lära sig att hantera för att bli ett proffs. Är man tillräckligt proffsig ska man kunna ladda om snabbt.”

Har det här hänt dig förut?
”Nej, aldrig. Jag har heller aldrig hört att det har inträffat med någon åkare jag känner.”

Ludvig slutade på en 26e plats efter att ha blivit utslagen i sextondelsfinalen av Benna, som sedan slutade på en tredjeplats. 

”Från tävlingen tar jag med mig mycket bra åkning och hur kul det är att vara igång igen. Alla i laget har verkligen åkt bra och vi var väldigt nära allihop, men så är det i puckelpist. Nu blir det Åre ett tag för mig och jag ser fram emot nästa tävling i Calgary i början av januari”, säger Ludvig Fjällström.

Besök gärna Puckelbloggen och läs Felixs och Ludvigs egna ord om tävlingen i Ruka.

Oväntad och oönskad överraskning
Åkare okänd. Foto: Ski Sport Finland/Jani Karppa
Läs även: Världscupspremiär i puckelpist

Yulia Galysheva från Kazakhstan vann damernas puckelpist och herrarnas vanns utav kanadensaren Philippe Marquis. Här är damernas fullständiga resultat. Här är herrarnas fullständiga resultat.

Här är godbitarna och krascherna från världscupspremiären i parallellpuckel:

Resterande världscupstävlingar i puckelpist 2014/2015
4 jan – Calgary CAN
9-10 jan – Deer Valley USA
7 feb – Val St Come CAN
28 feb- 1 Mars – Tazawako, JPN
12 Mars – Megeve, FRA

Läs även: Succé för Emma Dahlström i Dew Tour
Läs även: Så gick det för svenskarna

Missa inte det bästa från skidvärlden!
Ja tack, jag vill prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev.
Text: • 2014-12-16
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen