Wille Lindberg i omloppsbana runt Riksgränsen. Foto: Erik Westberg

Nyheter

Vinnare och förlorare – Dag 1 i Riksgränsen

Första dagen på NM i Riksgränsen bjöd på stenhårt före, långa flyg och i sedvanlig ordning ett antal rejäla krascher. Här är resultaten från kvaldagen.

Text: Gabriella Edebo • 2015-05-12 Uppdaterad 2020-12-16

Den tjugofjärde upplagan av Skandinaviska mästerskapen i storabergsåkning, eller Scandinavian Big Mountain Championchips som det lite tjusigt kallas i officiella sammanhang, sparkades under dagen igång med kval för de nästan 200 anmälda åkarna. En salig blandning av sammanbitna miner, nervositet, förväntan och mer eller mindre fejkade leenden återfanns bland det rekordstora startfältet indelat i klasserna skidor, snowboard och telemark. Bekräftade rykten om ett betonghårt och skrovligt kvalface i kombination med en inte alltför lovande väderprognos gav upphov till att en viss spänning låg i luften inför morgonens rekning av tävlingsface:et. Lyckligtvis visade det sig att meteorologerna var lite förvirrade på jobbet vid gårdagens prognostisering – på morgonkvisten välkomnades nämligen åkarna av en lite mindre isig bergssida täckt med ett tunt lager kramig nysnö. Solen tittade till och med fram lagom till första start och ett desperat behov av solkräm under dagen bland åskådarna blev ett faktum.

Resultatlista – Kval NM
Vinnare och förlorare – Dag 1 i Riksgränsen
Foto: Erik Westberg

Nordalsfjäll med sin topp på ståtliga 1051 meter över havet visar i år upp ett nästan oigenkännligt kval-face – årets snömängd har i det närmaste begravt och slätat ut samtliga ojämnheter i form av klippor och knölar på bergssidan kallad Sadeln. För några dagar sedan, innan majoriteten av Sveriges friåkare började skråa in på sluttningen för att kika på linjeval, var det legendariska Långflyget knappt synligt, endast en liten del av toppen på det så kallade Ögat gick att skymta och Kval-klippan med sin karakteristiska avlånga form var inte ens hälften så hög som i fjol. Lördagens intensiva nederbörd i form av snöblandat regn bidrog tillsammans med hasande stålkanter däremot till något mer framträdande klippblock.

Vinnare och förlorare – Dag 1 i Riksgränsen
Karin Stöckel Foto: Erik Westberg

Den fyra A4-sidor långa startlistan avverkades utan större avbrott och 194 tappra tävlande med allt från rutinerade åkare från världseliten till de som ställer upp för första gången och unga lovande talanger begav sig ut för Sadeln.Det bjöds minst sagt på show med ladd i överflöd, carvingsvängar i överljudshastighet, omänskligt långa flygturer och ett antal krascher med tumlande nedför hela branten. Nu inväntas kvällens publicering av resultat och kvalgränser med spänning, antalet åkare som avancerar till finaldagarna ska skäras ner till ett 70-tal…

Vinnare och förlorare – Dag 1 i Riksgränsen
Kristoffer Turdell Foto: Erik Westberg

Dagens bästa ladd levererades av snowboardåkaren Cody Bramwell som körde i en klass för sig med fart, kontroll och ett ordentligt långflyg. Många av herrarna åkte riktigt snabbt och stort, fjolårsvinnaren Kristofer Turdell, Reine Barkered, Wille Lindberg och bröderna Regnér (för att nämna några) placerar sig med största sannolikhet högt upp i resultatlistan efter riktigt fartfyllda åk. Utmärkelsen för dagens krasch går solklart till Truls Mörfelt som tomahawkade ner för i princip hela åket men gled in i mål relativt oskadd, bortsett från ett lite halvblodigt ansikte.

Vinnare och förlorare – Dag 1 i Riksgränsen
Foto: Erik Westberg
Läs även: Nu drar NM i Riksgränsen igång

Text: Gabriella Edebo • 2015-05-12
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top