5fd9309a0df91

Nyheter

”Världens åttonde underverk” öppnar upp Helbronner

Nya Skyway Monte Bianco – eller "världens åttonde underverk" som italienarna vill kalla den – gör Punta Helbronner i Courmayeur mer tillgänglig än någonsin förr.

Text: Tobias Liljeroth • 2015-11-26 Uppdaterad 2015-11-26
I början av juni öppnade den nya kabinbanan, Skyway Monte Bianco, från Courmayeur upp mot Punta Helbronner på Monte Biancos (eller Mont Blanc om man så vill) sydsida. Ett arkitektoniskt och designmässigt underverk som tagit lite över tre år att bygga, arbetet startade den 10 april 2012 och slutfördes den 29 maj 2015, alltå nu i fredags. En liten rolig detalj är att liften roterar 360° runt sin egen axel för att ge alla i kabinen en så bra utsikt över Europas högsta berg som möjligt, för övrigt samma konstruktion som Titlis Rotair i Engelberg.

 


Den ursprungliga kabinbanan började byggas under andra världskriget och bombades av franska jaktplan direkt efter att den öppnat. Den öppnades sedan för allmänheten 1948. Hela förbindelsen som länkar ihop Courmayeur med Chamonix, via den då nybyggda kabinbanan upp mot Aiguille du Midi, på den franska sidan av Mont Blanc-massivet stod helt klar 1958. 

En förändring med den nya kabinbanan är att dalstationen flyttats en kort bit från La Palud (1 370 meter) till Entrèves (1 300 meter), något närmare Mont Blanctunneln. Samtliga tre liftstationer, futuristiskt designade av Carlo Cillara Rossi och Guido Incarbone, är gjorda för att via exceptionell isolering och solpaneler vara självförsörjande på energi. De roterande kabinerna kommer från Doppelmayr och rymmer 80 personer per kabin, till skillnad från den gamla som bara tog 20 personer. 

Den nya kabinbanan går i två, istället för tre etapper, och går förbi Torinohyttan. Den senare är däremot ihopkopplad med Punta Helbronner via en hiss och en tunnel genom berget.

Vad innebär det här för oss skidåkare? Helt klart kommer tillgången till Helbronner att bli betydligt snabbare och enklare. Men det betyder även att konkurrensen om snön kommer att öka ordentligt. Precis som trafiken på berget och med det en risk för liknande olyckor för den som kostade den amerikanske brantåkaren Dave Rosenbarger livet i vintras.

Dessutom kommer Louisa på klassiska Cafe del Funivie i La Palud att få betydligt mindre kunder eftersom den naturliga mötesplatsen försvinner i och med dalstationens nya läge.

Fast det där är saker vi bara kan spekulera om än så länge. Det enda vi vet är att förändring är det enda säkra inom skidåkningen.


Fakta Skyway Monte Bianco 

Del 1 La Palud (1 370 meter) – Le Pavillon (2 173 meter).
Del 2 Le Pavillon – Punta Helbronner (3 462 meter)
Färdtid 10 minuter (Del 1, 4 minuter. Del 2, 6 minuter)
Total fallhöjd 2 162 meter
Total längd Strax under 4 kilometer
Total kostnad 110 miljoner Euro
Mer info montebianco.com


Text: Tobias Liljeroth • 2015-11-26
NyheterCourmayeurItalien

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen