5fd91f9777550

Nyheter

Musik: Redaktionen väljer ut sina 10 bästa låtar från skidfilmer

En bra låt kan höja en skidfilmsekvens likaväl som en en bra skidfilmssekvens kan höja en låt. Åka Skidors redaktion har valt ut sina 10 bästa låtar från skidfilmer.

Text: • 2016-03-11 Uppdaterad 2021-08-20
Musik: Redaktionen väljer ut sina 10 bästa låtar från skidfilmer

Tobias Liljeroth – Chefredaktör
More Human Than Human – White Zombie
Micah Black köttar i Alaska i TGR:s Further från 2000. Ett perfekt exempel på en grym kombo av åkning och musik.

Gotta Get Some Action (Now) – The Hellacopters
Manifestet! Sveriges näst bästa rockband genom tiderna (efter Ebba Grön) i en explosiv kombination med tidernas fetaste skidfilmsintro från Free Radicals I. Tre minuter som sparkade in alla dörrar som fanns år 1997.

Renegade – Styx
Ok, låten är hämtad från det rätt såsiga introt till MSP:s The Hit List. Men fan, det svänger ju katten.

Don’t Bring Me Down – Electric Light Orchestra
Antagligen det bästa exemplet på när skidåkning och musik lyfter varandra till nya höjder. Sean Pettit visar i MSP:s Attack of La Niña att han är nutidens främsta skidåkare till tonerna av ELO:s stompiga sound.

I’ll be Gone – Broder Daniel
Anders ”Osten” Norin öser på utför Elephant Peak i Valdez i Alaska i Free Radicals II. Beviset på att även vi svenskar kunde slakta stora berg. Och det ihop med Broder Daniel, gåshud!

Wherever I May Roam – Metallica
Jeremy Jones. Alaska. Och DET introt. Hämtad från TGR:s Mind the Addiction.

Drunken Lullabies – Flogging Molly
Den ytterst talanglöse Aaron McGovern var egentligen bara bra på en sak; att krascha. Hans evighetslånga tombola i MSP:s Focused är snudd på legendarisk, perfekt ackompanjerad av irländsk folkpunk.

Rather be dead – Refused
Jeppe Rönnbäcks mytomspunna avslutningsfrekvens i Free Radicals I. Antagligen den mest brutala skidåkning som någonsin fångats på film. Soundtracket kunde inte varit mer passande.

Bad Reputation – Joan Jett
Hämtad från The Seth Morrison Chronicles. Låttitteln passade löjligt bra med tanke på Morrisons tidiga, vilda år i branschen.

Like An Outlaw (For You) – Social Distortion
Dan Treadway i Jackson Hole i TGR:s Further. Grym låt som passar sjukt bra ihop med Jacksons raggiga terräng. Dessutom dyker Robban Olsson upp på slutet, bara en sådan sak.

Seventeen Years – Ratatat
Jag kommer inte ihåg vad filmen heter mer än att det var en sponsorfilm för Helly Hansen från runt 2003, producerad av Kris Ostness och att Chris Collins var en av åkarna. Och att den här låten var med, grym electronica möter rock.

Dramamine – Modest Mouse
Seth Morrisons sekvens från norska Lyngen i MSP:s Focused är fortfarande lika hårresande så här 13 år senare.  Den lätt suggestiva musiken lyfter hela anrättningen.

Musik: Redaktionen väljer ut sina 10 bästa låtar från skidfilmer

Jacob Nyström – Digital Redaktör
Silver Lining – First Aid Kit
Pep Fujas, Eric Hjorleifson, Daron Rahlves, and Chris Benchetler iklär sig skidkläder med lysdioder i den numera moderna klassiker, Afterglow. En nått så när perfekta kombination av musik och skidåkning.

Lets Dance to Joy Division – The Wombats
Det är egentligen två grejer som har gjort att jag fastnat för Jacob Westers segment i Claim; den punkpoppiga låten av The Wombats och när Wester pekar rakt in i kameran. Get’s me every time.

Juke Box Hero – Foreigner
Glamrock och skidfilm är normalt sett inget jag rekommenderar men Claim, och kanske i synnerhet McConkeys segment, är ett undantag. Så corny, likt många andra segment McConkey var inblandade i, men fortfarande seriöst sett till skidåkningen.

High on the Crime – Turbonegro
Kommer inte ihåg vems segment det är i Free Radicals Rising, men den bryggan i låten skulle man kunna filma färg som torkar och det hade fortfarande varit bra.

Girls just wanna have fun – Cindy Lauper
Snön är urusel, det är sent på säsongen, men fan(ta) om det inte är kul att titta på ändå. Tim Durtschi segement i Paradise Waits är en perfekt bild av hur kul man kan ha det sent på våren – och Laupers nasala dänga gör sig perfekt.

L’Estasi Dell’Oro – Ennio Marracone – Bandini Remix
Här och nu skulle jag vilja fastslå att introt till In Deep är det bästa någonsin. Långt borta är alla skräniga punk- och rocklåtar(talar emot min egen lista, jag vet) och istället ackompanjeras superb skidåkningen av riktigt mästerverk. 

Ca Plane Pour Moi – Plastic Bertrand
Tyvärr en låt som kommit att bli rejält uttjatad tack vare urusla covers. Oavsett är symbiosen mellan det gamla franska punkbandet och den då 17-årige jibbtalangen Jacob Wester perfekt i skidfilmen Absence.

Let’s Dance – David Bowie
När Teddybear Crisis kom var det vid en tid då skidåkningen utvecklades i raketfart och det uppfanns trick till höger och vänster – och allt såg ut som dans, då. Medvetet eller inte så hade man passade nog Bowies klassiker i en av fyra trailers som släpptes. 

Hopeless Case of a Kid in Denial – The Hellacopters
Återigen sviker mitt minne då jag inte kommer ihåg vems segment det är, men det tar inte bort ifrån det faktum att Hellacopters och svensk skidfilm länge gick hand i hand som det perfekta paret, bland annat i A Ski Odyssey. 

Smack My Bitch Up – Prodigy
Komradiotugget över en av 90-talets kanske mest kända låtar gör introt i Sick Sense till ett fröjd för både ögon och öron. Det blir ju inte sämre av skidåkningen inleds med massiv linje i Alaska.

Här hittar ni hela listan:

Melodifestival: 6 hemska skidlåtar – och Stenmark


Rösta: Vilken är världens bästa skidfilm?


Quiz: Vilken skidåkare är du?


Text: • 2016-03-11
NyheterFree RadicalsMusikVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen