5fd92ece7636d
Nytt: lavinprognoser med lutningskartor
Utökning av funktioner för hemsidan i Naturvårdsverkets regi med ständigt uppdaterade lavinprognoser. Nu även med interaktiva kartor som visar lutning.
Under vintersäsongen 2017/2018 kommer dagliga lavinprognoser att publiceras för upp till fem av den svenska fjällvärldens mest välbesökta områden. Den stora nyheten inför i år är en ny funktion som byggts in som en del i de interaktiva kartor som du kan använda dig av på hemsidan. Det nya verktyget är ett lager på kartan som visar ungefärlig lutning i området och som kan användas för att veta vilka delar av fjället som bör undvikas med hänsyn till rådande snöförhållanden.
De nya lutningskartorna kommer att blir ett värdefullt tillskott till lavinsäkerhetsarbetet och ett viktigt komplement till lavinprognosernas information för att få en bättre uppfattning om ungefär var det är tillräckligt brant för att laviner ska kunna utlösas. Verktyget kan användas för att planera inför turer på ett nytt sätt men Naturvårdsverket och personerna bakom Lavinprognoser.se vill betona att:
”Du som använder dig av lavinprognoserna och annat material som tillhandahålls via lavinprognoser.se ansvarar själv för dina bedömningar och dina val, och därmed också de faror du utsätter dig själv och andra för. Att vistas i lavinterräng innebär alltid risker och lavinprognoserna samt kartunderlag och annan information ersätter inte på något vis erfarenhet, ett gott omdöme och rätt utrustning. Lutningskartor som tillhandahålls via lavinprognoser.se är inte att anse som exakta, varför gränser angivna på kartan bör tolkas med bred marginal ute i terrängen. Var medveten om att GPS-positionering via handhållna enheter kan vara missvisande och anpassa dina vägval därefter.”
Så här gör du för att använda de nya kartorna:
Den nya lutningkartan syns inte med automatik utan behöver aktiveras via verktyget för lagerhantering i det nedre högra hörnet av kartan.
Lutningsgraden visas med sex olika färger där grönt är 25-30 graders lutning för att sedan övergå i gult, orange och olika nyanser av rött.
Lutningskartan är framtagen med stöd av den nya landsomfattande nationella höjdatabasen som baseras på en laserscanning med 2 meters upplösning. Den nya kartan är dock interpolerad till 20×20 meters upplösning vilket är standard för motsvarande kartor ur ett internationellt perspektiv.
Observera att användning av kartan i helskärm inte fungerar så bra med alla webbläsare., helskärmsverktyget. Internet Explorer hanterar det mindre bra men med bland annat Google Chroome, Safari och Opera fungerar bra. Med info om hur du navigerar i kartan och använder dig av lutningsverktyget hittar du här.
Planerade tider för prognoserna under säsongen 2017/2018 är:
– Södra Jämtlandsfjällen 20 december – 1 maj
– Västra Härjedalsfjällen 20 december – 1 maj
– Västra Vindelfjällen 20 december – 1 maj
– Abisko/Riksgränsfjällen 17 januari – 14 maj:
– Kebnekaisefjällen 1 mars – 1 maj
Utanför de utlovade datumen saknas tillgång till fältobservationer från områdena som är en stor del av arbetet för att på ett tillförlitligt sätt ska kunna bedöma lavinfaran. På hemsidan finns dock även mycket användbar info om tankesätt och information kring hur du bör tänka om du planerar att vistas i lavinterräng generellt. Läs dessa tips här.
Lavinprognoser.se drivs av Naturvårdsverket. Datainsamlingen till prognoserna görs i samarbete med en rad aktörer i svenska fjällvärlden och med andra myndigheter.
Text: Gabriella Edebo • 2017-12-18
Nyheter