5fd92eb32ba65

Nyheter

Maria PH avslutar karriären

Maria Pietilä Holmner har nu tagit beslutet att inte komma tillbaka till den alpina världscupen efter att under en längre tid kämpat med rehabilitering från ryggproblem.

Text: Gabriella Edebo • 2018-01-18 Uppdaterad 2020-12-16

Hon gjorde debut i världscupen redan som 16 åring och har under sin 15 år långa karriär startat på hela 207 världscuptävlingar varav imponerade 84 av dessa resulterat i topp-tio resultat. Tio av dessa var pallplatser och tre gånger har hon stått högst upp som segrare. Maria har representerat Sverige på tre OS och sju VM, där hon har vunnit två individuella VM-medaljer med ett brons i Garmisch-Partenkirchen 2011 och ett silver i Åre 2007, JVM-guld 2006 i Quebec, Kanada, samt hela fyra VM-medaljer i Team Event.

– Jag har en lång och härlig karriär bakom mig där kroppen som mitt viktigaste verktyg har trimmats och pressats hårt för att nå toppen och mina drömmar och mål. Jag har haft problem med ryggen ett par år, och de senaste åren har jag fått anpassa och finslipa min skidåkning och fysträning på bästa sätt, och det är tack vare den finslipningen som jag har kunnat åka de sista åren, berättar Maria.

Hon har den senaste tiden försökt att rehabilitera kroniska ryggproblem i tid för att komma tillbaka stark och i from inför vinterns Olympiska Spel i PyeongChang. Men smärtorna i ryggen har inte gett med sig tillräckligt och gör att Maria tyvärr inte längre kan fortsätta sin satsning mot ännu fler mästerskap.

– Jag gick in i den här säsongen med nya krafttag för att förbättra min ranking efter den knäskada jag ådrog mig inför VM förra säsongen. Jag fick parera på grund av ryggen och kunde inte åka som jag ville och i september kom jag till en punkt där ryggen inte klarade av den tunga belastning som krävdes. Sedan dess har jag rehabiliterat på hemmaplan med bästa möjliga support som i början handlade mest om att jag skulle kunna fungera smärtfritt i vardagen. Med kontinuerlig kontakt med läkare och sjukgymnast har jag gjort en positiv progression med nästintill ett timme för timme-schema, fortsätter hon.

Maria PH avslutar karriären

Att ta beslutet att avsluta sin aktiva karriär som elitidrottare var ett tufft beslut, speciellt när det inte är helt av egen vilja beslutet behövde fattas samt med både OS och ett kommande hemma-VM runt hörnet.

– Eftersom jag har haft OS i Sydkorea som mitt stora mål har jag hela tiden haft en tidspress på mig som gjort att jag inte haft den tid som ryggen behövt för att bli startklar. Jag har sedan några veckor tillbaka stått på skidor igen för att vänja kroppen med rätt belastning och i mellandagarna gjorde jag ett test i bana för att se om det skulle fungera. Det visade sig ganska tydligt att jag inte klarar de belastningar som krävs för att kunna leverera på den nivå jag behöver och vill vara på, speciellt inför ett OS.

Det var ett jobbigt och känslomässigt beslut att ta för en tävlingsmänniska som Maria, men hon ser ändå tillbaka på sin karriär med glädje och stolthet.

– Jag är mest stolt över att ha kunnat prestera på elitnivå så pass länge som jag hållit på. Ända sen den dagen jag bestämde mig för att satsa på skidåkning har jag haft en dröm om att bli bäst i världen. Att såhär i efterhand kunna titta tillbaka och haft tillfällen att stå där högst upp på pallen och säga att idag är jag bäst i världen, det är jag otroligt stolt över. Just nu är det en liten blandning av lättnad och sorg att ta beslutet att lägga tävlingsskidorna på hyllan, det är ju någon typ av separation ändå.

Maria förklarar att hon vill kunna leva ett aktivt liv även efter raceskidorna har lagts på hyllan och att beslutet till följd av ryggproblemen därför kom naturligt. Nu blickar Maria istället med spänning och förväntan framåt mot nya utmaningar och äventyr.

– Först och främst ska jag ta mig lite tid att njuta av den fantastiska karriär jag har haft och reflektera över allt jag fått uppleva, känna och tänka tillbaka på alla härliga minnen med alla de människor jag lärt känna. Sen det är klart, jag kommer unna mig att ta sovmorgon och ta dagen som den kommer, men känner jag mig rätt så kommer det inte hålla allt för länge, det finns ju alldeles för mycket roligt där ute i världen att upptäcka och uppleva


Text: Gabriella Edebo • 2018-01-18
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen