5fd91d97cce55

Artiklar

Historien om två skidkungar – och två omslag av Åka Skidor

Med en vecka kvar till OS i Pyoengchang är Henrik Harlaut, med sina två färska X-Games-guld, en given medaljkandidat. För 38 år sedan var en annan svensk skidkung i en liknande sits. Bägge hamnade på Åka Skidors omslag.

Text: Tobias Liljeroth • 2018-02-03 Uppdaterad 2021-12-07

För 38 år sedan satt den dåvarande redaktionen på Åka Skidor och filade på ännu ett nummer. Det var bara några månader kvar till 1980 års vinter-OS i Lake Placid i delstaten New York i östra USA. Sverige hade aldrig vunnit ett OS-guld i alpin utförsåkning förut och förväntningarna på Ingemar Stenmark var skyhöga.

Det var givet, Ingemar skulle vara på omslaget på nästa Åka Skidor. Försäljningssuccén var kassaskåpssäker. Då kom någon på idén att vi skulle ta politisk ställning för Amerikas urfolk som en gång fördrivits från Adirondackbergen där tävlingarna gick. Ingemar fotades iförd en indianskrud ovanför texten big chief – hövdingen. Det gick programenligt, Ingemar vann guld i både slalom och storslalom och hans status som nationalhjälte cementerades  om möjligt ännu hårdare.

Tidningen då? Ingen kände igenom honom på Åka Skidors omslag och numret sålde uruselt. Å andra sidan blev bilden i sig ikonisk, så det var antagligen värt det.

“Snabbspola fram till 2018 och nutidens svenska skidikon nummer ett heter Henrik Harlaut.”

Snabbspola fram till 2018 och nutidens svenska skidikon nummer ett heter Henrik Harlaut. En fanbärare för den nya erans skidåkning som garanterat inte svänger runt blå och röda portar iklädd kroppsstrumpa. En ständigt leende elitidrottsman och levnadskonstnär. En artist på skidor som skriver sina egna regler.

Att vi skulle ha Henrik på det här omslaget var aldrig ens en diskussion. Men att spöka ut honom i ett lamt försök att vara politisk, där gick gränsen – och då finns det ändå en hel del att vara politisk över när det kommer till Sydkorea och dess slutna granne som ligger bara några få mil från OS-orten Pyeongchang. Skulle vi rakat av honom dreadsen och gett honom en Kim Jong-un-frisyr ovanför texten Henrik Jong-un? Nej, vi hoppade över det. Men vem vet, vi kanske kommer att ångra oss.

Man kan tycka vad man vill om OS som företeelse – om det enorma ekonomiska slöseriet, om miljökonsekvenserna, om skrytbyggen till arenor som aldrig kommer att användas efter spelen, det eviga tjatet om dopning, propaganda, mutade IOK-pampar och tomma förhoppningar om en blomstrande tillväxt som sällan uppfylls. För när till och med befolkningen i Oslo – i vintersportnationen framför andra, Norge – inte ens vill arrangera spelen, då bör man fundera på om det verkligen är spel som speglar framtidens idrott.

Och mitt i allt det där återfinns en sport som egentligen inte ens är en sport i traditionell mening. En sport som inte ens har ett vettigt namn. Freeskiing? Nja, det är inte så mycket free över domare och poängsystem. Och mitt i allt det där står en 26-åring från Ullån i Åre med ett brett leende över hela ansiktet och krossar alla murar och visar att leken kan vara allvar, och att allvaret kan vara en lek. 

Henrik, vi håller på dig

Medaljregn på X-games


Ingemar Stenmark – en hyllningsfilm


Text: Tobias Liljeroth • 2018-02-03
ArtiklarHenrik HarlautIngemar StenmarkKrönikaledare

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top