Norska Puckelpiståkaren Hedvig Wessel har fått wildcard till FWT-finalen. Foto: Martin Wichardt

Nyheter

Hedvig Wessel har fått wildcard till Verbier

En av Norges främsta puckelpiståkare som representerade landet på OS i Peyongchang har fått ett wildcard till finalen i Freeride World Tour i Verbier.

Text: Gabriella Edebo • 2018-03-27 Uppdaterad 2020-12-16

Xtreme Verbier är världens mest prestigefulla friåkningstävling och är även det sista stoppet för säsongen av Freeride World Tour. Världsmästare (alltså vinnarna av den totalen i FWT) ska krönas på den ikoniska och otroligt klippiga bergssidan Bec des Rosses.

Hedvig Wessel har precis pausat karriären inom puckelpist efter hemkomsten från OS i Sydkorea. De senaste åren har hon lagt mer och mer fokus på friåkning och har redan bland annat en vinst på NM i Riksgränsen på meritlistan. Nu har 22-åringen fått ett wildcard att starta i Verbier.

”Friåkning har lockat mer och mer de senaste åren och jag älskar känslan av att ha hela berget som lekplats. Efter att ha tävlat i världscupen i puckelpist i sju år och deltagit på två OS har jag nu beslutat att lägga puckelskidorna på hyllan.” Säger Hedvig om karriärbytet.  

Den nya drömmen säger hon är att bli världsmästare i friåkning.

”Jag vet att jag har en lång väg dit, men jag är målmedveten och resan har redan börjat. Med det sagt så är det en ära att få ett wildcard till Xtreme Verbier och få chansen att tävla med de bästa skidåkarna i världen.” fortsätter hon.

Hedvig Wessel har fått wildcard till Verbier
Hedvig Wessel värmer upp i Verbier inför tävlingen. Foto: Anton Enerlöv

Jag är så peppad men hyfsat rädd också att åka Bec des Rosses. Jag kommer göra mitt bästa för att bjuda på en bra show däremot.” avslutar Hedvig.

Inför Verbier har flera stora namn åkt ur världstouren efter stoppet i Fieberbrunn i Österrike. Har man som åkare lyckats kvala till Verbier är man automatiskt även vidare till FWT 2019.

I damklassen kommer Hedvig att tävla mot de sex bästa skidåkarna på touren där Eva Walkner (Österrike) och Arianna Tricomi (Italien) båda kör för världsmästartiteln.

På herrsidan har svenska Kristofer Turdell redan lyckats säkra totalvinsten men har ändå lovat att köra för vinst i Verbier.

Reine har sagt att man inte räknas som en riktig världsmästare om man aldrig vunnit eller i alla fall varit på pallen i Verbier, så det är väl bara att köra.” Sa Kristofer efter den förra tävlingen.

Väderfönstret för finalen i Verbier startar nu i helgen och prognosen ser ut att leverera nysnö på Bec des Rosses lagom till tävlingsdags.

Håll utkik här på webben och på Facebooksidan för uppdateringar om när tävlingen blir av och se livesändningen här på Åka Skidor.


Text: Gabriella Edebo • 2018-03-27
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen