Vilstabacken innan höjningen. Foto: Eskilstuna i bilder

Nyheter

Amazon sponsrar höjning av skidbacke


Jätten inom E-handel ska bygga serverhallar i Sverige och donerar sina schaktmassor till att höja den lokala skidbacken i Eskilstuna.

Text: Gabriella Edebo • 2018-05-12 Uppdaterad 2020-12-16
Amazon sponsrar höjning av skidbacke
Skiss på framtidsplanerna

Kultur- och fritidsförvaltningen i Eskilstuna tillsammans med den lokala skidklubben Tunafors SK har länge haft planer på att höja skidbacken i Vilsta. Under våren 2017 fick kommunen klartecken att påbörja höjningen, men med krav på att oförorenade schaktmassor skulle användas.

I samband med beslutet blev det även klart att ett av dotterbolagen till det amerikanska monsterbolaget inom E-handel Amazon valt att etablera sitt nya datacenter i Eskilstuna.

Schaktmassorna från byggnationen beräknas till drygt 100 000 ton som Amazon Web Services skänkt till kommunen för att möjliggöra en höjning av skidbacken.

“Vi är mycket glada över att vår datacenterinvestering i Sverige kan hjälpa Eskilstuna kommuns strävan att höja skidbacken i Vilsta. Som bolag är vi måna om att ta en aktiv roll i de samhällen där vi verkar, både som ansvarsfull arbetsgivare och som god granne. Vi ser fram emot att njuta av den nya skidbacken tillsammans med Eskilstunas invånare framöver”, säger Guido Bartels, Nordenchef på Amazon Web Services.

Massorna från bolagets nyinköpta tomt testades och godkändes av miljö- och räddningstjänstförvaltningen och höjningen av skidbacken har påbörjats.

“Något som för oss skulle ta cirka 3-5 år blev möjligt direkt genom att Amazon Web Services kom till Eskilstuna. Nu kan vi snabbt få en utvecklad backe för alpint, rail och lek.” Säger Magnus Nilsson, ordförande i Tunafors SK.

Vilstabacken beräknas bli cirka tio meter högre och 30 meter längre samtidigt som flera nya nedfarter, fler hopp och rails samt en ny lift planeras. Den nya backen planeras vara klar redan till nästa vinter.


Text: Gabriella Edebo • 2018-05-12
Nyheter

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top