Wessel visar att hon hör hemma på världstouren. Foto: Jeremy Bernard / FWT

Nyheter

Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn

Det jublades friskt när norskan Hedvig Wessel stompade en backflip och vann det tredje stoppet av Freeride World Tour i Fieberbrunn, Österrike. Läs mer och se repris från tävlingen här.

Text: Caroline Strömberg • 2019-02-23 Uppdaterad 2021-09-01

Rapport

Först ut på tävlingsfacet Wildseeloder var herrarnas snowboardklass och för er som hade problem med att hitta till den fungerande livestreamen på facebook så kan vi rapportera om riktigt hög nivå på åkningen. Högst av alla belönades Victor De Le Rue som i ett åk längs tittarnas högra sida av facet lyckades få in tre stycken 360s på vägen ner mot mål. Snabbt, snyggt och stilfullt är allt som oftast ett vinnande koncept i bedömningssport.

Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn
En inverterad italienare – Marcus Eder. Foto: Mia Maria Knoll

Näst på tur stod dagens största men ändå något stukade klass skidor herrar. Den vanligtvis 25 man starka klassen hade idag endast 19 namn på startlistan till följd av skadedrabbade åkare. Först av herrarna fick vi se Carl Regnér ta sig an åket i ösig Årestil. Rakt ner i den tekniska zonen i fallinjen från startgaten avverkades en hårig dubbel och längre ner i åket fick vi se Carl hänga ut sitt signaturtrick bakåtvolten. 78 poäng från domarna ansågs kanske en smula snålt men Carl själv var nöjd med att ställa ner sitt åk som planerat och valde att fokusera på prestationen före resultatet och siktar på vinst i Andorra nu när åkningen är kalibrerad. Kristofer Turdell var nästa svenska åkare ut från start och visade precis som vanligt prov på sin smått overkliga förmåga att i full kontroll manövrera i teknisk terräng i överljudshastighet. Att dessutom lyckas få in både en 360 och en bakåt i avslutningen av åket bevisar än mer vilken otrolig skicklighet denna åkare besitter. Kommentaren från Kristofer ”jag riskerade just livet för en fjärdeplats, hur dum får man vara?” avslöjar det mesta om att han hade siktet inställt på vinst här i Fieberbrunn. I slutet av herrarnas skidklass fick vi tyvärr se Reine Barkered utsättas för en brutal hajattack som efterföljdes av ett motlut och närkontakt med några av ortens signifikant barriga buskar. Trist tyckte både tittarna och Reine även om den sistnämnda mest verkade besviken över att han inte kom hela vägen ner till den planerade raggaren längre ner i åket. Svenskligan i all ära men bäste man för dagen var italienaren Markus Eder som belönades rikligt av domarna för sitt aggressiva åk innehållande en 360, bakåtvolt och flertalet spännande transition airs – flygturer tvärs över fallinjen istället för längs med som vi vanligtvis ser dem.

Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn
Wessel på väg mot sin pallplats. Foto: Jeremy Bernard

Dagens största jubel drog publiken på när Hedvig Wessel ställde ner en perfekt stompad backflip som avslutning på ett i övrigt fläckfritt åk längs åkets högra sida. Imponerade åkning och häftigast av allt var nog att se att Hedvig lyckats bocka av gårdagens att göra-lista och hitta tävlingsfokus. Störst för dagen i damklassen gick dock som väntat Jackie Paaso som åkte rakt i fallinjen från starten, ner i den mest tekniska delen av åket och laddade på utför samma klippband som Carl, Kristofer och Reine tagit sig an tidigare. Tyvärr var snön på väg in mot klippan inte mycket att hurra för och skapade lite tveksamhet i Jackies åkning, landningen däremot var fläckfri och vi ser fram emot att se vad Jackie kommer bjuda på i kommande tävlingar.
 
Damer snowboard är en klass full av god stämning och dagens tävling var såklart inget undantag. Den gula ledarvästen bars idag av Marion Hearty och det var även hon som lyckades bäst med att imponera på domarpanelen med sitt mycket starka åk nerför Wildseeloders branta högersida.
 
Nu ser vi fram emot att se afterskikungen Carl Regnér lära Hedvig Wessel att fira en seger!

Repris
Se hela livesändningen nedan eller klicka här för att enkelt kunna navigera mellan åkarna.

Resultat

Kristofer Turdell 4 – 82 poäng
Carl Regnér 7 – 78 poäng
Reine Barkered 16 – 41.67 poäng
Hedvig Wessel 1 – 86 poäng 
Jackie Paaso 5 – 75.67 poäng

Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn
Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn
Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn
Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn

Inför tävlingen

Fieberbrunn bjuder på plusgrader och spöregn under fredagens planerade rekning och det är lite som att vädret sugit energin ur åkarna som i sedvanlig ordning inför eventen irrar runt i hopp om att någon ska peka dem i rätt riktning inför nästa programpunkt.

Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn
Tävlingsarenan ”Wildseeloder” i Fieberbrunn.

Vi stannar till i den energidrycksfyllda åkarloungen och tar tempen på team Scandinavia som i våra ögon utgörs av Hedvig Wessel, Jackie Paaso, Carl Regnér, Kristofer Turdell och Reine Barkered. En mycket spännande konstellation med, vilket vi efter pratstunden kom att märka, totalt olika fokus så här innan tävling. För medan Reine har fullt schå med att lösa logistiken kring att få Jackie och sina medtävlandes utrustning på plats i byn i tid till tävlingsdagen fascineras vi över Hedvigs känsla av total oberördhet om den utmaning som väntar uppe på berget om bara några få timmar. I Hedvigs väg står både mediaplanering och webisod-släpp högre upp på prioriteringsordningen än att analysera tävlingsfacet in i minsta detalj.

Hedvig Wessel vann FWT i Fieberbrunn
Rekning inför tävlingen. Foto: Jeremy Bernard / FWT

Regerande världsmästare Kristofer omges precis som alltid av ett norrländskt lugn och medger att det är en liten stund kvar innan den där kittlande tävlingsnerven ska aktiveras. Någon som däremot redan börjat ställa in fokus ordentligt inför lördagens stundande uppgift på berget Wildseeloder är Carl. Som rookie på touren har han haft svårt att helt göra sig själv rättvisa med åkningen under de två första stoppen och hoppas nu på att allt ska falla på plats här i Fieberbrunn. Redan på fredag eftermiddag började Carl känna av nervositeten och för er som sett bröderna Regnér åka skidor när de är som bäst så sker det oftast när nervositeten är som störst och frukosten inte kommit längre än halvvägs ner i strupen. Planen verkar dock solklar, som första startande skidherre ser Carl fram emot att sätta ribban högt och att slippa se hajstimmen som härjar under snön och istället gladeligen frilägga dem till efterföljande åkare. Vi håller väl tummarna för att det är en god plan även om det låter skönare att faktiskt se stenarna än att inte göra det, men Carl är ju pro så vi litar på att han vet vad han gör.

Prognosen för tävlingsdagen levererar sol och 20 centimeter nysnö så det är helt klart upplagt för show! Preppa frukostbrickan, puffa till soffkuddarna och sätt dig tillrätta med alla tummar hållna för Team Scandi!

Möt vår FWT-reporter: Caroline Strömberg


Repris & resultat från Freeride World Tour Japan


Framåt för svenskarna på FWT i Kicking Horse


Text: Caroline Strömberg • 2019-02-23
NyheterCarl RegnérFieberbrunnFreeride World TourHedvig WesselJackie PaasoKristofer TurdellÖsterrikeReine Barkered

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen