Foto: Emrik Jansson

Nyheter

Kan man verkligen testa skidor?

Den rubriken satte Åka Skidor redan 1979 när vi för första gången gav oss på uppgiften att testa skidor. Idag kan vi stolt kalla vårt skidtest för ett av världens mest genomarbetade. Läs mer om hur det går till här.

Text: Åka Skidor • 2019-10-31 Uppdaterad 2021-12-07

Idag torsdag landar Prylguiden för säsongen 2019/2020 i butiker över hela landet. I tidningen hittar du tips, en mängd tester och alla olika kategorier av skidprylar.

Men det mest centrala i tidningen är såklart skidtestet. 

Totalt 84 par skidor uppdelade i 7 olika kategorier i Sveriges bästa, största och mest genomarbetade skidtest.

Men vänta lite, kanske du tänker nu.

Kan man verkligen testa skidor?

Låt oss förklara hur vi tänker och hur testet går till.

Kan man verkligen testa skidor?
Foto: Linnea Henriks

1979 försökte vi oss på att testa skidor för första gången. Sen tog det ytterligare tio år innan vi gav oss in i testandets svåra djungel på allvar men då gjorde vi det å andra sidan fullt ut och extremt seriöst.

Sedan dess har vi byggt upp en gedigen kunskapsbank om hur man testar skidor och vad som krävs av oss, leverantörerna och våra teståkare. 

När vi nu skriver år 2019 så törs vi med största självförtroende säga att vi gör ett av världens mest genomarbetade skidtester. 

Förra säsongen drog vi som vanligt igång testet under inköpsdagarna i Vemdalen i slutet av januari där vi körde pist tills liften stängde varje dag – och lite längre än så. Sedan drog vi vidare till redaktionens hemmafjäll och testade allmountain-, freeride- och topptursskidor tills snön försvann. Däremellan hann vi med ett stopp i schweiziska Andermatt för att testa storbergsskidor på det mytomspunna Gemsstock. 

Kan man verkligen testa skidor?
Foto: Oskar Enander

Alla teståkare har kört minst en halvdag på varje par skidor för att kunna ge en så bred bild som möjligt av skidans prestanda och egenskaper – skidorna har preparerats och slipats regelbundet för att göra sig själva så mycket rättvisa som det bara går. Omdömena har sedan plitats ner på ett testformulär som vi arbetat i många år på att förfina. 

(Att det sedan tagit flera månader att få alla teståkare att lämna ifrån sig formulären kan vi kanske ta en annan gång…)

Våra teståkare är alla märkesoberoende och går in i testet med ett öppet sinne. Samtliga är däremot fantastiska skidåkare och i stallet har vi före detta friåkningsproffs, NM-vinnare, gamla landslagsåkare, skibums, skidlärare, butiksanställda och vanliga, hederliga skidentusiaster – passionerade skidåkare precis som du med andra ord. 

Så åter till frågan i rubriken, kan man testa skidor? Ja, det kan man verkligen och Åka Skidor har förfinat den konsten ett bra tag nu. Allt för att du ska kunna hitta rätt skidor för just din åkning.

Kan man verkligen testa skidor?
Sara Sandberg skruvar bindningar i Andermatt. Foto: Elias Lundh

Tack till alla våra fantastiska teståkare som bidragit till att göra testet möjligt, och inte mist till testsamordnaren Sara Sandberg som lägger ett enormt pussel för att se till att alla skidor, åkare och oändlig logitik klaffar. 

Prylguiden hittar du i en butik nära dig från och med idag.

Denna vecka kommer Prylguiden 2019/2020


Skidsnack v43 – Gondol föll till marken i Schweiz


Vinterns 11 bästa nya prylar


Text: Åka Skidor • 2019-10-31
NyheterÅka Skidor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen